Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 23:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
да...би трябвало да намалеят и да се притъпят заедно с намалямането на ябълчната киселина...
Точно сега чета по този в-с, а и съм ангажирал няколко съфорумници с този проблем...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Вчера опитах моето мерло, което е от една седмица на воден клапан, вложени са бактерии за ЯМКФ и резултата е потресаващ за мен. От киселината,която имаше при източването няма следа, обаче изпъкнаха танините, което за мен е положителен резултат. Мисля си обаче,че за тези танини е виновен чипса, който бях сложил по време на бурната ферментация.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Спокойно, танините ще "омекнат" с времето ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Дано омекнат,ама само малко. Иначе онази киселина дето ми каза да я запомня, вече я няма.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
Здравейте ! Интересна тема. Така правя вече втора година - по тази рецепта. Миналата година стана съвършенно!

Обаче - сега имам въпросче! Застудя и като чета се замислям дали ще спре ферментацията? Смачкахме преди 10 дни! Днес мерих захарността е 10%! Температурите вечер падат под 10 градуса а бидоните са навън!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Привет,
Няма да се плашиш, захарността ти едва ли е 10%, сигурно е повече (ако си измерил със захаромер). Дали ще спре или не няма кой да ти каже защото онези едноклетъчните не питат много много, но ти се погрижи съдовете да са на топло или добре завити с някакъв вид изолация. Между другото за мен фолиото с мехурчетата (бабъл фолио) е много добър вариант, ама всеки си знае :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
А какво имате в предвид за захаромера? Има ли нещо по-точно? Всъщност предполагам е коментирано и ще се разгледам из форума като има време!
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 08:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
За захаромера наистина е писано доста по въпроса. При натрупване на алкохол в средата, поради по-малката му плътност спрямо водата, намалява и плътността на самата среда, в твоя случай във виното. Оттам захаромера потъва повече и показва по-малка захарност от колкото е в действителност. Точен е само в началото при неферментирала мъст. В такъв случай може да се ползва просто за проследяване на тенденцията при ферментацията. За домашни условия по-точно може да ориентира рефрактометъра.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
Ново въпросче от начинаещ. Не открих да е коментирано!

Проблема е явно изявен - мерло,студено време, висока захарност - може би над 25 за което не съм сигурен. Като мерихме показваше над 25 а и времето беше топло! На 20 ден отделихме мъста от джибрите и я прибрах на етажа при мен - 19градуса температура и 8-9% захар по виномера(само с това меря). Сега има някаква ферментация, която е много бавна и за 7-8 дни свали захарността на 7%.

Предполагам няма да завърши добре и въпросът ми е дали мога да добавя Дрожди за трудна ферментация като ги добавя по някой от методите по рестартиране на спряла ферментация за да изкарат до край? Т.е. позволено ли е смесването на култивирани и диви дрожди при някаква налична ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Няма защо да се притесняваш от смесването на културни дрожди с диви при тези обстоятелства. При теб явно ситуацията е такава, че е в един момент ферментацията така или иначе ще закъса. В случая просто ще внесеш дрожди, които са по-издържливи на тежките условия и биха могли да свършат работата, която са започнали дивите т.е. да довършат ферментацията. Просто казано - който е по-силен, той ще надделее и това няма да са дивите дрожди ;) Най-добре е обаче когато се приложат и подходящи активатори за целта, просто резултата е по-добър.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
Благодаря ви за отговора. Направих го!
Забърках Actiflore BO213+Dynastart+Fermactive и вече имам добра ферментация. Поне според мен де - има доста пяна повече отпреди!?? Вече по виномера сме на 5%! Дано успеят да я свалят още.

После какво следва обаче? Сега мъстта е отделена от джибрите и ферментира при мен на етажа на топло. След като приключи бурната ферментация(или каквото е това в момента :) ) да го отделя ли още веднъж от утайката или направо да го оставя така за тихата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ще успеят не се притеснявай за това ;)
Когато приключи ферментацията, по всяка вероятност виното ти ще понамирисва малко. Ако всичко е преминало нормално ще имаш и малка утайка. Тук е добре да отделиш виното от утайката иначе рискуваш да мирише и след това, а и повече. Аерирането спомага за изчистването на аромата в този етап. Друг е въпроса какво разбираме под бурна и тиха ферментация? Ако подхода при червеното вино е правилен, след отделяне на виното от джибрите следва тиха ферментация. След нея следва ябълчено-млечнокисела ферментация, която често погрешно се нарича тиха. Наименованието в случая не е чак толкова важно, колкото да говорим за едно и също нещо :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
Вярно не ми са ясни термините още! Мислех си че докато захарите не паднат си е бурна ферментация. Ако го приемем за тиха е добре сега да му огранича кислорода нали?

А, ами при бялото вино като го отделят от мъстта веднага има ли бурна ферментация? То там си е различна технологията предполагам!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 11:01 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Значи, за по-непросветените - няма ли купешки дрожди в материала, моля не го наричайте вино. Поне според Илюша :megagrin:
Аз пък съм си един консервативен традиционалист/макар че почти не употребявам вино/ - на 26.09 взех 160 кг мерло и каберне, смлях го/23.5% захарност/ без да добавям вода или захар, не султифирах, без потопена шапка/здраво бъркане и аериране/ и след 7 дни го източих в 70 л стъклен дамаджан. 6 дни водния клапан бълбука здраво, но от 9.10 с първия студен дъжд спря. Ех, викам си като не слушам :) - и го оставих така. на 21.10 го преточих в 10 л туби и мерих захарноста с рефрактометър - 1%. Качих тубите горе в къщи на топло/под бойлера/ и съм сигурен, че около 40 ден захарноста ще е нула.
Така, че и по дядовските рецепти става.


Последна промяна bogdanov64 на 26 Окт 2011, 11:09, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 11:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
да,от поне 1000 години насам става така.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима