Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2011, 14:44 
Offline

Регистриран на: 19 Юни 2011, 14:32
Мнения: 1
Здравейте колеги!!!! От известно време живея извън България, намирам се в студеното скандинавие. Тук се продават разни винени концетрати за направа на вина, повечето от които са плодови. Наскоро си купих един комплект за правене на вино, съдържащ сушени ябълки, стафиди, боровинки и други плодове :lab: . Долу-горе се получи, но не е виното което очаквах. Разбирам естествено че няма как да се получи като любимото нашенското домашно вино ама все пак :cry: Та въпроса ми е, някой знае ли как се прави вино от стафиди или някакви други подобни материали? Понеже тук грозде има само разни десертни сортове с доста неприемливи цени, а четох че вино от стафиди се прави :google: и доста се доближава до истинското, но никъде не успях да намеря точно технологията как се прави. Ще ви бъда много признателен ако някой може да помогне!
Благодаря ви предварително!!!! :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2011, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Технологията за направа на вино от стафиди е същата като за червено вино с тази разлика,че трябва да се добави вода(дейонизирана,дестилирана) за да постигнеш 20% захарност.Преди да започне ферментацията.стафидите трябва да са от червено грозде и да съдържат достатъчно захар(в 40гр около 28гр захар)виж опаковката.стафидите се накисват в горепосочената вода за ден,два,като се следи да не започнат да шуптат(ферментират)За това време те ще са поели доста част от сложената вода и набъбнали.Следва намачкването им,след което се прави посявка на винени дрожди.Сулфитиране.Процеса може да се направи и в края ,ако решиш да бутилираш.След като живееш на север ,препоръчвам да използваш lalvin ec-1118 работят в темп.граници 10-30гр.,предвид хладният климат.Следва бурна,тиха ферментация и всички съпътстващи ги след това процеси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2011, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Naskohondata1 написа:
Технологията за направа на вино от стафиди е същата като за червено вино с тази разлика,че трябва да се добави вода(дейонизирана,дестилирана) за да постигнеш 20% захарност.Преди да започне ферментацията.стафидите трябва да са от червено грозде и да съдържат достатъчно захар(в 40гр около 28гр захар)виж опаковката.стафидите се накисват в горепосочената вода за ден,два,като се следи да не започнат да шуптат(ферментират)За това време те ще са поели доста част от сложената вода и набъбнали.Следва намачкването им,след което се прави посявка на винени дрожди.Сулфитиране.Процеса може да се направи и в края ,ако решиш да бутилираш.След като живееш на север ,препоръчвам да използваш lalvin ec-1118 работят в темп.граници 10-30гр.,предвид хладният климат.Следва бурна,тиха ферментация и всички съпътстващи ги след това процеси.

Първо се сулфитира,а след това дрождите. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Тъй като несъм спец се допитах до "чичко гугал",и ето той какво казва по въпроса..
СУЛФИТИРАНЕ

Сулфитирането на виното се прилага във производството на вино като една от най често прилаганите практики. Сулфитирането се извършва по няколко начина – чрез диретно влагане на серен диоксид (в промишленото винопроизводство) чрез сернистата киселина или калиев метабисулфит(в домашното винопроизводство)


Серниста киселина е безцветна течност с остър задушлив мирис . Служи като основен консервант и бистрител във винопроизводството. Предпазва виното и киселото зеле от болести и вкисване.

Приложение : при виното след смилане на гроздето в джибрите 1г. на литър обем за зраво грозде и 2г. На литър за загнило грозде. Подходящо е да се съчетае с добавяне на винени дрожди тъй като се унищожават дивите дрожди и може да се предизвика ферментация с култивирани дрожди устойчиви на серен диоксид. Ако не се сложи при смилане на гроздето или до два дена (съчетано с винени дрожди) се добавя след приключване на ферментацията 1г. на литър обем за консервиране и избистяне. Също така се добавя при промяна цвета на виното и начален стадий на оцетна ферментация 2г. на литър обем за спиране на тези процеси . Не оставя сраничен привкус и излита напълно.
Какво извършва - убива дивите дрожди прекъсва процесите на вкисване консервира подпомага бистренето.
Съдържа 5-6% SO2 в стъклена затворена бутилка не се изменя дори и след сто хиляди години в пласмасова издържа повече от десет години.

Калиев метабисулфит (К2S2O5)
Използва се за сулфитиране на виното.
Предодвратява пресичането и окисляването на загнилото грозде.Увеличава общата киселинност и подобрява вкусовите качества,предпазва от бактерийно разваляне.

Дозиране:
Здраво грозде: 7.5гр/100л мъст
Загнило грозде : 15 – 30гр/100л мъст
При бистрене,претакане,бутилиране:10гр/100л
Необходимото количество се разтваря в хладка вода или гроздов сок, прибавя се мъстта и се разбърква.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2011, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
От това мисля ще стане по-ясно:http://totalbg.com/wine/redwine.htm

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2011, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
Технологията за направа на вино от стафиди е същата като за червено вино с тази разлика,че трябва да се добави вода(дейонизирана,дестилирана) за да постигнеш 20% захарност.Преди да започне ферментацията.стафидите трябва да са от червено грозде и да съдържат достатъчно захар(в 40гр около 28гр захар)виж опаковката.стафидите се накисват в горепосочената вода за ден,два,като се следи да не започнат да шуптат(ферментират)За това време те ще са поели доста част от сложената вода и набъбнали.Следва намачкването им,след което се прави посявка на винени дрожди.Сулфитиране.Процеса може да се направи и в края ,ако решиш да бутилираш.След като живееш на север ,препоръчвам да използваш lalvin ec-1118 работят в темп.граници 10-30гр.,предвид хладният климат.Следва бурна,тиха ферментация и всички съпътстващи ги след това процеси.

Първо се сулфитира,а след това дрождите. :)

ако се сулфитира едновременно със слагането на дрождите,дори и ден по късно няма да има никакъв проблем.Имам предвид калиев метабисулфит,а не използваната в бг серниста киселина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2016, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2015, 12:42
Мнения: 8
Не е писано отдавна, но мен ме интересува друго - дали може да се използват стафиди за да се направи по-силно и гъсто вино?
Последната реколта беше много зле - 18% захарност, а се съмнявам в захарта, която вложих... измерих 13 градуса алкохол с един виномер, не знам колко е точен...
Виното ми стои по-тънко от миналата година, а по-миналата беше супер с 24% захарност на мъстта, тогава измерих 13,5 градуса...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2016, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Не може.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hards, slaw и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима