Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:27
Мнения: 31
Интересено е ми е защо бурната е по бурна от преди, а тихата защо е толкова тиха :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 23:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Глей си кефа, тихата е тиха, защото бурната е минала добре и са останали наистина малко захари за разграждане, а предполагам и съда е малък, та недей очаква бясно бълбукане.
Тука стана малко мазало :D

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 03:02 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
И така.
Резултат: 20 двадесет броя единадесетлитрови бидони от вода, всеки от тях пълен с около 10,5 литра + още към 2,5 литра, или общо налични около 212,5 литра червено вина, отточени на седмия ден и оставени под воден сифон на тъмно.
Смело може да започнем зимата.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 10:34 
Offline

Регистриран на: 24 Ное 2009, 15:09
Мнения: 12
Здравейте ,не е по темата ама мога ли да оставя бентонита във виното без да го преточвам извинявам се за глупавия въпрос?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 10:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
не-особено на първото грубо бистрене.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колко бурна трябва да е "бурната ферментация" ?
вече минаха 30 часа откакто съм сложил дрождите и не ми се струва много да "ври", по-скоро шушне, захаромера казва че горе са изядени 2 % захарност, а долу - 1, значи все пак ферментираме.
Обаче имам притеснения поради факта че не намокрих дрождите в малко вода топла, понеже там в гаража имам само студена и то много студена (10 гр.) та изсипах едното пакетче в 5 л. мъст с температура около 20-25 гр. и след 6 часа я сложих отгоре на джибрите, без да бъркам. После по същия начин пак в 5 л. мъст изсипах и другото пакетче и след 2 часа и него отгоре. Преди да ги изсипя бяха шупнали чат пат , но може би не съвсем (от слой гранулки бяха станали нещо като тънка пяна). Двете пакетчета са за по 100 литра всяко, а аз имах 200 кг. грозде, което след махане на чепки и смилане стана около 170 л. материал.
Има шапка, зърната са горе и доста трудно успях да я потопя и затисна, температурата в бидона е с един два градуса повече отколкото в гаража, като си навра главата в дупката - мирише на алкохол смесен с въглероден двуокис и други изпарения, но не ми се струва нормално да не тръгва мощно при това време - нито е студено, нито нищо.
Калиев метабисулфид сложих при зареждането (колкото е дозата за 200 л. - на око махнах разликата за да е като за 170 л.), разбърках добре с дрелката и един кол.
Охлаждах с бутилки със студена вода, преди слагането на дрождите беше около 15 гр. температурата на кашата, сетне се покачи до 18 колкото е в гаража целодневно, а сега е вече 20 и малко отгоре.
Ако и утре не заври добре, какво да правя ? Да стоплям ли, да търся активатор за дрождите ли, нови дрожди ли ...
Иначе така емпирически ми се струва че колкото по-слаба пък по-продължителна е бурната ферментация, се очаква да е по-добре разграждането, но все пак - да не остане неразградено захарното съдържание (23% в началото - мерло)
Такива мисли ме терзаят, та реших да попитам.
Може и всичко да е фалшива тревога де, ама ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 15:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
дръж температурата 20--23 градуса и дерзай...Всичко е наред-просто в началото ти е била ниска температурата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Здравейте,
тази година за първи път реших да се пробвам сам да направя вино и ракия
прочетох няколко книжки и няколко форума и запретнах ръкави
от Люлин купих 200кг. мерло по 65ст. и 100кг димят по 70ст. и ще го слагам смесено в два пластмасови бидона
от всичко прочетено така и не можах да преценя и да взема решение за себе си дали да сложа виното както дядо ми, напълно натурално или да ползвам препоръчаните химии и дрожди
за това реших да заредя единия бидон като само махна чепките и смачкам гроздето а в другия да приложа наученото от вас
температурата в мазето ми е 17 С а на материала в заредения вече първи бидон 18С
меря захарност 24% (ползвам обикновен захаромер на "светлина")
та въпросите ми са следните
1. Да разредя ли втория бидон с вода до 20-22% захарност? Ако ДА то кога точно да го направя и с колко вода/пропорция за 100л. материал?
Мисля да сулфатирам и след това да добавя дрожди
използвам метода с потопена шапка, херметически затворен бидон, воден звънец
2. Трябва ли да потърся начин за вдигане на температурата в помещението, че ми се струва ниска, все пак единия бидон ще е без нарочно добавени дрожди
с нетърпение очаквам съвети
предварително благодаря и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 16:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
1-не
2-добре е да е 20 градуса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
За ракия 22 % захарност е почти чудесна, но за вино нестава трябва повече.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 18:11 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
защо да не става ...за белите вина тази захарност е много добра ,стига 22% да са 22.. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
xix написа:
Мисля да сулфатирам и след това да добавя дрожди

Ако са минали ден или два и мислиш още по добре недей. Почнали ли са леко да ферментират няма смисъл. Това се прави веднага след смилането.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
благодаря на всички за бързите отговори
не са минали 2 дни
през деня махах чепките и тази вечер го млях в една стара пералня с открит барабан и перка на дъното
направих разтвор в малко вода на 15гр. калиев метабисулфит ( К2S2O5 ) за 150кг. материал и добавях по равно във всяка центруфуга
след това забърках в 200гр. 37 оС вода 20гр. дрожди и разбърках добре
изчаках 20-30мин. както пише на опаковката им
през това време дрождите "кипнаха" (излезе голяма пяна отгоре) досуш като при хлебната мая та се наложи тази чашка от 200гр. да я пресипя в 2 буркана от по 700гр.
след това изсипах дрождите в заредения вече бидон и разбърках стабилно с кола чак до дъното
сложих капака и го оставих на мира
утре ще му слагам отгоре решетката че още не съм я измайсторил
дано не съм объркал нещо, но ще разчитам на късмета на начинаещия :lab:
ако имате съвети или критики не се срамувайте да ги споделите тук :idea:
пожелавам успех в начинанията на всички четящи и пишещи в този форум

п.п. като купувах гроздето от Люлин и видях че го мелят на място и махат и чепките и малко ме хвана яд че отидох с чувалите а не с бидони
но днес като чистех димята установих, че във всеки кашон на дъното е имало по няколко развалени/загнили/изсушени грозда
изхвърлих всяко зърно което примерно не бих сложил в устата си
така че имайте едно на ум когато продавачите ви мелят "безплатно" гроздето защото тогава няма как да видите какво се изсипва от щайгата или кашона в машината :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2010, 11:19
Мнения: 20
Местожителство: с. Брестовица
xix написа:
благодаря на всички за бързите отговори
не са минали 2 дни
през деня махах чепките и тази вечер го млях в една стара пералня с открит барабан и перка на дъното
направих разтвор в малко вода на 15гр. калиев метабисулфит ( К2S2O5 ) за 150кг. материал и добавях по равно във всяка центруфуга
след това забърках в 200гр. 37 оС вода 20гр. дрожди и разбърках добре
изчаках 20-30мин. както пише на опаковката им
през това време дрождите "кипнаха" (излезе голяма пяна отгоре) досуш като при хлебната мая та се наложи тази чашка от 200гр. да я пресипя в 2 буркана от по 700гр.
след това изсипах дрождите в заредения вече бидон и разбърках стабилно с кола чак до дъното
сложих капака и го оставих на мира
утре ще му слагам отгоре решетката че още не съм я измайсторил
дано не съм объркал нещо, но ще разчитам на късмета на начинаещия :lab:
ако имате съвети или критики не се срамувайте да ги споделите тук :idea:
пожелавам успех в начинанията на всички четящи и пишещи в този форум

п.п. като купувах гроздето от Люлин и видях че го мелят на място и махат и чепките и малко ме хвана яд че отидох с чувалите а не с бидони
но днес като чистех димята установих, че във всеки кашон на дъното е имало по няколко развалени/загнили/изсушени грозда
изхвърлих всяко зърно което примерно не бих сложил в устата си
така че имайте едно на ум когато продавачите ви мелят "безплатно" гроздето защото тогава няма как да видите какво се изсипва от щайгата или кашона в машината :shock:


Не че е лошо това да имаш възможност да ти го смелят на място , даже си мисля че ще се наложи тази практика /като имам предвид колко се намножиха тези машини/ и даже по селата обикалят и мелят по къщите. А това което се е случило на теб.... ми то точно така ще имаш тази възможност да знаеш какво ти мелят защото става пред теб, а тяхната цел като ти предлагат да ти смелят безплатно е, да могат да си продадат стоката ;)

_________________
Истината се крие във виното но.... само ако и виното е истинско!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Виното от 2011
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Цитат:
Не че е лошо това да имаш възможност да ти го смелят на място , даже си мисля че ще се наложи тази практика /като имам предвид колко се намножиха тези машини/ и даже по селата обикалят и мелят по къщите. А това което се е случило на теб.... ми то точно така ще имаш тази възможност да знаеш какво ти мелят защото става пред теб, а тяхната цел като ти предлагат да ти смелят безплатно е, да могат да си продадат стоката ;)


абе не знам как е ама и така не е :?
това което видях аз беше следното
клиента пред мен купи към 300кг. грозде, наредиха му 15-20 касетки на две високи колони върху кантара който беше толкова криво монтиран, че направо си плачеше за проверка. След като отчетоха килограмите и извадиха тарата един брат ром, който се беше качил на една купчина от празни касетки започна да сипва претеглените вече във фунията на мелачката. Машината беше монтирана на около 1,70м. височина може би за да може по-лесно да се излива материала през маркуча в бидоните, които обикновенно са в бус или в ремарке. Цялото мелене и пълнене на бидоните продължи по малко от 5 минути и съм сигурен, че никой не видя какво падаше от касетките в машината.
В моите чували с димята освен изгнилите имаше и по няколко зелени/неузрели грозда, които естествено изхвърлих.
Вярвам, че ти ако си береш сам гроздето за вино няма да слагаш в щайгите некачествено грозде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hards, irkon, mariand4 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима