Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
vlaivsto написа : ...затварям херметично капака на бидона/на който имам воден клапан/ и след десетина дена почвам да точа от канелката която съм монтирал на 4-5см от дъното на съда.

Внимавай , когато точиш от канелката , какво ще влиза през водният клапан !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
vlaivsto написа:
Това вече е конкретен и коректен отговор за което много благодаря!Изхождайки от препоръките реших следното: Претакам 120л мерло, пълня с него 120литров бидон, влагам 70-80мл серниста к-на с хубаво разбъркване, затварям херметично капака на бидона/на който имам воден клапан/ и след десетина дена почвам да точа от канелката която съм монтирал на 4-5см от дъното на съда.Виното е достатъчно бистро и мисля, че няма нужда от бентонит, пък и бях споменал, че ще се съхранява при температура от 0 до 13градуса. Най-много се притеснявах от мириса на сярата, но щом твърдите, че 15 минути след отварянето е само спомен вече съм по-спокоен.Да действам ли по този начин?


Здравей,
искам първо да уточня, че това което съм прочел за домашното производство на вино и ракия е много повече от това което съм успял да приложа на практика. Като прочетох твоя пост у мен се пръкнаха няколко въпросчета:
1. след като е преминала 30-дневна тиха ферментация защо е нужно пак да слагаш воден клапан на бидона?
2. след като отново ще сулфитираш със серниста киселина няма ли това (заедно с повишения алкохолен градус и намалената или пълна липсата на захарност) да преустанови вече всякаква понататъшна работа на дрожди, ферментация и респективно отделяне на СО2 ?
3. не предполага ли самото сулфитиране в последствие отделяне на определени количества SО2, който да се натрупва в празното пространство между виното и капака на бидона и така да предпазва от вредни микроорганизми, разваляне или разболяване на виното? Ако все пак сложиш воден клапан няма ли "опастност" този SО2 да излети през маркучето в буркана?
Все пак си мисля че като започнеш да източваш вино за консумация празния обем в бидона ще се увеличава и така ще има достатъчно място за компресия на евентуално отделени газове и не би трябвало да има опасност за целоста на бидона :furz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
От 120л - изпити вече 10л, отделени 20л/4туби х 5л/, в останалите 90л вложих 50мл серниста к-на и го затворих в бидон 120литров плътно без воден клапан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: enf и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима