Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Останаха само 25 литра. Горкият аз.

За разлика от хората правещи и съхраняващи перфектно вино до късно лято аз си имам кусури.

Демек ще си призная, че от поне 5-6 литра насам се усеща тежък утаечен вкус на виното и даже вече без безалкохолно в него е трудно за пиене. Но не е кисело, изобщо не усещам кисела жилка.

Даже ако може да подскажете как да проверя дали е почнало да се вкиселява. Аз сложих малко бикарбонат в една чаша, но не се получи пяна. Не знам дали това е критерий.

Всъщност миналата година нямах такъв проблем, но пък и беше по-малко и свърши поне месец по-рано. А пък и го бях запечатил с течен вазелин или там кво беше.

п.п. За сега правя малки количества, но за в бъдеще ще ги вдигам до застъпване на ново с миналогодишно вино. Та за това съхранението е много важен момент. Попрочел съм туй онуй от книжката за съхранението и претакането, но ми се иска и вие да споделите опит. Демек, ако някой ги застъпва старо с ново да каже какво и как прави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Моя скромен опит.Правя два пъти в годината,майското го пия на нова година,а октомврийското лятото...съхранение на воден клапан в стъклени дамаджани напълнени почти до стеснението на съда.Нямам проблем,киселинноста е в норма,меря със уред...ами това е


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Какво правиш два пъти, че нещо не схванах?

С какъв уред мериш? Достъпен ли е като цена?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Илиян Илиев™ написа:
Какво правиш два пъти, че нещо не схванах?

С какъв уред мериш? Достъпен ли е като цена?

Правя вино два пъти в годината...а уреда е около 80$,писал съм в една друга тема...измерваш киселинноста когато се наложи бързо и лесно http://www.amazon.com/gp/aw/d/B002NX0VW ... mdp_mobile


Последна промяна Naskohondata1 на 20 Фев 2012, 21:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
По това време, тук се прави второ откаляване на виното, след месец може още едно, но ти вече си го изпил така че... А за какво вкисване говориш, ако не ти киселее, не мирише на вкиснало и не е размътено...не знам. Изкарай каквото е останало, сложи го в хладилника(фризера но без да замръзва) да се утаи, претакай(ако се наложи 2-3 пъти) и си го допий без лимонада, а бурето(бидона) го измий. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 21:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Имам 3-4-5 годишни вина(6 год се оказа че нямам)...за момента единствения недостатък е ,че въпреки бистренията се получава утайка...
И тъй като бутилките ги съхранявам легнали ,преди употреба е необходимо поне 1 ден да постоят изправени и след това да бъдат декантирани....
Хигиена -маниакална(миене и изплакване на всичко с р-р на серниста),добив на висок градус алкохол във виното,киселинност 3-4РН,бистрене(бентонита е важен и за здравето на виното)нищожно стабилизиране...
Общо взето това е което правя за виното...
И ако съм имал проблем с някоя бутилка то е проблем от тапата..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 20 Фев 2012, 23:18, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Тази утайка...еми филтриращата машинка решава проблема,но пак трябва да се спазят стъпките които са:откаляване преди филтрирането след това може да се прескочи филтер(pad)1 който е за груби вина.филтер 2 и непосредствено след това филтер 3.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 22:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
така е прав си за шихтовия филтър...само дето за сега не мога да заделя 600 кинта за тази цел

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2012, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
ivobal написа:
По това време, тук се прави второ откаляване на виното, след месец може още едно, но ти вече си го изпил така че... А за какво вкисване говориш, ако не ти киселее, не мирише на вкиснало и не е размътено...не знам. Изкарай каквото е останало, сложи го в хладилника(фризера но без да замръзва) да се утаи, претакай(ако се наложи 2-3 пъти) и си го допий без лимонада, а бурето(бидона) го измий. :prost:



И аз така мисля ...
не ти вкисва , когато почне , на мен последните 7 л. така почнаха да вкисват
леко замирисва на оцет , и добива кисела жилка .
Това е всъщност момента да го подариш, мойто го подарих , и хората казаха , че такова хубаво вино не са опитвали през живота си :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2012, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Цвета си е същия. Няма мътилка. Вкус и дъх на кисело няма, поне аз не усещам. Преди малко сложих бентонит, пък каквото ще да става.

От какво се прави вино през месец май?

БидонЯ още утре ще го измия. Отложих, защото в последния момент се сетих, че препарата за миене е свършил.

Баце Емо, и на теб да ти подарят и ти така ще кажеш. :D

Помниш ли на козлодуйското майсторче виното и колко си го хвалеше момчето?... :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 06:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
вино през маи се прави от грозде :lachtot: на мен Чили ми е в задния двор :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми аз не знаех, че има грозде през май месец та за това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 17:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Илиян Илиев™ написа:
Ми аз не знаех, че има грозде през май месец та за това.

Тоз Наско от две крави бозае...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да бе вярно, в южното полукълбо гроздето кога се бере ?
Явно през май ...
Щото тогава там се пада есен, нали така ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Няма кой да чака май месец, тука има чилииско грозде в магазина гледам от началото на февруари може и преди това да е имало ам не съм обръщал внимание, незнам Наско дали това използва - има бяло и червено по 1.20$(0.99 когато е на промоция) либрата. Не ми се рони,мели, пресова и т.н. аз ползвам стафиди направо целогодишно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима