Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Здравейте и наздраве,
имам следния проблем:
източих 70л. мерло с 0% зах. след буйната ферментация. Сипах го в бидон 70л. за тиха ферментация, но се оказа че до капака на бидона има празно място още около 10л., но джибрите не пускат повече :mocken:
Въпросът ми е с какво да донапълня бидона при следните 2 опции.
1. Преди 8 дни след източване на друг бидон с мерло залях джибрите с 10кг. захар + 40кг. вода и оставих да ферментира за ракия, в момента там има така нареченото второ вино със захарност 2% и съвсем леко бълбукане в буркана - мога ли да отточа от него 10л. за доливане в другия бидон?
2. Преди време заложих каберне+мавруд 1:1 с 25%зах. , сулфатирах и заквасих с френски дрожди, но вероятно поради ниските температури 15-17о С ферментацията върви бавно. Днес премерих 15% зах. ширата е доста сладка и вкусна, но ще потърся начин за възбуждане на бурната ферментация - мога ли да източа 10л. шира и да я добявя към 70те л. вино от задачката за допълване на бидона до капака?

Ако имате и други идеи ще се радвам да ги споделите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 20:00 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Моят съвет е да не му доливаш нищо(лично мое мнение). Затвори плътно капака и на воден клапан и чакай да стане и после :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Четох в книгата на проф.Янков:
Там при непълен съд, Професорът препоръчва в тензух да се сложи калиев метабисулфит и да виси от капака.
Според мен, ако съдът за воден клапан е добре херметически затворен, няма да има проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
pecatapanov написа:
Четох в книгата на проф.Янков:
Там при непълен съд, Професорът препоръчва в тензух да се сложи калиев метабисулфит и да виси от капака.
Според мен, ако съдът за воден клапан е добре херметически затворен, няма да има проблем.

Да, и аз го четох това - калиев метабисулфит+лимонтузу 2:1 в торбичка потопена за 1,2 мин. във виното и после провесена под капака, но това май се прилага при непълен съд при отлежаване на виното след тихата ферментация и откалването и в затворен съд вместо да се опушва със серни ленти и др.
В моя случай с водния клапан ми се струва, че серниядвуокис или други полезни газове отделени от такава торбичка ще излетят през маркучето и през водата в буркана.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Въглеродният двуокис СО2 е по тежък от кислорода и се разстила над повърхността, когато има воден клапан кислородът излиза от него това спомага над повърхността да се образува по голямо количество СО2 които предпазва виното от окисляване. Водният клапан трябва да се сложи преди да започне тихата ферментация за да се запази достатъчно голямо количеството на СО2.
xix написа:
калиев метабисулфит+лимонтузу 2:1 в торбичка потопена за 1,2 мин. във виното и после провесена под капака

Това наистина се прави вече когато виното е готово.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Минаха 30 дни след отделянето на червено вино от мерло за тиха ферментация в съд с воден клапан, който вече не бълбука. Мисля да го откаля и отново да го сложа на воден клапан. Добре ли е да опуша със сярна лента обема между виното и капака или торбичка с калиев метабисулфит провесена над виното? Виното няма ли да поеме от миризмата на сярата? Кой вариант е по-добър?Трябва ли непремено да добавям бентонит за избистряне и след това сулфатиране, като се има предвид, че до края на март ще се изпие? Температурата на съхранение от 0 до 13 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
По скоро мисля,че ако виното е здраво (след като оставиш чаша с вино 24 часа на стайна температура- не трябва да си сменя цвета, вкуса), няма нужда от сулфитиране, щом пък и ще го пиеш до пролетта. А за бентонита мисля,че поне веднъж е хубаво да се сложи, за повторно зависи дали е много мътно и дали на теб ти харесва така.
Нека и други да кажат все пак.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 20:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
то пък толкова е писано...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
И какво пък толкова е писано ilu6a? Мислиш ли, че ще си играя само на писане ако съм намерил отговор на въпроса си? Благодарение на този форум научих неимоверно много за производството на домашно вино и ракия и вече практикувам струва ми се с успех, така че не влагай толкова ирония ilu6a! Интересно, винаги съм очаквал твоето становище защото мисля, че си капацитет в материята, но почти винаги се разочаровам, тъй като нищо съществено не казваш на моите питания и не мога да си го обесня, за което съжелявам. И все пак благодаря, че се отзова.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 08:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Разбирам раздразнението ти но пък разбери и мен-голяма част от нещата са дискутирани...и съм отговарял нееднократно.Не съм искал в случая да бъда ироничен извинявам се.Ето ти няколко неща и накрая линк със книжка дано да са ти от полза..Ако и тогава нещо не е ясно ,стига да мога ще помогна със съвет...Щот все пак съм от страната на Съветите -СССР :megagrin:
viewtopic.php?f=10&t=797
viewtopic.php?f=10&t=763
viewtopic.php?f=10&t=763
viewtopic.php?f=15&t=224

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Благодаря за отговора, книги си поръчвам от същото място, темите от линковете които си пуснал също съм чел, но не получих отговор на конкретен въпрос: Ще се развали ли виното, ако само "опуша" със сяра обема под капака /или пък целия съд преди да налея виното/ в случай, че бъде изпито до 5-6 месеца? И тази миризма на сяра ще се "внедри" ли във виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 12:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Просто измий съда...със лек разтвор на серниста...
Първоначално не е проблем да стои така-но ако се отваря (взима вино от този обем)не е добре да стои така...Да има вероятност да се получи серен мирис ...но това се лекува лесно-просто се прелива виното (което ще се пие в момента)и се оставя 15 тина минути преди консумация,серните съединения излитат...
Проблема е да не окислиш или скапеш по друг начин основния обем вино...
Съвета ми към теб е просто по-малки съдове,които като се отворят да се изконсумират за кратко време...малки 20л туби ,бут о минерално вода3,5,7 10,11 литрови и така...Така свеждаш риска от заболявания по виното до минимум.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Това вече е конкретен и коректен отговор за което много благодаря!Изхождайки от препоръките реших следното: Претакам 120л мерло, пълня с него 120литров бидон, влагам 70-80мл серниста к-на с хубаво разбъркване, затварям херметично капака на бидона/на който имам воден клапан/ и след десетина дена почвам да точа от канелката която съм монтирал на 4-5см от дъното на съда.Виното е достатъчно бистро и мисля, че няма нужда от бентонит, пък и бях споменал, че ще се съхранява при температура от 0 до 13градуса. Най-много се притеснявах от мириса на сярата, но щом твърдите, че 15 минути след отварянето е само спомен вече съм по-спокоен.Да действам ли по този начин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 16:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
аз бих сложил максимум 50мл...-мерлото е вино богато на танини,а ако е изферментирало до край с дрожди то и ще е с висок алк градус.Поради тези причини бих сложил по-малко серниста.Но като остане голям празен обем над него (примерно 1/3)премести винато в по-малки обеми.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Ясно, благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, GunGod, necco, vesko11 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима