Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 08:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Вчера минах ей така хронично през селския селскостопански магазин и какво да видя - бистрител за вино.

Нали все не се намираше бентонит тук та даже си поръчах в същия магазин и чаках сума ти време докато дойде...

Както и да е. В сравнение с бентонита цената му е солена, но имайки предвид за какво количество е опаковката всичко си е в реда на нещата.

След седмица или две ще мина пак. Просто за статистиката да видя дали се харчи. Ако се харчи ще се окажат верни предположенията ми, че местните лъжат за начина по който правят вино. Ако не се харчи ще се окаже вярно, че и тук мачкат грозде и пият вино, макар че съм попадал на добри домашни произведения.

Като мина ще купя една опаковка и ще направя проба и с нея, макар да съм скептично настроен след опита с бентонита. На самата опаковка пише, че е 77% бентонит, 20% желатин и останалите 3 процента не запомних какво точно.

п.п. Не знам дали споменах, но след второто откаляване бутилка с вино оставена около седмица в хладилника не образува абсолютно никаква утайка. Поне не видима с просто око. За сравнение ще кажа, че след първото все се утаяваше по дъното дори на следващия ден и без да е слагано в хладилника.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 22:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
А стига бе...два вида бистрители органичен(бистрители които не влизат във взаимодействие със съставните в-ва на виното)
и неорганичен (които влизат във взаимодействие със съставните в-ва на виното)
са заедно...!!!
Уби мЪ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 22:21 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Илиян Илиев™ написа:
Всъщност, днес сипах 5 литра вино в една кофичка и добавих бентонит. Ако ми хареса резултата ще слагам на всичкото вино. Резултат след 10 дни.


Бентонита се накисва 1:10 във топла вода и след 24 часа се влага във виното със силно разбъркване.
Чака се 10-15 дни преди филтриране или откаляване.
Не е препоръчително червено вино да се обработва с бентонит, но ниски дози - може


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми като купя опаковка ще снимам подробно. После ще превеждаме заедно евентуално. Щото уж от 8 години съм тук, но винаги има място и за грешки. Така преди бях объркал течния парафин и течния вазелин.

Иначе доколкото разбрах за желатина беше споменато, че е животински, каквото и да означава това.

За рехидратация на материала пишеше около 5-6 часа, а за откаляване след няколко дни, но колко точно не се споменаваше.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 15:43
Мнения: 11
vinoirakia написа:
Илиян Илиев™ написа:
Всъщност, днес сипах 5 литра вино в една кофичка и добавих бентонит. Ако ми хареса резултата ще слагам на всичкото вино. Резултат след 10 дни.

Не е препоръчително червено вино да се обработва с бентонит, но ниски дози - може

какво имаш предвид


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
vinoirakia написа:
Илиян Илиев™ написа:
Всъщност, днес сипах 5 литра вино в една кофичка и добавих бентонит. Ако ми хареса резултата ще слагам на всичкото вино. Резултат след 10 дни.


Бентонита се накисва 1:10 във топла вода и след 24 часа се влага във виното със силно разбъркване.
Чака се 10-15 дни преди филтриране или откаляване.
Не е препоръчително червено вино да се обработва с бентонит, но ниски дози - може


Както споменаваш съм накиснал бентонита. Не ми хареса резултата и те това си е. Е, изпих си ги петте литра от опита...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Илияне, сподели какво не ти харесва на виното бистрено с бентонит.В смисъл каква е разликата във вкуса, в аромати и т.н.спрямо другото?

А за желатина не питай какво е защото никога повече няма да опиташ торти с желе или някакво желирано кремче :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
karlsson написа:
Илияне, сподели какво не ти харесва на виното бистрено с бентонит.В смисъл каква е разликата във вкуса, в аромати и т.н.спрямо другото?

А за желатина не питай какво е защото никога повече няма да опиташ торти с желе или някакво желирано кремче :lol:

Тихо,тихо :fies:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Вече съм споменал по-напред в темата, че виното стана по-безвкусно. Някак си блудкаво ми се стори. Без никаква характерност.

По-подробно от това не мога да опиша, защото не съм дегустатор и не знам точно кои вкусове е имало и загубило в последствие виното ми.

А за желатина няма лошо да науча подробности от вас. Най-малкото бих могъл да прочета в нета, но друго си е да се напише и прочете тук. :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 01:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Натрошени или смляни кокали, жили и хрущяли сварени във вода.От там се получава желатин.
Нали се сещаш какво е саздърма?Е там виждаш желатина в пълната му сила.По същия начин ако си направиш телешка супа само с чисто месо така и ще си стои в хладилника без промяна, я добави обаче кокали и си става яка телешка чорба която като изстине и се стяга.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Преди около седмица още взех въпросния продукт за бистрене. Забелязах, че има и за бяло вино. Състава му е различен, но не го запомних, а и не ми се купуваше опаковка за 4,90 евро, защото нямам бяло вино. Това за червеното е 2,90 евро.

Както и да е снимки малко по-късно. Сега да се спра на състава:

Bentonite 77%
Gelatina Animale 10%
Proteine Vegetali 10%
PVPP 3%

Това съответно са бентонит, животински желатин и растителен протеин. Онова 3 процентовото отивам сега да търся из нета какво означава.

п.п. За бялото, ако не се лъжа бентонита беше към 50 процента и имаше и някаква друга съставка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
п.п.п. Оказа се че ако напиша v e g на латиница слято с малки букви се получава този емотикон veg. Неприятна работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Даммммммммм.

Оказа се, че това PVPP е някакъв синтетичен полимер, безвреден разрешен за консумация от всички религии и дори от вегетарианци.

Бе стабилизатор някакъв се явява.

Бегло прочетох, че присъствието му във вода води до смърт на всичко що може да се нарече живо в тази вода, предполагам и за виното е същото и те така.

Обикновено се означава с E1201 или E1202.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
E1201 Polyvinyl pyrrolidone Поливинил пиролидон. Диспергиращ (разпръскващ) агент, покритие/ облицовка за таблетки. Използва се в изкуствените подсладители. Не са известни вредни ефекти.

E1202 Polyvinyl polypyrolidone Поливинил полипиролидон. Избистрящ агент за вино, оцветител и колоиден стабилизатор. Не са известни вредни ефекти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
В момента сърбам от дамаджанката с купешкия бистрител. Определено съм по-доволен отколкото при предишния опит само с бентонит.

Промяната в цвета е незначителна. Аромата макар да понамаля не е толкова слаб като при бистренето само с бентонит.

Догодина май с това ще се бистри. Или поне половината от количеството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger, vin и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима