Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 16:27 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравейте всички,
кампанията наближава и предполагам, че всички се подготвят за събитието.
Реших да си купя нов съд за ферментация и съхранение от инокс.Струва ми се много подходящо по ред причини:
1.По-добра хигиена.
2.По-малко хамалогия в чистенето.
3.По-добре протичаща ферментация.

Не че няма да използвам и бурета за съхранение имам 2-е нови 230л но ще мога да взема двойно по-голямо количество грозде.Първо взимам един тон грозде- ферментация във въпросния съд и после в буретата,а после пак един тон и в инокса.Ако искате ми вярвайте от 1тон грозде миналата кампания имам само 50л вино, което го къткам да изкарам до новото вино.Та на въпроса-намерих две фирми предлагащи ги;
ТМ Инокс Пловдив и Симей пак пловдивска фирма.Цените горе-долу са сходни, въпреки,че ТМ Инокс са производители,а "Симей" са вносители.ТМ Инокс предлагат и опции като термометър,отцедник,водна риза за охлаждане или загряване/макар,че в момента не могат да ми го предложат имали проблем /и капак сито да държи джибрите мокри.Обръщам се към по-опитните кой от съдовете да избера или да ми препоръчате друга фирма, ако има.Благодаря предварително, началото на седмицата трябва да го взема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
potenza добре си решил да направиш ;) Можеш ли да приложиш някакви снимки за да се ориентираме малко по-добре? Между другото има още две добри български фирми в които може да провериш - това са ПИМ-Хасково и Родина–Хасково. И двете са специализирани във винарско оборудване, а и не само. Между ТМ Инокс и Симей аз бих избрал ТМ Инокс. Симей има магазин в Пловдив, иначе е софийска фирма. Предполагам, че съда е италиански. Аз ако имам избор - веднага избирам българското. Имам доста наблюдения върху качеството на изработка и със сигурност мога да твърдя, че българските съдове са много добри. Не че не съм виждал и недомислици, ама е друга тема. Освен това ТМ Инокс имат и добри цени, но ти си знаеш коя ти е по-изгодна.
Екстрите които ти предлагат изобщо не са за подценяване. Важно е и какво вино ще правиш, дали червено или бяло или и двете. Ако ще е само за съхранение е ясно, ако обаче ще ферментираш в него гледай как са щуцерите, дали има възможност за рециркулация на мъстта, а дренажна решетка си е просто задължителна ако ще е за червено грозде или за бяло ако ще е с настойване. Ризите ще ти свършат работа ако имаш с какво да ги ползваш - хладилна инсталация или собствено езеро със студена вода :megagrin: Нищо не пречи някой ден да имаш такива :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 18:55 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравей Flanker,
Първо благодаря за бързия отговор, лично аз очаквах мнение от теб или ilu6a, защото според мен, да не се обиждат останалите, но на тема вино лично Вие двамата превъзхождате останалите.
Сега за съдовете качих някакви снимки, но за по-сигурно давам линк http://www.tminox.com/bg/products/detail/10/120.html
http://www.simei.bg/?page=small2&sc_id=1
това което аз харесах е модела МС 970 на ТМ ИНОКС като от екстрите могат да ми осигурят само перфориран плаващ капак и отцеждащ цилиндър.Топлообменен панел и термометър не могат в момента, но специално за панела може да се поръча и да се монтира допълнително. Термометъра също не ми е толкова необходим, тъй като имам такъв за вино който мери веднага след като го поставиш.
Мисля да го ползвам и за ферментация, а след като прехърля виното в двете бурета да го използвам и за съхранение при втората партида грозде. Тъй като имало един капак с клапан, който се използвал главно за съхранение, а перфорирания плаващ капак е за бурната ферментация като от горе се поставя друг капак за защита от прах, а също и кисород.Обема на съда е 970л като те ми го препоръчаха,че за битови нужди е по-подходящ от другия МС 1400, като при ферментация му дават 825л мъст мах.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Сега поне ми стана малко по-ясно за кои съдове говориш :thumbs1: Не разбрах за какво вино си го предвидил, но за битови нужди може да бъде и универсален стига да е ясно как ще се използва. Със снимките не се е получило, но добре че си дал линкове. Уж огледах и двата сайта, но съм сигурен че има неща за които ти ще допълниш тъй като си проучил подробно. Ще се опитам да кажа това което ми прави впечатление от пръв поглед.
Очевидно охлаждащата риза отпада, това си е просто съд. Охлаждането поне може да бъде заместено с някои подръчни средства. Охлаждащия панел знаеш че има същата роля, но иска и същите студоносители, така че и той май отпада ;)
Предимство би било наличието на люк, ама не можах да разбера от сайтовете за кой съд го предлагат (предполагам че за най-големите). Ако ще ферментираш червено или бяло грозде в него (с ципите) ще трябва да си изгребеш джибрите след това. Тук люкът би бил предимство. Иначе с кофата или по друг начин. Не ми се вярва да подходиш като с пласмасов бидон - да го обърнеш и да сриташ джибрите.
Дали дъното ще е плоско, конично или просто наклонено ти определя и цената. Колкото повече технологична намеса има върху изделието, токова повече расте и цената. Очевидно плоското дъно е най-евтино. Може лесно да се помогне на съда да добие наклонено дъно. За конично дъно не те съветвам :megagrin:
Дръж на дренажната решетка при крана за източване щом ти я предлагат, иначе ще трябва да приспособиш нещо.
Термометърът е ясен - за такъв може да се използва почти всеки. Ако имаш читав потопяем термометър, поне може да си измерваш температурата на ниво което сам си решиш. Само да не е живачен! Ако е фиксиран в тялото на съда и не е предвиден за нуждите ти, ще трябва или да се съобразяваш с него или да псуваш че си дал излишни пари. Съмнявам се да е така.
За ферментацията определено е хубаво да имаш перфорирания капак - ще можеш да правиш потопена шапка ако поискаш. За защитата от прах ... ами и един найлон да метнеш отгоре ще свърши същата работа. За защита от кислород ще ти свърши работа само плътния капак с пневматично уплътнение. Питай за какви клапани са ти говорили - за надналягане или вакуум. Защита от кислород ти трябва само на финала и при съхранение на виното. Има и много по-евтин вариант при съхранението, ама си иска наблюдение и грижи. При бурна ферментация няма шанс да проникне кислород към виното, освен ако не му помогнеш по някакъв начин.
Абе има какво да се гледа, но в края на краищата не взимаш жена :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 09:24 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а какви са цените ..??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 10:45 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Благодаря ти Flanker за подробния анализ и аз мисля, че няма какво да сбъркам, пък ако нещо стане гаф другата година ще си купя направо винефикатор и там вече, както казват "всичко сам праи".

Ика цените за МС 970 базова 890лв+250лв перфориран плаващ капак+отцеждащцилиндър 58лв=1198лв
Термометъра-103лв и топлообменен панел 117лв, но за другата седмица не могат да ми ги предложат,като панела може да се закупи и след това той се монтирал допълнително като охлаждането не е с ток, а с тръби и трябва да пускаш топла или студена вода по тях.Това са съдовете предназначени за битови нужди иначе другите професионалните са с цени по две.
Щях да забравя наскоро ми казаха,че буретата трябва да ги закисвам и мия само с изворна вода, защото в чешмяната вода имало хлор и други химикали , които полепват по бурето и го съсипват така правел и графа в Беса Валей.Добре,че имам кладенец/бунар/ на вилата, където правя виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 12:29 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Имаш ли представа и другите цени как са им, защото си харесах по-мънички от твоето за залагане на джибри за ракия - МС 485 или МС 610 например?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2011, 10:09 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
По принцип по-малките са по-скъпи.Обади се на 032 90 10 24 и ще ти дадат по-точна информация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 11:45 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Искам да изкажа своите благодарности към Flanker за съдеиствието при избора ми на съд за ферментация и съхранение като заедно с него си взех и електрическа мелачка ронкачка и съвсем си улесних процеса на правене на вино до степен на удоволствие.Само за пример за един час преработих 1тон грозде без излишни физически усилия.Качвам малко снимков материал за потвърждение. :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
:2thumbs: :klatsch: :klatsch: :klatsch: :respekt:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Браво, дай Боже всекиму.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 21:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Барицити нямат лого...ЧИи са?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 21:59 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Български са не от Своге :D ,но майстора ми е познат и влага доста от себе си, когато ги прави за мен.
За в бъдеще бих инвестирал повече в иноксови съдове,защото по-лесно се поддържат и нямат фири.Когато се правят обеми до 5 тона и се продават веднага без отлежаване инокса е за предпочитане.Буретата ще ги ползвам само за собствена консумация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Някой друг ползва ли неръждавейка съдове и ако да,то как изглеждат отвътре...имат ли отцеждащо дъно,капак за потапяне на шапката ,помпа за отточване и другите там екстри....от по горните снимки не се вижда нищо,само цилиндричен съд с термометър и отточен кран.Безспорно е,предимството на неръждаемият съд по куп причини,така,че който може да си позволи,няма да сбърка.Аз се спрях на това http://www.homebrewing.org/Blichmann-Wi ... _2197.html Интересно ми е,кой друг ползва неръждаеми съдове
И как изглеждат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2014, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 25
Колега едно питане, понеже от снимките не става много ясно - тези бурета, които отгоре имат изрязан правоъгълен отвор как ги затваряш херметически? На снимките си им сложил воден клапан, но как гарантираш, че през фугите на правоъгълния отвор не влиза въздух навътре? Запечатваш ли ги по някакъв начин или капачето им просто е си лежи без допълнително уплътняване?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, irkon, kaishev, stinger и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима