Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
И аз съм един винопроизводител та няма що,но да попттам все пак.Заложих 380лг мерло,ороних го,смачках го,сложих му около 300гр серниста киселина,и тъкмо да сложа селктираните дрожди,които бях купил от един магазин в Елин пелин,забелязах че на етикета пише че са за бели вина.От там хайде пак в магазина,но се оказва че няма за червени в момента.Продавача видимо голям любител на чашката,ме увери че нямало значение,вършели същата работа като за червени вина.И аз нали съм на зор ги сложих на юнашко доверие.Започна ферментацията добре и вече единайсти ден захарноста е 3-4 градуса.Но въпроса ми е следния,след като премине бурната ферментация и виното трябва да се налее в бурето,трябва ли да се прави вторично сулфитиране на виното и тогава да се налива?
Благодаря предварително ако някой даде помощ:)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 12:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
малко за второто сулфитиране
viewtopic.php?p=14546#p14546

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Значи тоя номер с чашата да го направя преди да го налея в бурето илин след и ако има нужда,тогава се добавя сернистата по един грам на литър вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
е значи ще карам както съм разбрал,а после ще ссъобщя за резултата,дано имам същия успех както при ракията:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 09:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Не сулфитирай!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Аргументи???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 11:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
писано е доста...
по скоро е интересно, кое теб те кара да сулфитираш незавършено вино?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
А нали като започне тихата ферментация виното може да се развали от диви дрожди.Освен това сернистата спомага и за избистренето,така поне казват из форумите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 12:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
нито един от двата довода не е верен
1.Частично се ползва за бистрене на мъст...не на вино.
2.Дивите дрожди на етап преминала бурна -нямат отношение към тихата ферментация...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Е тогава кога трябва се сулфитира вторично според теб?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 12:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
готово вино непосредствено след откиселяване, преди бутилиране.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Това се знае,но тук не става дума за бутилиране а за директна косумация след избистряне и най-вероятно няма да остоне не изпита част преди пролетта за бутилиране!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 13:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Готово вино се сулфитира-ако искаш го слагай в бутилки ,ако искаш не....
А при условие ,че ще е изпито до пролетта-няма смисъл от това товарене на виното със сулфити.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Ясно,послушах те,вече налях виното в бурето без да сулфитирам вторично,и се надявам да съм заложил на правилния кон :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 20:33 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
въпроса за вторичното сулфатиране е ясен,но ако бистриш с бентонит необходимо ли е след седмица с бентонита да го извадиш от утайката и тогава да откисляваш и сулфатираш или става ...1 бентонит една седмица с него 2 откисляваш ден два и ...3. сулфатираш и тогава откаляваш .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nikivelinov и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима