Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
borisgp написа:
Не го ли махаш и пресоваш прекалено рано от Джибрите до колкото знам не е ли минало 6 % алкохол във виното няма да има достатъчно екстракт


Преди две години пресовах май на 7 ден. Миналата година, ако не се лъжа на 4 ден. Така по памет, че не ми се връща назад в темата, май съм писал. Май има лека разлика в цвета, но е толкова незначителна че едва ли би се забелязала ако снимам и пусна снимки. Сорта е толкова черен, че тукашните го пресоват веднага след мачкането и пак е черно виното. Аромата бих казал, че е същия или поне всяка година вкуса ме подсеща за миналогодишното вино, въпреки че промени има чак до свършването му. Все пак е жив организъм.

Това за виното.


Иначе ако ти имаш предвид второто:


- Не знам. Тази година правя за първи път и освен от градуса и цвета от друго не съм доволен. До година май ще правя само ако успея да си спретна казан за ракия, въпреки че ми стъпва на 25 евроцента литъра, като пари за захар. Ако лепките не се отлепят тази година, направо ще хвана тоягата и те така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес откалих виното и сложих чипса. Тези дни пак ще го мерна, че счупих виномера.

Второто още бълбука от време на време и ще го откалявам друг път. А и днес ме домързя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 09:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Чипса колко време стои във виното и колко грама на литър е дозата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Според мен е добре да се съчетае индустриалното с домашното, доколкото на всеки му позволяват средствата.

Иначе книжката си е полезна. Все пак се разглежда домашното винопроизводство. Аз започнах с помощта на тази книжка(а може и друга да е била, знам че тук от форума я изтеглих). Най-малкото при бегло прочитане се добива бегла представа за неща, които няма как да научиш от обща култура, а това никак не е малко.

edit: А, сега чак усетих че вие говорите за някакъв учебник, а аз за една малка книжка за домашно винопроизводство. Извинете за объркването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 12:50 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Оспамихте темата на човека :evil:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
caribi написа:
Чипса колко време стои във виното и колко грама на литър е дозата?


Ми аз като пробвах в дамаджаните го опитвах от време на време. Като преценя че ми харесва вкуса махам чипса. Дозата май е препоръчително 1-2 грама на литър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
На моя чипс препоръчителната доза е от 1 до 5 гр на литър ....

Много ми е интересна тази тема заради чуждоземното грозде. За догодина ще се опитам да си докарам нещо от Италия май, та как е избора от сортове и ти всяка година един и същи ли правиш ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Сортове има всякакви. Аз правя само неро давола, карат ми го от Сицилия. За догодина не съм сигурен, при 70 цента за грозде от Сицилия срещу 50-55 за тукашни мерло, каберне и каквито други сортове си поиска човек...

Иначе от гроздето съм доволен, захарността винаги е висока, но цената е височка. До година портфейла ще покаже, а до тогава ще обгрижвам таз годишното вино, поне докато свърши.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 00:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Борисе ако се намери Фрапато...скачам поне на 400кг

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Здравейте,
Да ли не може да се обединим няколко човека и да си докараме едно по значително количество, което би могло да бъде и по евтино? Да кажат тези който са карали до сега, какви са условията и какво може да се направи.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ще се обединим ще се обединим :) доста желаещи има !Лошото е, че ще е чак догодина живот и здраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
УЖАААААААААААССССС.....

Виното цветяса. Не беше цяла пелена, а отделни едри петна. Явно беше в началото.

Преточих и сложих някакви парафинени таблетки против цветясване. Минаха 7 дни и не е излизала бяла пелена отново.

По повърхността се вижда нещо странно, но то е по скоро нещо отделено от таблетките, защото има мазен вид.

Вкуса е същия, на градус не съм мерил, но след првата чаша ми се струва, че едва ли се е променил.

Моля да кажете каква грешка евентуално съм допуснал за да се получи този проблем?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Илиян Илиев™ написа:
УЖАААААААААААССССС.....

Виното цветяса. Не беше цяла пелена, а отделни едри петна. Явно беше в началото.

Преточих и сложих някакви парафинени таблетки против цветясване. Минаха 7 дни и не е излизала бяла пелена отново.

По повърхността се вижда нещо странно, но то е по скоро нещо отделено от таблетките, защото има мазен вид.

Вкуса е същия, на градус не съм мерил, но след првата чаша ми се струва, че едва ли се е променил.

Моля да кажете каква грешка евентуално съм допуснал за да се получи този проблем?

Имало е достъп на кислород...непълни съдове.пий го бързо


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Да, имаше достъп, но и миналгодишното имаше, а не е имало проблем та за това не се притеснявах.

А това с бързото пиене няма как да стане. По-бързо от това не мога. Около 2 литра на ден. С рези темпове ще имам за около още 90 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Еми , помисли и за грапа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима