Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 15:39 
Offline

Регистриран на: 15 Окт 2010, 14:18
Мнения: 8
Да попитам и аз нещо. С Ваша помощ миналата година направих сам доста добра ракия. Тази година съм взел мерло, за да се пробвам да направя вино. Гроздето съм оронкал и смлял. Захарността на гроздовата мъст беше 23%. До колкото разбирам при нормална температура захарността пада средно с 2 % на ден. Все още го чувам как леко пука вътре, захарността е около 5%. Кога трябва да го отделя от ципите и семките? След като приключи изцяло ферментацията и шапката падне или по-рано? От тогава минаха 10 дена и съдовете са на температура около 15 градуса. Благодаря Ви предварително, но този момент с отделянето не го разбрах добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
Аз като начинаещ, но мога да напиша нещо!

Ами по книгите пише, че Мерлото се държи в джибрите 16-18 дни. Ти си още на 10-тия ден така че имаш шанс ако сложиш съдовете по-на топло да докарат ферментацията до край. Захарта да стане на алкохол, след това се отделя.

Аз нямах този късмет и на 20-я ден го източих със 10% захарност по виномера и сега е на топло вече с дрожди и 4% по виномера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 21:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
peterstamov написа:
Аз като начинаещ, но мога да напиша нещо!

Ами по книгите пише, че Мерлото се държи в джибрите 16-18 дни. Ти си още на 10-тия ден така че имаш шанс ако сложиш съдовете по-на топло да докарат ферментацията до край. Захарта да стане на алкохол, след това се отделя.

Аз нямах този късмет и на 20-я ден го източих със 10% захарност по виномера и сега е на топло вече с дрожди и 4% по виномера.

Кои книги?и конкретно пък точно за мерлото?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 09:57 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Чудни работи! Вино, дрожди, 20 дена, 4% захарност!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
bogdanov64 написа:
Чудни работи! Вино, дрожди, 20 дена, 4% захарност!?


Еми ако е студено е нормално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
Да започна с това...
Цитат:
Аз като начинаещ, но мога да напиша нещо!

сещайте се от тук нататък..... :)

@ilu6a
Нещо четох някаква книга вероятно е ставало на въпрос за червено грозде ли не знам. Не точно за МЕРЛО!!!

@bogdanov64
Дрождите ги сложих преди няколко дни, отначало си кара на дивите. По назад в темата съм писал!

Целта на поста ми беше да напиша нещо по питането на @mladej защото въпросът му седеше някак си без отговор, но ето че вече сте в тази тема и ще ми бъде интересно вашето мнение а и на други начинаещи предполагам!

Нека силата бъде с Вас! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 14:36 
Offline

Регистриран на: 15 Окт 2010, 14:18
Мнения: 8
Благодаря за отговорите. Но нищо конкретно на въпроса ми. Гроздовата мъст все още ври но по-бавно и по-кротко. Днес премерих точно температурата и е 14 градуса, като за целта съм предприел затопляне на помещението и съдовете, както и по-често аериране.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 14:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
mladej написа:
Кога трябва да го отделя от ципите и семките? След като приключи изцяло ферментацията и шапката падне или по-рано? От тогава минаха 10 дена и съдовете са на температура около 15 градуса. Благодаря Ви предварително, но този момент с отделянето не го разбрах добре.

Като начало...повдигни температурата.По въпроса:
За вино ципите и семките се отделят мноого относително естествено ,но някъде между 6 и 8 мия ден...Зависи от дрожди, температура ,сорт,зрялост,киселини, време за мацерация,вложени ензими и още доста неща...
Аз лично го отделям винаги между 3 и 5 тия ден-зависи какво съм постигнал с мацерацията, и въпреки всичко тази година го изпуснах повече от колкото исках...но аз съм заложил на Рубин тази година , а там картинката е друга.
С две думи-отделяй го и затваряй на клапан.
След 20-тина дена го откали и го остави в покой поне още 30 тина...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 14:52 
Offline

Регистриран на: 15 Окт 2010, 14:18
Мнения: 8
Благодаря за съвета. Значи да не чакам да падне шапката. Няма ли да е проблем, че още ври?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 14:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
не не е проблем...проблем е по-дългото стоене с ципите,тъй като виното се утежнява излишно с танини и багрила...тоет става грубо,тежко, стипчиво и ....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 12:34 
Offline

Регистриран на: 15 Окт 2010, 14:18
Мнения: 8
Благодаря за съвета. Да ли не е добре да го филтрирам по някъкв начин непосредствено преди вкарването за тиха ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
То по време на тихата ферментация ще се утаи и то доста, после трябва да го извадиш без калта и без да се размъти, а калта - за ракия !
чак след още доста време ще дойде време за бистрене, ако оцелее.
Съд с воден клапан имаш ли ? Аз ползвам туби от 30 л. на които в задния горен край съм пробил дупка с фи 6 мм. и съм вкарал маркуче което влиза точно и стегнато и е залепено с поксипол. После края на маркучето - в буркан с вода. Може и повече съдове да ползват един буркан.
Само трябва да се следи като свърши да бълбука да не стане студено , да се свие и да изсмуче водата.
Докато бълбука няма страшно.
И да са някъде където няма да стане под 10 гр. температурата. Поне докато не спре да бълбука.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 14:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
victoryvt написа:
Само трябва да се следи като свърши да бълбука да не стане студено , да се свие и да изсмуче водата.
.

Тоя проблем се решава с по-дълъг маркуч и съда с водата да е по-ниско...А аз слагам серниста във водата като намалее много бълбукането,че ако смукне по някаква причина,да е обеззаразена.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 14:24 
Offline

Регистриран на: 15 Окт 2010, 14:18
Мнения: 8
Благодаря за бързите отговори. Снощи купих от Бриколаж едни приспособления за тиха ферментация. Предполагам, че ще стане с тях. Дават ги за монтаж на бутилки, но не мсиля, че е проблем да се сложат на по-голям съд. Благодаря още веднъж. Довечера след работа ще го прехвърля, че нещо не ми харесва бълбукането в момента.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Червено мерло
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 15:12 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Ето аз какво съм си взел.Мисля,че е по-добре от буркан с маркуч.
http://zlatnatabachva.com/index.php?pag ... &Itemid=54


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима