Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 04:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
ika написа:
:megagrin: ..... пак бе :D
та рефрактомера,не мери захарност ....рефрактомера мери сухо вещество ....има таблици ...
показва 5% казват нещата са ок ....... е ама не е ли просто капваш и гледаш към светлината ако е 12% значи си е 12 захарност, ако е 5% значи има още да ври виното или джибрите . нещо като обикновените захаромери само,че по точно и по удобно .

Ика,меря с рефрактометъра захарност на мерло от реколта 2005 година купено от магазина,сухо....и показва 8%.............какъв е извода,аз мисля само Flanker може да отговори!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 08:56 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ейй това ми е питането,защо е така на какво се дължи това,много хора накупихме от тезе машинки ама явно нещо ни куца :mocken: :megagrin: а бе само с едене и пиене не става трябва и малко да се чете ..явно ... затова благодарство на всеки ,който се наеме да ни ограмоти на тази тема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 10:57 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Вероятно Flanker или Аламбик могат да ни светнат - макар че технолозите винари много не се доверяват на рефрактометъра и си мерят с аеромер по Ое. Ще ви кажа какво знам аз / макар че не е много/ рефрактометъра за вино "брикс" мери сухо вещество разтворено във вода/ не само захарта / а всичко което е разтворено в гроздовия сок. Ако сока съдържа 220 - 230гр захар на литър и в процеса на фермента тя се превръща в любимата течност - сухото вещество намалява и при едно сухо вино добре утаено и филтрирано рефрактометъра показва 6. Когато мерим прясно изцеден гроздов сок и имаме 23 брикс си има таблици които приравняват съдържанието на захар към литър или килограм гроздов сок и показанията се разминават с 1-2 единици,но при материал за ракия аз ги пренебрегвам /вино не правя/. Трудния въпрос е за края на ферментацията защото в началото разминаването е минимално дакато в края е 4-5 единици. Аз си го обяснявам че алкохола допълнително разтваря разни в-ва от люспите и семките и затова е голямото разминаване на сухото в края на ферментацията.

Дано ме разбрахте. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 13:03 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ако говорим за измерващите захароза то повечето в-ва съдържащи се в гроздовата мъст иман подобно поведение като захарозата по отношение на плътността като функция от концентрацията-или иначе казано близки ъгли на девиация с този на захарозата...и точно това е взето предвид при изготвянето на скалата...
Не виждам нищо сложно с работата на такъв уред,добре е да са ясни единиците:
http://www.bulgariandrinks.com/vidove-n ... adarzhanie.
Друг е въпроса ,че повечето хора не си калибрират уредите,нещо задължително при всеки измервателен уред.
Приготвяне на разтворе с ясен захарен процент и калибровка по тях и дестилирана вода за 0%.
Аз моя го настройвам преди всеки сезон...а ако правя измервания в къщи то преди всяко измерване като го правя с дестилирана вода.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 14:03 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
така всичко е ок до тук ,но продължавам да не съм убеден ,че всичко при мен е ок ,нещата са наред когато меря захарността в началото показва си нормално и до като стигнем до момента 5, 6 % и пущината си умира там .......и след пет години да го измеря то си седи там :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ika написа:
така всичко е ок до тук ,но продължавам да не съм убеден ,че всичко при мен е ок ,нещата са наред когато меря захарността в началото показва си нормално и до като стигнем до момента 5, 6 % и пущината си умира там .......и след пет години да го измеря то си седи там :D

Всичко е заради алкохола: слагам 1/4 вода захар меря 20%, слагам 1/4 винаса захар меря 15%.Тъпа история, питах Петио той каза че образувалия се алкохол променя плътноста и дава разлика от 5%.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 14:43 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
и какво излиза ,че с прост захаромер от левче е по харно отколкото с маймунка за 100 кинта :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Така например, определен захарен разтвор при 20°C има относителна плътност 1,040. Изразено като градуси Брикс това са 9,99325 °Bx, ето отговора....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 17:20 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
При плътност 1.040 колко е захарта в гр. на литър?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 05:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ika написа:
и какво излиза ,че с прост захаромер от левче е по харно отколкото с маймунка за 100 кинта :lol:

Бях се засилил и аз да си поръчвам ама това мнение ме спря
venci написа:
Рефрактометъра се калибрира с дестилирана вода - трябва да показва нула. Лесно се регулира с винта от горната страна. Ферментацията свършва обикновено на 6 % ако си тръгнал от 21-22 захарност. Ако ферментацията ти е спряла на 4 вероятно е била ниска захарността.

От рефрактомера има смисъл ако купуваш голямо количество грозде и на място като вземеш няколко зърна от различни щаиги и им измериш захарността, това с виномера от 2лв. не може да стане.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 16:51 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
хаха без да искам,мислейки се ,че проблема е при мени или в моята маймунка се оказа ,че рефрактомера е една доста скъпа излишна вещ ../ да отидеш гъзарската на лозето или на пазара и да измериш пет зърна грозде :lachtot: / не че съжалявам ,но много хора могат да си направят изводите .
всичко което разбрах до тук е ,че може да вярваме до към 7 , 8 % захарност от там на татък ......


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
ika написа:
хаха без да искам,мислейки се ,че проблема е при мени или в моята маймунка се оказа ,че рефрактомера е една доста скъпа излишна вещ ../ да отидеш гъзарската на лозето или на пазара и да измериш пет зърна грозде :lachtot: / не че съжалявам ,но много хора могат да си направят изводите .
всичко което разбрах до тук е ,че може да вярваме до към 7 , 8 % захарност от там на татък ......

Хм...освен,ако Flanker не ни обори... :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 22:12 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Рефрактометъра за захарно съдържание се ползва за мъст, сок гроздови зърна на масива или на борсата!!!
Не за вино!!!-правете разлика

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Naskohondata1 написа:
Хм...освен,ако Flanker не ни обори... :?

Благодаря Наско, но едва ли аз съм човека който може да се меси в законите на Физиката, в частност в Оптиката, а и не разбирам от тях.
Това с показанията не рефрактометъра в края на ферментацията е проблем, който не от скоро, а по скоро е залегнало от самото му създаване покрай рефрактометъра на Аббе и то основно заради алкохола.
На ръчния рефрактометър му казваха "полски" и то заради употребата му на полето. Ами то там му е силата. Измерваш си захарността на гроздето бързо и без всякакви ядове, пък ако щеш и на пазара. Нещата не са се променили. Принципа на измерване си е един и същ, просто сега производителите могат да предложат каквото си искаме - кеф ти скала за относителна плътност, кеф ти скала по Брикс, кеф ти скала по Оксле и т.н. Не че това решава проблема, но това което съм забелязал е че може повече да се вярва на рефрактометъра отколкото на захаромера. По-добре да ми покаже висока захарност, отколкото по-лъжливата ниска на захаромера (под нулата). Аз поне в повечето случаи ползвам него. Засега ползвам един стар унгарски рефрактометър, който много ме дразни, но поне има много широк обхват с превключване и го търпя, ама няма да е за дълго :lol: Иначе имам друг китайски, с който поне се отчита лесно. Не мисля че проблема с калибрирането е чаааак толкова голям. Пробвал съм с дестилирана вода, пробвал съм и с деминерализирана и резултата е почти същия. Самата скала не мисля че позволява на окото чак толкова точно да хване разликата.
Според мен основния проблем си е в нас. Искаме е един прибор да си измерваме захарността от началото до края. Както и преди съм казвал - ами не става, не е толкова просто. Като говорим за вино вече имаме наличие на алкохол, мътност на течността, цвят и куп други фактори, които един прост оптичен прибор няма как да отчете и да даде исканите показания.
Дали е скъпа и излишна вещ ... ами не мисля! Вярно, не е евтин като захаромерче от 2 лева, но добрите захаромери са доста скъпи, а като счупиш един-два и къде Илия на кирия ;) Досега не съм счупил рефрактометър за разлика от няколко захаромери :lol:
За гъзария и тем подобни не мисля че има смисъл да се говори. Ако някой си го носи в калъф на колана докато гони моми винарки из лозята си е негов проблем.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да дам и аз моята дан към познанието за ползвата от рефрактомер.

1. Абсолютно вярно е това че завършено червено вино с предполагаем алкохол около 14% , без остатъчна захарност, и т.н. - с рефрактомер показва около 8%. Защо ? Защото това парче стъкло показва колко се пречупва светлината, независимо поради каква причина !
То и името му е такова - рефракция е пречупване на български.
Как действа - капването на капка върху специалното стъкло и затискането й с капачето създава два слоя един върху друг, които биват осветени през капачето.
Вследствие пречупването на светлината от този пакет от два слоя - се наблюдава и различно показание. При по-голямо пречупване - по-малко синьо , а при по-малко пречупване - повече синьо.
Всичко това работи по две причини - слоят течност има плътност различна от тази на водата към която е настроено долното стъкло.
При виното грешката идва според мен не от алкохола, а от екстракта на багрилна материя. Затова при първоначално мерене на полето мерим полупрозрачен сок, а после след ферментацията имаме тъмно-червен.
Нямам бяло вино под ръка да видим дали там ще покаже 0 или пак няма.


Едит : На следващата страница вече имаме таблица и екселски файл за корекциите - всъщност явно е от алкохола. Вземам си думите назад :)

2. За бирата е безценен ! - по време на прецеждането следя точно колко екстракт отмивам от триците, иначе със захаромер е мъка - пълня 100мл. охлаждам ги 5 мин. и меря, то през това време вече се е променило.
За тъмни бири показва повече от хидромера, но не е голяма разликата.
По-интересното е в началото на озахаряването - тогава показва много повече от захаромера.
После се изравняват и накрая при финалната мъст за ферментация имат разлика от 0.5 % Брикс и то за тъмни бири. Но и не съм убеден дали не е по-верен рефрактомера :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 18 Дек 2012, 10:21, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима