Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Илиянски, не му се чуди - колкото сок източиш от пресата - толкова захарен сироп си направи със същата захарност на източения и ще стане почти същото вино.
Почти, почти ... колко да е почти ?
:megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми към 280 литра се очакват, зависи кога ще спра да натискам.

В какво съотношение да бъдат захарта и водата?

Всъщност едва ли бих направил повече от 150 литра второ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Илияне,всеки прави както му харесва.Но,Това за мен не е ВИНО.Моя начин е следният-ако източа 100л вино,не го пресовам,а е самоток,след това тъй като джибрата е мокра и има поне още 15%,доливам например 60 л вода и 15 кг захар.Така все пак остава доста аромати в остатъка,който не съм пресовал.Някога даже и по малко,меря също киселинност и коригирам.а и също храна за останалите дрожди във джибрата.Захарност 0 и тогава пресовам и в казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Наско, за мен също не е ВИНО.

Както вече казах - второто искам да го направя за почерпка на няколко(поне двама) лицемера, които са ми най-добри приятели в периода в който имам винце. Те това заслужават. А и ще ми е по-лесно, отколкото да ги отпъдя. Към лицемерите с лицемерие...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Илиян Илиев™ написа:
Наско, за мен също не е ВИНО.

Както вече казах - второто искам да го направя за почерпка на няколко(поне двама) лицемера, които са ми най-добри приятели в периода в който имам винце. Те това заслужават. А и ще ми е по-лесно, отколкото да ги отпъдя. Към лицемерите с лицемерие...

Тога за тях направи 3 ВИНО,а пък от второто си направи малко ракия :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Наско не разбира , в друга среда е .
И аз правя второ вино за лицемери , те дори не са ценители на виното , пият всичко което е без пари . Те са свикнали на мн долнокачествени вина , и второто за тях е виШа форма на амброзия !
Аз доразвих методът на Илиян дори , като първото вино отточвам 10 л , за рушвети .
Рушветополучателите ( и аз съм такъв ) са хора с вкус , и мн капризни , те са по своемо коректни и богато се отблагодаряват , . ;)
(Дори най верният ми приятел - кучето ме продава за 1 кремвиш на тандем . )

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 12:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес сложих водните клапани. Яко бълбукане няколко секунди след поставянето.

п.п.

24.09.2012 - мачкане на 400 килограма неро давола(може и малко повече да са).

26.09.2012 - пресоване на метериала, изкарани около 300 литра мъст.

27.09.2012 - отделяне на част от чепките и добавяне на 160 литра вода и 40 килограма захар.

29.09 2012 - пресоване на втория материал.

03.10.2012 - затваряне с воден клапан и очакване с нетърпение на свети Мартин - 11.11.2012


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
И две снимки на бълбукащите бидончета. Легналото е второто.

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Хайде още една.

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
13.10.2012 - сложих около 90 грама дъбов чипс на второто вино(около 160 литра).

В началото на седмицата отделих 5 литра от виното и сложих около 10 грама чипс за проба. Към днешна дата имам достатъчно задоволителен резултат. Много съм доволен от резултата. За съжаление чипса ми е недостатъчен за 300 литра и реших да го сложа на второто. За виното ровя из нета и май ще поръчвам по-големи количества от чужбината някъде.

Реших и да премеря алкохола. Стълбчето закова на около 15, но определено не беше по-малко.

Купих виномер след като миналата година бях изхвърлил всички налични. При 12,5 на етикета на купешкото виномера закова между 6 и 7. Моето спираше на 8. Това демек със същата марка виномер и купен от същото място като миналата година. Който е чел темата от началото знае какви главоблъсканици ме терзаеха миналата година.

Взех че купих виномер от друго място. Още, като го извадих от опаковката се видя разликата в изработката. Това естествено не беше критерий. При обозначено 11,5 на опаковката на купешкото вино стълбчето закова на около 12, но определено не беше повече. На моето вече споменах, че спря на 15.

п.п. Казвам ОКОЛО, защото знаете, че деленията са достатъчно близо, че да не може да се опредли половинката.

п.п.п. Иначе второто още бълбука...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 11:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ей такива снимки като видя ми се радва душата...Чисто и без лекета по бидоните,кофите,пода...-така трябва да изглежда домашното винопроизводство.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Малко напръсках стената, което се вижда на втората снимка, но ще мазна с вар при откаляването, да отместя бидона.

Държа на хигиената и пода винаги го мия преди да сложа бидоните, а стените ги варосвам 1-2 месеца преди това.

Бидоните винаги ги мия и отвън, така както съм ги измил и отвътре. Ако капне при пълненето веднага го изчиствам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес опитах второто. Още не се усеща дъбовия вкус. Самата течност си е с далечен привкус на вино, много е далеч от вкуса на виното. Изненадата дойде от градуса - стълбчето закова на 13 и даже май 13,5.

Преди малко ми пристигна и чипса от англия. Май не е печен. Как да го изпека? Колко градуса, колко време?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Не го ли махаш и пресоваш прекалено рано от Джибрите до колкото знам не е ли минало 6 % алкохол във виното няма да има достатъчно екстракт


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 20:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Къде си прочел това?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима