Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2011, 17:43
Мнения: 7
Здравейте.преди седмица заредихме с дедото виното само че аз мерих захарноста с захаромер-над 27(понеже скалата е до 27) и с рефрактометър-точно 27.Сипах водичка и го направих до 23 измерено с рефрактометъра а със захаромера показваше 25.Дедото на неговото след два дни му сипа водичка и го докара до 23 според захаромера.От два дни неговото ври като че е на котлон а мойто съвсем леко пука,измерих го с захаромера-24.Трябва ли да се притеснявам за нещо,да му сипа ли още водица,дрожди ли да слагам или и аз незнам какво.Ще съм благодарен ако помогнете. :wallbash: :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Брей, каква е тая захарност 27 % ? Какъв е сорта грозде ?
Иначе - разликата между твоето и на дядо ти е само в условията - той му е сложил водата след като е тръгнала ферментацията и затова тя сега върви буйно, а ти си сложил водата преди да започне и съответно си намалил температурата на мъстта. В комбинация с днешните (а и вчерашните и утрешните) ниски температури, твоята ферментация не желае да започне спонтанно. Явно не си слагал серен двуокис (сулфитиране) и дрожди, а желаеш да разчиташ на дивите дрожди по гроздето. За серен двуокис не знам дали е късно, нека кажат другите, но по-скоро ти трябва затопляне. Иначе пък имаш шанс да направиш по-добро вино от дядо ти, понеже си задържал ферментацията и си направил мацерация :)
Тука има много писано за технологията на виното, така че с малко ровене ще добиеш представа кое си пропуснал и кое можеш да поправиш. Затоплянето става най-лесно с бутилки с топла вода мушнати в мъстта (шерата), после като отдадат температурата - вадиш и сменяш с топли. и така докато се вдигне температурата поне до 20, че и горница градуса. Завиване с найлон и черги/одеала/балтони. Местене в помещение с по-висока температура ...
Кой както може.
Аз вече ще източвам, макар че и при мен бавно тръгна, но с температура между 20 и 25 гр. мисля да пия после добро вино. Гаража ми е подземен и държи някакви долу горе постоянни температури.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2011, 17:43
Мнения: 7
а след като го загрея да сложа тези http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B ... ml?u=95776 или тези http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B ... ml?u=95770 или вече е късно и трябва ли да се сулфатира?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Моето скромно мнение е че сулфитирането има за цел да избие всичко живо по материала - както диви дрожди, така и гнилостни бактерии и други. След което ферментацията се предизвиква чрез културни дрожди, които издържат на високи стойности на серния двуокис. Мисля си че не е късно за серен двуокис, но той самия няма да помогне за ферментацията, а предимно ще попречи. Ако го сложиш обаче, задължително трябва да добавиш след това (2 часа поне, мисля бяха писали колегите) и културни дрожди - в твоя случай такива за висок градус алкохол. Според мен е най-лесно просто да стоплиш и да оставиш дивите да си ферментират, а за догодина ще действаш както е описано тук.
Питай на лично някой от по-старите - Илюша, Петьо Малчев и др. - виж им мненията за виното и ще разбереш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Дивите....по никакъв начин не могат да разградят такава захарност...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2011, 17:43
Мнения: 7
ама незнам на кое да вярвам рефрактометъра ми показа като му сипах водата 23 а захаромера 25.След една седмица го мерих със захаромера и ми показва 23.И какво ще стане ако сложа дрождите без да сулфатирам и загрея мъста до 20-23 градуса.Май нещо яко съм ус...ал. :cry:Еми те са си написали хората как трябва да се направи ама няма кой да чете,сега ако кажат и как да се поправи ще съм много благодарен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Най лесно-Разбъркай хубаво на дядо ти мъстта и вземи отсипи в една тенджера мъст и от пяната,след това премери темп.в твоя бидон и ако е ниска,под 17-18гр я вдигни с горещи бутилки с вода,също темп. В помещението трябва да е 20-24 гр.Накрая изсипи мъстта в твоят бидон и бъркай,3-4 пъти на ден.Ако не криеш нещо на другия ден ще имаш ферментация като на дядо си


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2011, 17:43
Мнения: 7
няма какво да крия ама температурата в помещението майче е под 20 градуса.утре ще загрея мъстта и ще видиме какво ще стане . а за догодина вече е ясно и само не разбрах пречи ли ако сложа дрожди без да сулфатирам след като затопля мъстта ?ако има значение неговото е само каберне а мойто каберне и памид


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 00:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наско е прав, разбъркай и двата бидона, извади и от двата по една кофа и кофата от твоя бидон го налей в на дядо ти а кофата от неговия в твоя бидон /да не го овътриш човека/. В твоя бидон сложи едно 10л. шише с гореща вода от бойлера със стегната капачка, като грейка. След 24ч. трябва и твоят да ври бурно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2011, 17:43
Мнения: 7
Благодаря за съвета в понеделник ще го направя и дано да тръгне всичко добре.Още веднъж Благодаря !Само да попитам като сложа бутилката с горещата вода няма ли да умрат част от дрождите и да взема да сложа от тези които бях показал по-горе за трудна ферментация след като се загрее или няма нужда ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Тези който са в контакт до бутилката може и да умрът но на другите като се стоплят ще им стане кеф, и ще им дойде мерак за размножаване и ядене :)
В даденият случаи целта оправдава жертвите.
Това с преливането е най-бързият метод и дрожди да слагаш пак трябва да затоплиш мъста.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2011, 17:43
Мнения: 7
OK значи затоплям и засаждам дрожди без да сулфатирам и каквото стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 20:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
jumbe написа:
OK значи затоплям и засаждам дрожди без да сулфатирам и каквото стане.


jumbe , ако движиш активно потопената от теб бутилка с гореща вода това няма да позволи течността около нея да прегрее и част от дрождите да измрат ! Вярно че си е хамалогия , но според мен си струва !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 20:45 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Може и с дрелка и бъркалката за теракол от време на време да разбъркваш леко.
.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: моля за съвет
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
jumbe написа:
а след като го загрея да сложа тези http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B ... ml?u=95776 или тези http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B ... ml?u=95770 или вече е късно и трябва ли да се сулфатира?

Тази година ползвах първите/ВО213/.Доволен съм. Ферментацията тръгна няколко часа след като ги вложих в материала при стриктно спазване на инструкциите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, mariand4 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима