Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 15:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ето тук има една табличка (Excel) която може да отговори на поставения въпрос как алкохола променя показанията на рефрактометъра по време на ферментацията http://morebeer.com/search/102226 , кликнете на " this spreadsheet" и свалете табличката, след това позволете "edit" и вкараите началната стойност в червено на брикс(Original Brix) който сте отчели при залаганена джибрата. Когато вкарате текущите измервания(Observed Refrctometer Readings) - примерно начално 22 - после вкарвате 21,20, 19... ще видите че захарността е 0 (Actual SG i Actual Brix) при 6-7 измерени от рефрактометъра Брикс.
Мисля че тази таблица добре определя грешката на рефрактометъра по време на ферментацията когато вече се образувал спирт в джибрата. Всичко което е написано по горе от вас се потвърждава - рефрактометъра показва в началото перфектно, а в края дава грешка и е необходиматази табличка за да знаем долу горе къде сме.
Нищо не пречи да се сравнява и с традиционните методи-опитване за сладост, газираност, паднала шапка и т.н. Като изкарате една партида и сравнявате показанията на рефрактометъра , таблицата и традиционните методи следващите пъти само рефрактометъра ще ви е достатъчен.
Дано съм помогнал-някои от компютърните капацитети ако може да я направи на БГ и да я качи във форума ще завършим работата до край. Exel не може да се качва на форума :nixweiss: и затова поствам само снимка с примерните 22 Брикс.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Плам, браво! Интересна и полезна табличка. Кара ме да вярвам, че е вярна, защото имах два вида грозде едното с 22%, а другото с 26% захарност по Брикс. В края на ферментацията рефрактометъра отчете съответно около 8% и 10%, което според табличката е около нулата. На вкус сладост няма.
Все пак имах някакви съмнения относно отчитанията на рефр. и изварих малки кол., оказа се, че няма как да са останали съответно 8% и 10% захари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Готово !
Промених и температурата във формулата да е от Фаренхайт на Целзий.
И една грешка им намерих - само първият ред изчислява темп. компенсация, следващите не :)
Коригирано е, сега всички редове могат да смятат и температурите.
Обаче мисля че е за предпочитане да не се пипа числото 15 гр. защото и без това вече всички рефрактомери имат темп.компенсация. Друг е въпроса дали бачка вярно. Но като изчакаш една две мин. капката така или иначе си променя температурата бързо.

Прикачени файлове:
refractomer-tablica.jpg


Ето и екселския файл архивиран :
Прикачени файлове:
refraktomer-korekcii.rar


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: рефрактомер
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: "victoryvt" - браво! Сговорна дружина планина повдига.
В момента имам заложен материал и меря с рефрактометъра и успоредно с хидрометъра, сравнявам с таблицата и е така както пише.
Аз също малко се зачудих преди да ползвам табличката-на 7ми ден рефрацтометъра ми показава 14 Брикс, викам си нещо бавно върви а бълбука яко, я да извадя пак хидрометъра :thumbs1: ами да то кавото казва таблицата такова показва.
Бих обобщил - рефрактометъра е много по функционален, само 2-3 капки, по малко цапане с пипети,прецеждане, колби миене и т.н. спрямо хидрометъра.
Аз си разпечатах таблички за 20, 21,22,23,24 и не се налага да тичам до компютъра :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима