Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 09:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Музика...:
Молебен за добро вино....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
С тая преса като гледам и трупчетата можеш да изстискаш :?

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 16:17 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Клипа направо цепи мрака. Музиката напомня за испанската инквизиция... То пресата като гледам май е от тогава - здрава, сигурна и надеждна може да се разчита на нея за вино, за сок, за самопризнания .... :megagrin:

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 00:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
бая вино отнасят. И не само...

Инженерно предложение: вместо да се чудиш с какво да замениш хидравличното масло на крика защо не обърнеш схемата? Крика най-отдолу и повдига кошницата срещу неподвижен горен упор (който за удобство може и да е на винт). Единственото неудобство ще е че последните капки сок ще падат от максимална височина, но това като гледам едва ли би те уплашило. Така може да направиш един педал с пружина за помпене и двете ръце да са ти свободни докато пресоваш.

И една хитринка за нетърпеливи - бързо избистряне на малки количества за дегустация. Сипваш 1 или 2 литра в добре измита бутилка от безалкохолно и тикаш в замразителя - на -20 или по-ниско ако може. На сутринта вадиш буцата и оставяш да се размрази в пълен покой. Не забравяй да подложиш някакъв съд за събиране на конденза. След пълното размразяване остава само да разделиш избистреното вино от утайката и ... Наздраве!

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Не мисля, че крика от долу ще ме улесни. Най-малкото предполагам, че ще се наложи промяна в конструкцията и усложняване на начина за изтичане на сока. Самата конструкция предполагам ще се усложни, защото се наложи самия кош да пази равновесие над крика. Бе демек доста сложно ми се вижда.

А и предвид вложените до тук близо 100 евро предпочитам да експериментирам с крика, отколкото с нещо друго.

п.п. Освен това ще изгубя около 50-60 килограма от силата на крика, по вина на гравитацията. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 05:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2011, 16:41
Мнения: 6
Гледах клипа,много ми хареса идеята за преса.
Твойта колко литра събира, защото съм харесал тази.
http://www.ebay.de/itm/D-BP-12-Presstuc ... 588f7aef48

Използваш ли торбичка при пресирането?Мисля че после ще е по лесно чистенето.
Понеже има с различна вместимост-според теб коя е най-удачна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 00:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Моята не е готова, но би трябвало да събира над 45 литра. Някъде напред съм писал. За следващия сезон ще я довърша и ще има промяна в литрите.

Торбичка не съм ползвал, няма и да ползвам. Пресования материал е толкова твърд и уплътнен към винта, че едва ли бих могъл да го извадя на веднъж. Да не говорим, че при прости сметки в моя случай става въпрос за над 60 килограма люспи и семки, които не си заслужава да мъкнеш наведнъж. Чистенето не е трудно. Слагам във ваната и свалям слушалката на душа. Смятай, ако имаш двор и пуснеш маркуч.

Тази от линка не ти трябва изобщо. Гледам 12 литрова преса е. Даже май не е с тресчотка.

Тази от моя клип е 45 литрова оригинална поне 30 годишна италианска преса. Не можа да събере 350 килограма грозде без дръжките. Напълних я веднъж и след няколко часово пресоване извадих пресованото и сложих остатъка. След пресоване на второто зареждане добавих и пресованото от първото зареждане и пресовах още почти 24 часа.

Всъщност клипа е смесица от второто зареждане и добавяне на първата пресовка към втората пресовка.

Та като обобщение мога да кажа следното - За количества до 350 килограма грозде(с дръжки), пресовано след ронкане е поносимо да ползваш 45 литрова преса, като ще се наложи да пресоваш по описания начин(демек две зареждания на грозде и едно зареждане на всичко пресовано до момента) за да изкараш максимума. При по-големи количества е добре пресата да е по-голяма, иначе ще е нужно много време за изкарване на максимума.

Имай предвид, че сорта който ползвах според уикипедия дава максимум 70 процента рендаман при пресоване, което ще рече 245 литра в моя случай. Аз изкарах 260 литра. Имайки предвид, че при откаляването ще намалее поне с 15 литра съм точно в границите. Иначе не ми стана ясно дали се споменаваше за 70 процента мъст или вино. Както и да е. Пресата трябва да си я подбереш според килограмите грозде за пресоване и според това, колко искаш да изкараш.

Човек, ако рече и през 12 литрова преса ще прекара 350 килограма грозде за няколко часа, но едва ли ще изкара 260 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес откалих. Дали не беше малко рано не знам.

Със спиртомера за ракия отмерих почти 10 градуса алкохол. Никак не ми се нрави. Според таблицата на захаромера се очакваха минимум 13 градуса алкохол.

Отделих почти 20 литра кал.

Да слагам ли бентонит или е още рано? В книжката пише, че се слага на вина стояли поне 1 месец в покой. Ако избързам това ще се отрази ли по отрицателен начин на виното?

Мисля, че тихата е приключила, въпреки че се виждаха балончета от време на време. Стори ми се, че излизат от самата утайка защото започнаха да излизат след като в съда остана малко вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Илиян Илиев™ написа:
Да слагам ли бентонит или е още рано? В книжката пише, че се слага на вина стояли поне 1 месец в покой. Ако избързам това ще се отрази ли по отрицателен начин на виното?


Де кажете де. :skeptisch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 11:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
не бързай,не са приключили процесите .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Кога горе-долу да го сложа?

Разредения с вода бентонит да го изхвърля ли или да си го оставя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 13:03 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Цитат:
Кога горе-долу да го сложа?

OFF: Обикновено го слагам вечер/ и горе и долу/, но има и изключения :megagrin: /майтапче ;) /


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 13:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
остави го поне 30-тина дена още...поне.
Бентонита който е с вода в канала...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Голямо разочарование, голямо нещо.

Преди малко купих два виномера от тези с фунийката и се оказа, че спиртомера правилно е отчел под 10 градуса алкохол.

Единия виномер закова на 8 градуса, а другия закова на 9.

Освен захаромера да е бил неверен. Иначе не си обяснявам как ще покаже 24 градуса, а виното 8-9 да излезе.

Виното на вкус си е добро. Не се усеща никаква сладникава жилка. Даже от вчера до сега доста поомекна вкуса. Вчера, веднага след откаляването беше направо горчиво и стипчиво. Сега още не става за пиене, но определено има съществена положителна промяна във вкуса и аромата.

п.п. Сега ще ида да пробвам захаромера с вода и захар. На 100 милилитра вода и 15 грама захар трябва да покаже 15 нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Кво стана та не ядохме?

На 100 милилитра вода сложих 20 грама захар и захармера закова 16 градуса... :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, kaishev, stinger, vkgeorgiev1 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима