Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 00:54
Мнения: 6
А, какво? Само с преместването на топло ли, ще се реши проблема?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Аз ги завих с аеронайлон и одеало като пеленачета :D макар, че са в гаража.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 20:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
lambri написа:
Опа, два линка от фирми, 10 точки написани от Flanker, и пак настояваш че не трябва да се бърка??? Ами напиши на фирмите че са с грешни разбирания и им предложи да си променят препоръките за влагане на продуктите...
Кой е казал че закваската трябва да е 10-15%????
Какво е различното на влагането на дрожди в домашни и производствени условия???

Опа,във всеки един учебник се споменава количеството закваска и точно тук идва разликата в заквасването в домашни и промишлени условия-количеството!!!
Прочети по-внимателно какво съм написал не казвам ,че е вярно но е видно че не си го прочел съдейки по отговора ти.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 21:58 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Значи според теб фирмите не си знаят продуктите? И трябва да прочетат нашенските автори на учебници за да се образоват как да си използват продуктите...???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Сега, lambri и ilu6a ... мисля, че вече ми е ясно откъде идва проблема и той наистина май е от старите учебници. Ще карам по спомени, но ако не съм прав ме поправете и утре ще ги изровя за да четем заедно.
Та в старите учебници по вино (на български) - визирам тези на Иванов, Янков и отчасти Маринов, наистина се казваше че посявката при съвременните методи за винификация (от времето на Априлските пленуми и конгреси) е около тези 10-15%. Те обаче имат предвид нещо съвсем различно!!!
Става въпрос за подготовка и поддържане на течна посевна култура!!! С думи прости, това означава че си заплюваш един или няколко резервоара, пълниш го с мъст при всички правила и го посяваш с чиста култура винени дрожди. Развиваш ги, като непрекъснато се грижиш да им е приятно и удобно и накрая взимаш от тях 10-15% от желания обем и ги пращаш на плантацията да работят. Това обаче е остарял метод, който едва ли вече някой използва. Може и да има, но едва ли ще е за дълго. Това поддържане на култура си изисква много разходи и грижи за съдове, чистота, енергия и каквото се сетите още. Отдавна избите са преминали на варианта със сухите дрожди, които освен че са чиста култура са и с една много висока концентрация на живи клетки в единица обем или маса. Тази висока концентрация е немислима при старата течна посевна култура и затова навремето са използвали толкова големи количества. Логично е съотношението да е различно, но целта е една и съща - максимален брой живи клетки т.е. нормална контролирана ферментация. В домашни условия с нищо не е по-различно! Познавам само един човек, който доскоро си правеше сам посевната култура, но и той вече захвърли този метод.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 09:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ок разбрах!Просто разглеждах рехидрираните и адаптирани дрожди като чиста посевна култура...и от там тези 10-15%.
Апропо не само в български учебници ,има ги описани и в Стивъсън,Валуйко,Герасимов,П.Сюдро,Риберо Гайон...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: fisher, JG3, stinger и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима