Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 11:54 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
използвам рефрактомер,но се съмнявам в точността на показанията му или си внушавам ,как мога да го проверя. по всякакви други показатели според мен ферментацията на джибрите трябва да е привършела а като го замервам от една седмица ми покозва 4% ,на какво може да се дължи това....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 12:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
В този случай веднага след измерването бих погледнал една водна проба какво ще покаже.
А иначе проверка се прави със точно количество захар и и точно количество вода-тоест направи си процентни разтвори ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 13:10 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
алкохола оказва ли влияние в случая при измерването


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 13:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
не в такава степен както един ареометър...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 23:36 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Рефрактометъра се калибрира с дестилирана вода - трябва да показва нула. Лесно се регулира с винта от горната страна. Ферментацията свършва обикновено на 6 % ако си тръгнал от 21-22 захарност. Ако ферментацията ти е спряла на 4 вероятно е била ниска захарността.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 08:43 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
да разбирам,че не може да се очаква показание нула на вино или материал за вино . при 23% заложен материал за ракия с вложени подходящи дражди вчера ми показва 5%,което ме притесни защото утре съм на казана ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 10:34 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Идеално - няма място за притеснения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 11:30 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
добре де аз ли не схващам нещо,рефректомера захарност нула ,кога трябва да покаже,след тихата ферментация ли


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 11:45 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Рефрактометъра за вино не мери захарност. Нула показва на дестилирана вода от аптеката - в ампула.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 11:54 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
чакай,че превърнахме темата в чат :) ,как да го разбирам не мери захарност ...?? а какво мери . капваш капка от сока поставяш стъкълцето отгоре и гледаш към светлината и то ти отчина някаква стойност. когато меря ширата отчита ми от горе на доло в синьо оцветено примерно 24% а сега когато меря кабернето ми отчита 5% оцветено в червено но от нулата на горе... :) извинявай,че така тъпашки ти го обяснявам но ми писна ..аз ли бъркам,той ли не става или всичко си е наред :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 11:59 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Всичко си е точно. Рефрактометъра мери сухо вещество - има си таблица :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 14:10 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
така и така я започнах тази тема,може и да е банална,но нека някой разясни ,как се работи с рефрактомера,какви таблици има и ако може да ги качи тук. много хора във форума ползват този уред ,то може хората да знаят как се борави с него де ..ама мен ме гризат разни съмнения :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 07:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
ika написа:
така и така я започнах тази тема,може и да е банална,но нека някой разясни ,как се работи с рефрактомера,какви таблици има и ако може да ги качи тук. много хора във форума ползват този уред ,то може хората да знаят как се борави с него де ..ама мен ме гризат разни съмнения :D


Никой не успя да отговори на колегата, а аз следя темата с интерес, защото тези дни ще дойде и моят уред, а не зная как се работи с него... Нека някой, който е на ти с уреда, да обясни, ако иска де...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 09:21 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Аз работя с моят така: Рефрактометъра ми е със скала за измерване на захарност от 0 до мисля 40 и с автоматична температурна компенсация. При началото на измерването капвам капка чиста вода върху мерителното стъкло покривам с прозрачното пластмасово капаче и с винта за калибриране правя така че нивото в уреда да показва нулата, след това избърсвам със суха кърпа и капвам капка от течността, която меря върху стъклото и отчитам стойността. Ако уредът не е с автоматична температурна компенсация трябва да се вземат мерки за постигане на необходимите условия за правилно изнерване на захарността (температура в помещението и на течноста 20 градуса, предварително темпериран уред и др.)
Всички необходими таблици, ако има такива би трябвало да ги получиш с уреда. За всеки производител може да са различни

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 16:27 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:megagrin: ..... пак бе :D
та рефрактомера,не мери захарност ....рефрактомера мери сухо вещество ....има таблици ...
показва 5% казват нещата са ок ....... е ама не е ли просто капваш и гледаш към светлината ако е 12% значи си е 12 захарност, ако е 5% значи има още да ври виното или джибрите . нещо като обикновените захаромери само,че по точно и по удобно .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима