Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
Здравейте винари :) Имам нужда от спешна помощ, досега винаги съм слагал сернистата киселина на вече готово вино :? съотношение 1:10, уж за подобряване на вкуса и утаяване на каквото е останало :nixweiss: Сега чета, че киселината се слага още преди бурната ферментация :shock: Бъркам ли и кой е по-добрият вариант. Благодаря предварително :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 12:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
viewtopic.php?p=14505#p14505
ето тук има малко информация..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
Здравейте,
използвам си старата тема за подобен въпрос :megagrin: Отново взех мерло, като този път увеличих на 200кг. Махнах чепките и сложих 100мл серниста киселина. Потопих шапката и сега протича бурната ферментация. Бях взел решение, като стане готовото виното да сложа още 100мл серн. киселина и да пия ;) Обаче сега си взех и бентонит за избистряне и малко се обърках. Кога да сложа киселината и кога бентонита( и дали да го слагам)? Какво количество киселина да сложа, за да не сбъркам? Миналата година много ми помогнаха вашите мнения и сега отново разчитам на вас. Айде приятна вечер и :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Защо ще слагаш още киселина. Ако смяташ да го изпиваш тази зима, няма смисъл.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, то рано още за сънуване на бентонит и серниста киселина, камо ли за влагането им .
Значи - докато не протече напълно тихата ферментация, ЯМКФ и да се избистри и формира вкусово виното - няма какво да мислиш за сернисти киселини и бентонити.
Чак след два месеца , да не казвам и повече - и то след като си направил поне две претакания и откалявания и е дошло време да се пие и/или бутилира - чак тогава ще прецениш има ли нужда от бистрене с бентонит и след това сулфитирането е само ако ще се бутилира !
Ако ще го пиеш от дамаджаната или тубата - няма смисъл от серниста к-на.
Освен това най-добрият бистрител е студа - по нова година или януари като стегне под нулата една две седмици и никакъв бентонит няма да има нужда.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
Е то ясно, че има време, но аз още от сега го мисля :megagrin: За бентонита ок, но сернистата нали е за стабилизиране и се слага 1:10, пък аз съм сложил наполовина и сега се чудя дали да не сложа и другата част :? Аз го пия веднага щом стане готово, но и държа до последно да си остане хубаво виното и затова съм в чуденка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Сернистата киселина е за сулфитиране, т.е. внасяне на серен двуокис - той основно действа върху микроорганизмите - бактерии, плесени и т.н. които развалят виното. Но и самите дрожди са такива - та докато не си свършат работата - никаква серниста киселина !
После чак може малко и то само ако има нужда.
Ако ще го пиеш без да бутилираш и си сулфитирал гроздето преди ферментацията - изобщо няма нужда.
Ако ще бутилираш и отлежаваш - да тогава е задължително , но пак в малка доза.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2012, 16:28
Мнения: 23
И ако ще отлежава пак се сулфатира преди това. Поне така четох. Отлежаването е повече химически процес :)

Така стават три сулфатирания:
1. При мачкане
2. След всички ферментации пред отлежаване
3. Преди бутилиране

Ако се прекали преди бутилиране може да се получин неприятния ефект след отваряне на бутилката да мирише на SO2. При декантиране се маха.

Книгите казват, че е хубаво при сулфатиране да се измери колко свободен SO2 има във виното, за да не се прекали. Също така дозата е в пряка зависимост от pH. И не на последно място, следферментационното сулфатиране е една доза ако е след ЯМКФ и друга, по-голяма, ако е за да се предотврати ЯМКФ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hards, numitori83, slaw и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима