Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 05:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2011, 03:57
Мнения: 4
Здравейте, нов съм в форума въпреки това съм изчел почети всички теми, поздрави за хубавия форум!!!
Моля за съвет за пръв път в живота си правя вино.Та въпроса ми е следният на 28.09.2011 напълних един бидон 220 литра захарност 22-23,сложих му 2 кг. захар за всеки случай да не лъжат 3-те захаромера който купих,през всички дни на ферментация го бърках с бормашина.На 4.10.2011 ( 6 дни бурна фрмрнтация- захар 0 ) го прецедих и го напълних в дамаджани и една "туба" 10 л. от минерална вода с воден клапан,за да наблюдавам кога ще падне утайката.Днес 20.10.11 г. източих "тубата" като внимавам да не я размътвам, винцето е доста добро на вкус но ми киселее малко и леко стипчиво. Не съм слагал досега нищо, но мисля като откаля да сложа бентонит 1.гр на литър след 3-4 дни да сложа откислител 1.гр/л. и на 10-тия да преточя и да сложа серниста киселина 1 гр. литър.Бъркам ли някаде дозировки,време,грамаж?


П.П На 4.10.2011 турнах и второ вино като спазих пропорцията 3 към 1 , та на 80 литра вода турих 24 кила захар, днес 20.10.11 откалих захарност - 0. Много по-пивко и лекичко от първото винце направо се отрязах докато преточвах :D . И с него замислям същата процедура като по горе дано да не бъркам. Благодаря предварително и още един път поздрави за хубавия форум. Джибрито източено днес 19.10.11г. мисля да го хвърлям намира се в София - Гео милев. Ако някой го иска за рикиика да пише .

За голям размер цъкни на снимката!!!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Последна промяна zapisnik на 20 Окт 2011, 16:49, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 09:17 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Не бързай със сулфитирането...даже ако мислиш че тази година ще го изконсумираш -няма нужда от тая процедура.Аз бих откиселявал поетапно,примерно с половин грам калиев бикарбонат на литър ...апропо:
С какво ще откиселяваш?
Внимавай с откиселяването тъй като киселинноста е също консервант и спомага за правилното и по-дълго отлежаване без странични процеси...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 09:53 
Offline

Регистриран на: 23 Юни 2008, 15:27
Мнения: 16
Здрасти,
Дозата на бентонита е малко висока, даже доста, аз не бих сложил повече от 0.5 г/л или 50 гр/100л, това е червено вино и няма кой знае колко белтъци да сваляш ами искаш да постигнеш само сносна бистрота. ЗА сернистата: дозата на сернистата също е много висока,ама наистина много, по скоро му сложи сега преди бентонита 15 мл/100 л, така ще си докараш една сносно количество, което да ти предпази виното от окисление по време на всичките претакания и след това вече на готовото вино 35-40 мл/100 л ако работиш с 6% р-р. За бикарбоната трябват опити и дегустация.
Много ми хареса схемата с джибрите... :)Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2011, 03:57
Мнения: 4
ilu6a написа:
Не бързай със сулфитирането...даже ако мислиш че тази година ще го изконсумираш -няма нужда от тая процедура.Аз бих откиселявал поетапно,примерно с половин грам калиев бикарбонат на литър ...апропо:
С какво ще откиселяваш?
Внимавай с откиселяването тъй като киселинноста е също консервант и спомага за правилното и по-дълго отлежаване без странични процеси...

Няма да мога да го изцуцкам - 150 л. са ми доста за 2-3 месеца,поне до следващия гроздобер ще го цуцкам, то ако имаше едно прасе щеше да отиде за седмица ма на кренвирши не стааа :megagrin: :megagrin: :megagrin:
Благодаря за страхотния съвет 1/2 грам на л. Откислявам с откислител за вино - калиев карбонат, да не прозвучи като реклама но в сортови семена 200 гр. струва 2.90 лв.Ще ми се да го "набухам" в бутилки или дамаджани имам да си отлежава.Колко и да се "напиниям" немога да го изпия тази година.Какво имаш в предвид поетапно?

Премахва киселия и горчив вкус на виното и ракията.

Съдържание: Смлян или гранулиран калциев карбонат.

Дозировка: От 1 до 3 гр/литър според киселинността на виното или ракията. Дозира се, изчаква се 2 дни и ако не е окислено се добавя допълнително количество окислител. След приключване се стабилизира с 1 мл/литър серниста киселина.

За голям размер цъкни на снимката!!!

Изображение


Последна промяна zapisnik на 20 Окт 2011, 17:06, променена общо 5 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 10:08 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
На два пъти...
ооо супер точно карциев карбонат търсих-него трудно ще го предозираш...А с калиевия бикарбонат положението е друго...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Имаш ЛС.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 13:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Приятелю,за първи път правиш вино и започваш с по-сложните технологични операций,ще се вкараш в приключение вервай ми.Сега може да ти киселее и да е стипчаво,но за премахване на тези неща трябва ВРЕМЕ!!!,почнеш ли с откислител от сега виното ще придобие плосък (блудкав)вкус.
За бистрене и сулфатиране е много рано(ако не е болно виното ти).
С две думи:научи се първо да ходиш, а след това карай колело.
Извинявай ако съм те обидил с поста си.
П.П. Между другото много добро приложение на решетката от вентилатора. :) :) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 16:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2011, 03:57
Мнения: 4
BREAKER написа:
Приятелю,за първи път правиш вино и започваш с по-сложните технологични операций,ще се вкараш в приключение вервай ми.Сега може да ти киселее и да е стипчаво,но за премахване на тези неща трябва ВРЕМЕ!!!,почнеш ли с откислител от сега виното ще придобие плосък (блудкав)вкус.
За бистрене и сулфатиране е много рано(ако не е болно виното ти).
С две думи:научи се първо да ходиш, а след това карай колело.
Извинявай ако съм те обидил с поста си.
П.П. Между другото много добро приложение на решетката от вентилатора. :) :) :)

По принцип не искам да започвам "с по-сложните технологични операций" ще ми се да пия чист ферментирал гроздов сок,но от това където чета тук и из нета оставам с впечатление че ако искам да запазя виното до следващия гроздобер без химия не става.И аз мислия че е рано,но на воден клапан може и да изкара и до догодина според мен, за това го източих толкова рано като захаромера удари 0, страх ме беше да не изкочи от някаде някои оцетен бацил, инак според проф. Атанас Янков ябълчено-млечната ферментация демек тихата ферментация е 35-45 дни зависи от околната температура.От поста ти подразбрам че и ти като проф. Атанас Янков смяташ че е рано за откаляване въпреки че утайката се е утаила и не балбука у "бурканя" на водния клапан, чаках час и мехур не изкара а е 50 л. дамаджана, а относно химията ще трябшва да бухам нещо най-малкото серниста. Ще ги моря тия 150 л. поне година. Как да консервирам домати знам, но с гроздето съм на вие :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 19:35 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
нищо толкова химическо и страшно няма в сулфатирането на виното . точната доза обаче е плод на доста опити и време ,затова,че не се надявай от първата година да си най добрият винар ,но прави всичко с мерак и си го харесвай . моят съвет е не дръж твърде дълго време виното върху утайката ,това също е тънка работа и има опасност от влошаване на качествата на виното .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: batboby, fisher, ivan4o, SCO12, stinger и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима