Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2011, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юни 2011, 09:08
Мнения: 5
Червено мерло:
1.Оронва се гроздето от чепките
2.Мачка се в подходящ съд........бъчва или бидон.
3.Измерва се захарноста ............при мерлото тя е около 24-25 процента и не му е нужна захар.Ако е под 24 се слага захар,която предварително се разтваря в отделен съд със сок от гроздето и се добавя в съда.......бърка се и пак се мери захарноста и така докато стигне 24.
4.Джибрите всеки ден се бъркат,за да не засъхнат.
5.Виното се точи на 16-ия ден от неговото мачкане........може и до 18-ия,като е добре времето да бъде ясно,за да се избистри по-бързо и да не е мътно.........това е от старите винари и е изпитано.
6.Отлежава около 3 месеца и по Нова година е готово.
7.Не му се слагат никакви дрожди и киселини.Ферментацията става по естествен начин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: червено мерло
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2011, 18:32 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
...
мерло написа:
Ако е под 24 се слага захар,
...
Ей тука ти взеха скалпа :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: червено мерло
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2011, 09:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юни 2011, 09:08
Мнения: 5
rosbal написа:
...
мерло написа:
Ако е под 24 се слага захар,
...
Ей тука ти взеха скалпа :datz:

добре е захарноста да е 24


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: червено мерло
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2011, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юни 2011, 09:08
Мнения: 5
мерло написа:
rosbal написа:
...
мерло написа:
Ако е под 24 се слага захар,
...
Ей тука ти взеха скалпа :datz:

добре е захарноста да е 24

захар само ако има нужда........това зависи от захарноста на гроздето.........при мерлото не е нужна никаква захар.иначе се добавя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: червено мерло
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2011, 15:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Седем стъпки и имаме...."вино"? :?

Без да се обиждаш, но това, което си написал е далеч от технологията за производство на качествено вино. Утре тази тема ще се индексира в :google: и някой ще си хвърли парите и времето на вятъра.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: червено мерло
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юни 2011, 09:08
Мнения: 5
Аз написа:
Седем стъпки и имаме...."вино"? :?

Без да се обиждаш, но това, което си написал е далеч от технологията за производство на качествено вино. Утре тази тема ще се индексира в :google: и някой ще си хвърли парите и времето на вятъра.

който иска нека проБва с малко количество............и тогава,ако не му хареса дане прави.........все пак който купува грозде си е разход итрябва да се изпита технологията,за да не стават грешки.........трудно е да се убеждава,докато не го пробваш.........така че не рискувате нищо с малко количество грозде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2011, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Юли 2011, 17:27
Мнения: 7
мерло написа:
Червено мерло:
1.Оронва се гроздето от чепките
2.Мачка се в подходящ съд........бъчва или бидон.
3.Измерва се захарноста ............при мерлото тя е около 24-25 процента и не му е нужна захар.Ако е под 24 се слага захар,която предварително се разтваря в отделен съд със сок от гроздето и се добавя в съда.......бърка се и пак се мери захарноста и така докато стигне 24.
4.Джибрите всеки ден се бъркат,за да не засъхнат.
5.Виното се точи на 16-ия ден от неговото мачкане........може и до 18-ия,като е добре времето да бъде ясно,за да се избистри по-бързо и да не е мътно.........това е от старите винари и е изпитано.
6.Отлежава около 3 месеца и по Нова година е готово.
7.Не му се слагат никакви дрожди и киселини.Ферментацията става по естествен начин.


Хм, моето мнение, е че ако искаш добро вино, задължително Калиев метабисулфит + култивирани дрожди за червено вино. С дивите дрожди (тези, които са си по люспите) ферментацията не е стабилна, а калиевият метабисулфит утепва всичко, което би провалило виното. Мое мнение..........


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2011, 19:26 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
И пиеш вино през м.февруари.
Аз така се и подготвям за новия сезон.
Едва след зимните студове виното става вино- тавтология, но разбираема

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
В момента протича бурната ферментация на материала от мерло. Първия ден разбърквах шапката 3 пъти, след това я потопих на 10-12см под горното ниво. Трябва ли при това положение да претакам и обливам отгоре или да го оставя така до края на бурната ферм-я? След източване на виното ще добавя в джибрите захарен сироп за ракия. Трябва ли да слагам отново дрожди или ще се използват тези от виното? Какъв процент захарност да бъде материала и трябва ли да се добавя лимонтозу и в какво съотношение на материала за ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 18:15 
Offline

Регистриран на: 25 Фев 2010, 21:36
Мнения: 53
Местожителство: ХАСКОВО
При цялото ми уважение към /МЕРЛО/ но по тази рецепта са правили вино нашите бащи:дядовци:прадядовци и т.н Никъде не прочетох за потопена шапка : вадене на виното след бурна ферментация–макс до10ден:сулфатиране – тиха ферментация : олежаване : бистрене с бентонит :филтриране и още един куп други подробност за получаване на качествено вино /ЗА ТЕЗИ ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ Е ОТДЕЛЕНО МНОГО МЯСТО И Е ИЗГУБЕНО МНОГО ВРЕМЕ ВЪВ ФОРУМА/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 21:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
мерло написа:
Червено мерло:
1.Оронва се гроздето от чепките
2.Мачка се в подходящ съд........бъчва или бидон.
3.Измерва се захарноста ............при мерлото тя е около 24-25 процента и не му е нужна захар.Ако е под 24 се слага захар,която предварително се разтваря в отделен съд със сок от гроздето и се добавя в съда.......бърка се и пак се мери захарноста и така докато стигне 24.
4.Джибрите всеки ден се бъркат,за да не засъхнат.
5.Виното се точи на 16-ия ден от неговото мачкане........може и до 18-ия,като е добре времето да бъде ясно,за да се избистри по-бързо и да не е мътно.........това е от старите винари и е изпитано.
6.Отлежава около 3 месеца и по Нова година е готово.
7.Не му се слагат никакви дрожди и киселини.Ферментацията става по естествен начин.

Селски дивотии...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Т аз съм един винопроизводител та няма що,но да попттам все пак.Заложих 380лг мерло,ороних го,смачках го,сложих му около 300гр серниста киселина,и тъкмо да сложа селктираните дрожди,които бях купил от един магазин в Елин пелин,забелязах че на етикета пише че са за бели вина.От там хайде пак в магазина,но се оказва че няма за червени в момента.Продавача видимо голям любител на чашката,ме увери че нямало значение,вършели същата работа като за червени вина.И аз нали съм на зор ги сложих на юнашко доверие.Започна ферментацията добре и вече единайсти ден захарноста е 3-4 градуса.Но въпроса ми е следния,след като премине бурната ферментация и виното трябва да се налее в бурето,трябва ли да се прави вторично сулфитиране на виното и тогава да се налива?
Благодаря предварително ако някой даде помощ:)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 15:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Има ли начин да се намали тръпчивата/стипчива/ жилка във виното, която вероятно се дължи на факта, че не ронках гроздето, т.е. на танините в чепките? Или този вкус ще затихва след приключване на тихата ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 15:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Махай го от джибрата като начало...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Отделено е от джибрата преди 4дни за тиха ферментация. Ще намалее ли стипчивия вкус с течение на времето?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима