Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз тази година разбърках за първи път след около 22 часа. За миналата година не си спомням.

Иначе аз лично бъркам по веднъж на 24 часа. Демек, като се върна от работа отивам първо при виното и бъркам и после живота продължава след казване на добър вечер на останалите от семейството.

Отделно ходя и отдавам любов през около час докато съм си в нас. :D

п.п. Знам че не трябва, но много ме кефи да вдишам свежия плодов аромат идващ от ферментиращото грозде. Такъв свеж аромат е трудно да се усети по друго време на годината. Съжалявам, че по интернет има начин да се качват само снимки и клипове. Иска ми се да пусна и аромата на моето отроче.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:27
Мнения: 31
Сугурно ли е, че за един ден се е образувала добра колония бактерии в целия обем?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Иван написа:
Сугурно ли е, че за един ден се е образувала добра колония бактерии в целия обем?

Не в целия обем...но на повърхноста ще има доста при това адаптирали се към сулфитираната мъст ...,а от там процеса е лавинообразен.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми вчера четох мнение на един от изявените съфорумци (не си спомням точно кой и в коя тема за съжаление), че не трябва да се бърка първите 6-8 часа за да може да се изгради колония.

При мен примерно, като се прибрах днес от работа и в двата съда пращината се беше надигнала само в средата, точно там където изсипах дрождите. Демек 22 часа по-късно. Иначе може и по-рано да е започнало да се вдига.

edit: Самата мъст на повърхността вече беше възвърнала червения си цвят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:27
Мнения: 31
И при мен се е вдигнала само там дето ги изсипах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
5-6 часа-да...това е достатъчно време .
Идеята на това е ,че внесените дрожди се размножават по-бързо когато се повече и близко до кислородна среда която е важна в началото на ферментацията.
Може разбира се и да се разбърка... просто ще тръгне по-бавно...доста.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:27
Мнения: 31
Приемам, че като е седяло цял ден е ОК и отивам да бъркам с дрелката :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз бъркам на ръка с дърво. С дрелката само вместо мелачка след ронкането.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:27
Мнения: 31
Проблем ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 22:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Иван написа:
Приемам, че като е седяло цял ден е ОК и отивам да бъркам с дрелката :)

Мноооого сърби знам))))Разбирасе че не е проблем...даже вкарваш нужен кислород.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:27
Мнения: 31
Разбърках го снощи с дрелката. Днес сутринта цялата повърхност се беше издуло и пръщеше :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:27
Мнения: 31
Илиян Илиев™ написа:
Аз тази година разбърках за първи път след около 22 часа. За миналата година не си спомням.

Иначе аз лично бъркам по веднъж на 24 часа. Демек, като се върна от работа отивам първо при виното и бъркам и после живота продължава след казване на добър вечер на останалите от семейството.

Отделно ходя и отдавам любов през около час докато съм си в нас. :D

п.п. Знам че не трябва, но много ме кефи да вдишам свежия плодов аромат идващ от ферментиращото грозде. Такъв свеж аромат е трудно да се усети по друго време на годината. Съжалявам, че по интернет има начин да се качват само снимки и клипове. Иска ми се да пусна и аромата на моето отроче.



Хаха, а моята най демонстративно дойде и ми опъна походното до бидона без да каже нищо, аз тия само там се въртя - за първи път ми е все пак :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 09:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Mиналата година ползвах дрождите на ''Ванков'' и нямах никакви проблеми.Тази пратих съпругата ми да купи дрожди, защото бях на бачкане ... и тя изпадна с това:

Изображение

Бях малко раздвоен в мнението си за тях, но след като не намерих на ''Ванков'', сложих тези по упътването на тях.В 100 литров бидон , само ''хамбургски мискет'', една опаковка дрожди, като преди това съм сулфатирал,... абе както си трябва.На седмия ден бурната ферментация приключи и го запечатих, като сложих маркуче в буркан с вода.До тук добре.На 15 10 2011, 20 дни след като съм го сложил, реших да пробвам, да видя какво става.Наточих 100 грама, все още мътно,... но вместо мискетовия аромат, ме удари силна миризма на мая.(ДЕМЕК НА ДРОЖДИТЕ).Та питам някой да е ползвал такива дрожди и имал ли е такива проблеми? Каква е вероятността миризмата да изчезне при положение, че бидона е запечатан? :wallbash:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 10:33 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Само да допълня темата за дрождите, за първа година ползвам дрожди RX60 и активатор /ДАФ/ на Laffort и ми казаха изрично активатора/ДАФ/ да го сложа два дни след посявката на дрождите, защото в началото на ферментацията в мъстта има соли, с които да се хранят дрождите, а към средата на ферментацията те намаляват и тогава именно трябва се сложи ДАФ/диамониев фосфат/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
baiatia от къде точи отгоре или бидона има канелка.
Каква може да е довело за получаването на тази миризма на мая за хляб, това е големият процент на дрожди които са се развили в материала, а причината за това е високата температура на ферментация, какво ме навежда че е била висока ами това че е превряло за 7 дни.
Пък нищо не им пречи на хорат да пакетират и суха мая за хляб, формата на гранулите подобна цветъ същият при активация мирише на същото но цената на хлебните дрожди е по ниска. С какви ли нев буклуци ни хранят пък няма да каращиста и дрождите.
При активиране на маята на д-р Йоткер и на винените дрожди миришат на едно и също но явно това е от една и същата основа върху която ги размножават.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима