Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Болшенството колеги/вкл. и аз/ сме свикнали да правим вина от 1-2 сорта грозде, чиито вкусови характеристики вече са ни добре познати. Но има много сортове, които не сме пробвали и не знаем какви вина се получават. Идеята ми е да създадем тема, в която колегите с опит и познания да я запълнят с данни от какво грозде-какво вино се получава/като рандеман, вкус, цвят, аромат, алк.градус, пивкост и т.н-знам, че е относително, но в общи линии/. Също така и кои комбинации от различни сортове са приети и удачни да се правят. Мисля, че ще е полезно за много от нас да се решат да експериментират със сортове и комбинации, които до сега не са пробвали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Kaто за начало може би ТОВА ще е полезно.Тук е събрана информация за сортовете грозде.Не е отговора по същество на въпроса ти но все пак е отправна точка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Отправям призив към изявените съфорумци и тези с опит в консумацията :prost2: !!! Колеги, запълнете темата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 13:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Ще започна със сорт от който се парнах образно казано въпреки цялото четене...Та за какво иде реч:
Сорт Рубин...
Бългаски сорт получен в Плевен чрез кръстосване на сортовете Небиоло х Сира-1962 г..
Защо се насочих към него
1-ви основен плюс-средно зреещ сорт първата половина на септември вече е достигнал технологична зрялост ...фенолна зрялост към средата на септемри Тост още е доста топло-добри условия за бурната ферментация.
2-ро.В добри години като тази натрупване на захари до 27-28%...В случая при мен 26,5%.
3-то издръжлив е на гниене и напукване това си е плюс при закупуване...общо взето при мен от 1,2 тона фирата беше около 30кг зърна които изхвърлих.
4-то Страшно интензивен цвят!!!
5-то Кожицата на зърното е тънка ,дръжчиците къси поради което рандемана е повече от задоволителен при слабо пресуване...да не кажа 70%...
6-то Здрави дръжчици на самия грозд-това е от голямо значение при ронкането.
Горе долу до тук с плюсовете...сега малко за изненадите поднесени от този сорт:
1-во титруема киселинност от 7,1 до 11,7 г/куб. дм!!!!
2-ро и за мен основно ТАНИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!ама много....
Тук за мен идва трудноста при правенето на вино от този сорт,а именно смекчаването и намаляването на танините!
Като изключим тях )))))))))виното е с интензивен цвят, висок алкохолен градус ...това мога да кажа за сега...
Ще следват ЯМКФ...дълго и упорито бистрене -и с желатин и с бентонит-това се методите предложени от Фланкер и Котебари за намаляване на танините.
Иначе за хора обичащи МНОГО тежки вина ,тове е сорта за тях...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Благодаря ilu6a! Точно в тази насока искам да се развие темата. Може да споделиш опита си и за други сортове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 10:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Следващ ползван от мен сорт :
Алиготе-френски сорт създаден по пътя на т.нар. народна селекция...
Отнова ще започна с предимствата:
1-во. технологична зрялост през първата половина на септември-средно зреещ сорт (отнов улеснение за бурната ферментация.
2-ро Средно до добро натрупване на захари...18-23% при мен този година около 21%
3-то Много добър рандеман...без пресуване близо 60%...
Един от основните му минуси е бързото му загниване след бране...Тоест иска се подбор добър при купуване и след това при смилането и ронкането...
Изключително НЕ капризен сорт при направаа на вино от него...апропо ракията също е чудесна.
Виното е сламеножълно с приятен ненатрапчив вкус и аромат.За разлика от своите съббратя бели вина(като изключим Шардонето)понася изключително добре дъба!
При мен и бурната и тихата ферментация преминават в бъчви...като след бурната се дегустира през ден,следя да не се претовари с дъб.
Като цяло лесен сорт за правине на вино...-до лятото става чудесно!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Diqn 81, nikivelinov, nikolaypetrov, stinger, vin и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима