Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Стори ми се че червеното ми вино има лека кисела жилка и реших да сложа малко захар . На 100 кг 1.5 кг. Купих дрожди , ето от тези , едно пакетче , пшще че е за 100 кг.
http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B ... ml?u=94993
Изпълних указанията и след 14-15 часа , сложих малко вино , разбърках и добавих дрождите във виното .
Минаха две денонощия , но не чувам шуптене и не виждам мехурчета.
Не ми е ясно колко време трябва да мине за да започне действието на дрождите.
Виното се намира в гаража , затворено пространство , не съм мерил температурата .
Дали пък количеството е малко или аз някъде бъркам ?
За първи път употребявам култивирани дрожди , досега дивите дрожди са си вършили работата .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Предполагам, че имаш в предвид мъст или по скоро ронкано и смачкано грозде а не вино
Тук във форума май се оплакваха точно от тези дрожди.
Аз купих и използвах други от които съм много доволен:
винени дрожди за червено вино - Vitilevure BC
разфасовано от М-ИНЖЕНЕРИНГ
проидводител - martin vialatte cenologie - Франция
опаковката е 20гр. вакумирано сребристо фолио, квадратно 10х10 см.
купих ги от агроаптека в София, кв. Красна поляна, срещу пазара, в пряката към блоковете където са банките, като завиеш от главната в ляво има няколко нови магазинчета... ако искаш ще намеря точния адрес и ще ти го пратя или пък от бг-мапс
Това което направих аз е следното - сулфатирах материала в бидона с калиев метабисулфат, разтворих 20гр. дрожди в 200 ml. хладка вода (35оС) ПОДСЛАДЕНА С 1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА ЗАХАР, така престояха 30 мин. през което време дрождите се активираха, шупнах, набъбнаха и образуваха голяма пяна която започна да излиза от еднолитровата кана. 2 часа след сулфатирането изсипах дрождите в бидона където предварително с бидонче от минерална вода пълно с гореща вода бях вдигнал температурата на материала до 20-22оС, разбърках добре всичко (но както прочетох по-късно разбъркването може да стане и на следващия ден) монтирах фалшивото дъно/решетка и го залях с предварително отточената една кофа мъст за да го покрие добре. Накрая затворих плътно бидона и му сложих воден звънец. След 6 часа буркана бълбукаше стабилно и без паузи, сигурен знак че бурната ферментация е започнала.
Надявам се и други колеги особенно от по-опитните да изкажат мнения и дадът съвети.
Аз не смея да давам съвети а само мога да пиша по преживяно.... :buch:
Все пак за да получиш точен отговор на въпросите ти ще трябва да дадеш още информация по случая ти - какво грозде си заложил, колко кг. е, в какъв съд, колко е температурата в помещението и на материала, как и колко захарност си измерил и др. подобни
от мен успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Говоря за червено вино , престояло 19-20 дни в джибрите . Повтарям се , че ми се видя че има лека жилка на киселост и затова му сложих захар , за да ферментира наново и сложих от дрождите на които съм дал линк .
Виното е около 100 кг , смес мерло и димят , но това не виждам какво ще попречи на ферментацията .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:23 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
каква е идеята като киселее да му се слага захар?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
ilu6a написа:
каква е идеята като киселее да му се слага захар?

За да започне наново ферментация .
Но въпроса ми е :

След колко време започва действието на дрождите ?
И изобщо бъркам ли някъде ?
Този номер съм го правил досега с успех , но никога не съм употребявал дрожди .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Но защо да започне наново?
Бъркаш картината изцяло.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Да , може да съм объркал картината ,но хайде да задам отново основния въпрос и ако някой може да помогне , нека опита :
При това положение ще почне ли или няма да почне наново ферментация и след колко време да очаквам евентуално започване на ферментацията ???

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
sko4 написа:
Да , може да съм объркал картината ,но хайде да задам отново основния въпрос и ако някой може да помогне , нека опита :
При това положение ще почне ли или няма да почне наново ферментация ???

ТЯ /ферментацията/ не е спирала.....Просто трябва да исчакаш, за дрождите , добре .. може с тях и без тях..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 04 Ное 2011, 22:39, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Да , ама не чувам шуптене и не излизат мехурчета . Ето това ме смущава и затова се принудих да търся съвет .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Ако са на лице всички фактори за наличие и стартиране на ферментация то най-вероятно е тя да започне.
От това което съм попрочел необходимите неща са следните
- живи дрожди и съответната храна за тях - захар (или както там химиците наричат нейните съединения)
- необходимата за доброто размножаване и действие на дрождите температура
- необходимото количество кислород за доброто размножаване и действие на дрождите
- ниски нива на алкохола в зависимост от вида на дрождите
- липсата на големи концентрации на химични елементи и вещества които убиват дрождите или възпрепятстват тяхната работа
предполагам, че изказването ми е доста лаишко но лично аз се постарах да спазвам горните точки както и изключително добра хигиена на помещението и съдовете за да предпазя виното от разваляне или разболяване


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:51 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
за какво говорим не става ясно...вино ли е,, мъст ли е ...гатанка захар дрожди...?
Наистина още от самото начало поста е доста объркан,въобще не става ясно какво се опитваш да направиш(поправиш).

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
xix написа:
Ако са на лице всички фактори за наличие и стартиране на ферментация то най-вероятно е тя да започне.
От това което съм попрочел необходимите неща са следните
- живи дрожди и съответната храна за тях - захар (или както там химиците наричат нейните съединения)
- необходимата за доброто размножаване и действие на дрождите температура
- необходимото количество кислород за доброто размножаване и действие на дрождите
- ниски нива на алкохола в зависимост от вида на дрождите
- липсата на големи концентрации на химични елементи и вещества които убиват дрождите или възпрепятстват тяхната работа
предполагам, че изказването ми е доста лаишко но лично аз се постарах да спазвам горните точки както и изключително добра хигиена на помещението и съдовете за да предпазя виното от разваляне или разболяване



xix , благодаря за информацията. Мисля че условията , които си описал при мене са изпълнени .

Не можах да разбера ето това :
-ниски нива на алкохола в зависимост от вида на дрождите
защото нямам никаква информация за дрождите . Пише само че за червено вино , каквото е и моето .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
""ниски нива на алкохола в зависимост от вида на дрождите""
Някой дрожди неиздържат на високоя алкохол който се образува и умират, за това се взимат дрожди за трудна ферментация./твойте не са такива/

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
MONI BARONA написа:
""ниски нива на алкохола в зависимост от вида на дрождите""
Някой дрожди неиздържат на високоя алкохол който се образува и умират, за това се взимат дрожди за трудна ферментация./твойте не са такива/

MONI BARONA благодаря за информацията . Въртеше ми се в главата нещо подобно , но не и така формулирано както ти ми го обясни .
Ами , какво да се прави , ще чакам развитието .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
аз мисля че щом е престояло дваисетина дена в джибрите това вече е вино и колко захар си сложил, 1,5кг на 100л,ами тая захарност изобщо не е достатъчна за храна на дрождите и при наличието на 12-13% алкохол,каква верментация искаш


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: riMiZark и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима