Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
В суматохата забравих да пусна двете тини.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес към 8 часа пристигна и гроздето. По кантар на наклон 350 килограма. Демек 16 каси. Реални килограми не се знае. Евентуално след пресоването ще стане ясно, защото според линка по-долу максималния рендаман е 70 процента.

Сорта се казва неро давола. http://it.wikipedia.org/wiki/Nero_d%27Avola_(vitigno)

Миналата година не знам защо си мислех, че е мерло и каберне сов. при положение, че изобщо не разбирам от грозде. Сега ги попитах хората и те ми казаха, че само такова произвеждат.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
След малко повече от 5 часа с помощта на мрежата от снимката и жената всички дръжки бяха отделени.

Понеже нямам машинка за мелене и не успях да намеря на време ползвах дрелката. Миналата година също ползвах дрелката. Бих казал, че зърната се разбиват достатъчно добре, макар че употребата на мелачка е за предпочитане.

На снимките съм показал едната тина по време на ронкането и след разбъркването с дрелката. Демек след сулфитирането.

Мъстта придоби кафеникав цвят, както е указано в книжката че се получава след сулфитиране.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
След четвъртата каса отделих около 6 литра мъст. Измерих с потопяем захаромер и показа 24. В инструксията за употреба пише, че на всеки 5 градуса температура на въздуха от 15 нагоре се добавя една еденица за реалната захар. Температурата на въздуха определено беше над 20 градуса.

След това го сулфитирах.

През това време подгрях 2 литра вода и разтворих 220 грама захар, след което разтворих едно пакетче дрожди от показаните в предишните постове. За съжаление от бързане не направих снимки на разтварянето на дрождите и самата ферментация в подсладената вода.

Както и да е. Снимал съм сулфитираната мъст и две фази от ферментацията. Едната снимка е на втория час от добавянето на дрождите, а другата на четвъртия час, непосредствено преди прибавянето към останалия материал.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
В последствие се оказа, че пакетчето което съм купил за сулфатизиране съдържа дрожди и храна за тях в нужните проценти, освен необходимия калиев метабисулфат.

Като видях как благо къкрят другите дрожди в кофичката ми дожаля да ги изхвърлям и добавих и тях. А и нали са си 6 литра мъст. Поне от тините нямаше никакъв признак за ферментация и те така.

Надявам се, че не съм сгрешил като съм добавил толкова много дрожди.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
А след като пуснах предишния пост се зачетох отново в етикета и се оказа, че дрожди няма, а има само храна за дрожди. :datz:

Май добре съм добавил кофичката. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Абе и на мен ми се стори странно как ще има хем дрожди хем дрождотрепач ама то италианците няма да ме очудят ако измислят някаква глъмотия :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми от бързане така се получава - Чел-не дочел.

Сега остава трудната задача - да намеря бентонит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 06:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Илиян Илиев™ написа:
Ми от бързане така се получава - Чел-не дочел.

Сега остава трудната задача - да намеря бентонит.

сериозно ли?...за бентонита..Колега,те в бг не му настояват толкова колкото ти(изключение съфорумците)!! :) Иначе бих ти предложил да съкратиш процедурата мачкане и ронкане(ако имаш възможност)посредством рентване на такава техника ... Ще спестиш време и нерви :) Потърси от мястото където купуваш гроздето,те ще го ронкат и смачкат,меткаш в бидона и... Чакаш!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 09:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ААА Хонда как ще избистриш добре без бентонит при това на 2, а може и 3 етапа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 11:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ако се бистри на 3 етапа, няма ли опасност от изсветляване или това зависи от сорта.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 11:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
няма опасност от чак такова изсветляване...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
ААА Хонда как ще избистриш добре без бентонит при това на 2, а може и 3 етапа.

А бе питанката беше,що е толко трудно да намери бентонит,а не защо трябва да го слага?Аз също влагам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Предполагам е трудно да се намери, защото миналата година като питах на няколко места ме гледаха като треснати и питаха какво е това. Сега лепя плочки на един даскал по химия та мисля него да питам. Даже днес ми каза, че е могло той да ми измери захарността в училището с рефрактометър, но не се сетих за бентонита.

Относно рентването вече споменах. Само на заем може да се намери, но трябва все да се съобразяваш със собственика кога ще прави вино. Иначе там където продават грозде продават и мъст, но аз предпочитам да си го почна отначало. Да знам какво има вътре. Примерно миналата година, а и тази съм изхвърлил почти по половин каса грозде. Просто не ми харесва грозда, че е загнил или с плесен и го хвърлям. Не вярвам продаващите мъст да го сортират грозд по грозд. Освен това тук имат навика да пресоват веднага след мачкането, а аз го оставям поне 4 дни и чак после пресовам. Харесва ми черно вино.

Относно избистрянето едва ли ще дочакам трета фаза, а дори и да стане не се притеснявам от изсветляване. Снимките на миналогодишното вино са достатъчно показателни, защо нямам притеснения.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Току що взех оригиналната преса. Утре ще и пусна снимки.

За съжаление няма да успея да довърша моята на време. Няма време, а и парите са кът.

Оригиналната е в доста окаян вид, но върши много добра работа. Хората споменаха, че май няма да правят повече вино и мисля като я върна да предложа оферта за закупуване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser, zevvs и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима