Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 12:56 
Offline

Регистриран на: 02 Май 2009, 22:46
Мнения: 8
Тази година старото вино/ около 5л./беше обезцветено.На какво може да се дължи това.трябва ли специялна обработка на бурето освен палене на серен фитил?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 14:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Може ли малко по-подробно описание на проблема?
Какво е виното,имало ли е остатъчна захарност,какъв е станал цвета-просто по-светъл,или има кафевикави оттенъци.
Обработвано ли е с бентонит или желатин,какви други видове обработка са му прилагани?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Това че виното е старо, изобщо не означава че ще е добро след отлежаването. Това отдавна е голяма заблуда, особено при домашни вина! Обработки няма да помогнат!
Както попита ilu6a, опиши всъщност какво е виното и колко старо е то? Предполагам че имаш солидно количество "парцали" които плуват из виното и то изглежда като червеникаво-лилава вода?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 08:29 
Offline

Регистриран на: 02 Май 2009, 22:46
Мнения: 8
Извинете за късното включване,но бях извън града.Виното беше червено ,сухо ,мерло на 1 година не е обработвано с нищо.Стана оранжево-розово на цвят ,бистро и много пивко,но с по-висок градус като че ли.Утайката беше направо черно-лилава.Аз поне мисля,че цветът се е утаил.Колкото и тъпо да звучи. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 09:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Едиствения въпрос който ми идва е-танините как са?Виното има ли леко тръпчив вкус или си сладнее от алкохола?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Има ли на дъното утаени игловидни кристали? Таниновите вина имат тая склонност...

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 20:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
уффф рових тук там...идея нямам какъв е проблема.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 10:41 
Offline

Регистриран на: 02 Май 2009, 22:46
Мнения: 8
Няма танинов вкус.Много нежен,гладък вкус получи,а това ме дразни.Утайката за мой срам не я разгледах.Бях на принципа на доц.Денев от "Двойникът","Какво правим с утайката на виното?-Хвърляме я" :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 18:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
metaldoktor написа:
Няма танинов вкус.Много нежен,гладък вкус получи,а това ме дразни.Утайката за мой срам не я разгледах.Бях на принципа на доц.Денев от "Двойникът","Какво правим с утайката на виното?-Хвърляме я" :lachtot:

Това е "болно" вино,мисля си че е "превръщане",но пък мерлото не заболява от такава "болест" тъй като има доста титр. киселини.Ако е това бъди сигурен че бурето ти е изчистено от виненият камък.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 19:09 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Да докторе,така е който си остава тазгодишната работа за догодина,добре че са само 5 литра
Причини за обезцветяване бол .Механизмите на разпадните реакции на багрилата във виното засега не са много добре проучени. Приема се , че, според преобладаващите условия, те могат да се разглеждат като разпадане на
(А) халкони, в алкална среда (Rib'ereau Gayon, 1973),
(Б) malvones, под влияние на пероксиди (Karrer и De Meuron, 1932; Montreau, 1969 г.; Hrazdina, 1970),
(В) фенолни киселини и кумарини, във водни разтвори с рН между 3 и 7 (Hrazdina,
1971),
(Г) dihydroflavonols, в присъствието на алкохоли (Слава, 1978a).
Тези реакции са били предмет на по-подробно проучване от Glories (1978a) и Галвин
(1993):
Влияние значи на температура,окисление ,разтворители например реакцията на Бате Смит (1954),като интересното тук ,е че Батето е един,а Смит другия гявол-автор,общо взето това е обезцветяване на виното със солна киселина,нищо особено ,белина и вино дава бело вино. Реакцията зависи от концентрацията на алкохол и вида на разтворителя (етанол, метанол и т.н.). Кислорода и светлината могат да бъдат разглеждани като катализатори на процеса.Абе полифеноли и белтъци и в случая и се пресича на парцалаци,като от групата на полифенолите са танини и червени оцветители антоциани и тп..
Мисля че веднъж стана на въпрос за полифенолната(таннина) химия,ама темата е твърде обширна...а пък е и ракиджийно време значи 5 литра може
1.Да бъдат вапцани със червена боя,от скинарската...
2.Да бъдат изпити както са си-много радикален метод..5 л и без мезе може....
3.Да бъдат сварени на ракия-кило ракия за вечеря ,дай боже всекиму..
Най сетне ако не стига като идеи ,ами подарете ми ги.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 12:45 
Offline

Регистриран на: 02 Май 2009, 22:46
Мнения: 8
Аз виното го изпих вече.Не знаех за причината.Виното тази година го налях в същото буре,ще видим догодина какво ще стане.Бурето го измих старателно,палнах му фитила,горя си фитилчето,даже два.Засега виното е убиец тежко ,плънто точно по мой вкус. :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима