Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 17:43 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
Привет на всички съфорумци.Вчера заложих 300кг. мерло което отроних и смлях,но захарността му беше висока-26 която корегирах с вода на 23.Сулфитирах със серниста киселина по 1мл. на 1л.След около 2часа засях с 40гр. култивирани винени дрожди които предварително поставих в 3л. затоплена мъст за около 0,30 мин.днес измерих температурата на мъстта която е 18-20 градуса.Когато разбъркам се чува съвсем леко шумолене но за кратко,а джибрите са долу.Мина един ден а ферментацията още не е започнала.Дайте съвет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
todorov71 написа:
Привет на всички съфорумци.Вчера заложих 300кг. мерло което отроних и смлях,но захарността му беше висока-26 която корегирах с вода на 23.Сулфитирах със серниста киселина по 1мл. на 1л.След около 2часа засях с 40гр. култивирани винени дрожди които предварително поставих в 3л. затоплена мъст за около 0,30 мин.днес измерих температурата на мъстта която е 18-20 градуса.Когато разбъркам се чува съвсем леко шумолене но за кратко,а джибрите са долу.Мина един ден а ферментацията още не е започнала.Дайте съвет.

Къде държиш бидоните?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Провери захаромера ,че нещо ме съмнява тая захарност 26%.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 18:35 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
Всяка година на едно и също място-в гаража.Захаромера и той си е същия,но сигурно ще си е верен защото при меленето гроздето много лепнеше.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
todorov71 написа:
Всяка година на едно и също място-в гаража.Захаромера и той си е същия,но сигурно ще си е верен защото при меленето гроздето много лепнеше.

изкарай ги на слънце...пряка слънчева светлина


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 18:54 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
Утре ще пробвам,дано да е слънчево.Чудя се дали да не засея на ново с дрожди и да ги изкарам на слънце.


Последна промяна todorov71 на 28 Сеп 2011, 18:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 18:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Дрождите са малко.
Захарноста е висока и не всички дрожди тръгват да се развиват бързо при такава захарност,още повече в ниска концентрация...Вероятно и ширата е доста гъста,което също е предпоставка за затруднен старт.
Какви дрожди използва?
И сложи бидоните там където няма да има големи промени в температурата през деня и ноща.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 19:03 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
ilu6a написа:
Дрождите са малко.
Захарноста е висока и не всички дрожди тръгват да се развиват бързо при такава захарност,още повече в ниска концентрация...Вероятно и ширата е доста гъста,което също е предпоставка за затруднен старт.
Какви дрожди използва?
И сложи бидоните там където няма да има големи промени в температурата през деня и ноща.

Захарността е 23 сега,а дрождите са някакви френски в кръгли кутийко по 20гр.Пише за бели и червени вина.А бидините са в гараж.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 19:07 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
Мисля да взема да засея с още дрожди утре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 19:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
аха -20гр за 100л мъст...а твойта е 300 и кусур литра...и гъста
И какви точно са дрождите?Освен това повечето видове дрожди ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се рехидрират в подсладена вода(не в мъст-шара)-18-22%,а след това се адаптират към мъста като се добавя количество близо три пъти колкото водата...а тя е по около 100мл на 10гр дрожди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 28 Сеп 2011, 20:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 19:13 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
Ами ще погледна кутийките и ще пиша.Аз сложих 2Х20гр. но утре мисля да сложа още една такава доза.А шарата съм я разредил с вода,и не е чак толкова гъста колкото беше.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 20:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Също важно условие е като се рехидрират дрождите и изсипят в мъста на повърхноста-ТЯ ДА НЕ СЕ БЪРКА поне 6-8 часа.
Идеятя е дя се развият бързо като колония...,а не като се разбъркат да има по 20-тина на литър...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 10:51 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
Привет на всички.Тази сутрин ставам и какво да гледам-джибрите са се издигнали и фермрнтацията започнала.Явно сулфитирането със серниста киселина е позабавила старта на дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 19:21 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
Искам да попитам само-нормално ли е захарността да пада с 1еденица на ден.Иначе си ври вече без джибри,ама ми се струва,че бавно става ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Според мен,ако си ползвал дрожди, трябва с повече от 1-ца на ден да спада, но пък зависи и колко е температурата.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hards, irkon, mariand4 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима