Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
themechanic написа:
аз мисля че щом е престояло дваисетина дена в джибрите това вече е вино и колко захар си сложил, 1,5кг на 100л,ами тая захарност изобщо не е достатъчна за храна на дрождите и при наличието на 12-13% алкохол,каква верментация искаш

Ами какво да кажа , то аз ако знам всичко по този въпрос изобщо нямаше да я има тази тема .
Точно затова , че не ми е ясно пускам темата за да получа адекватен отговор на всички мои запитвания и очаквам идеи и помощ .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
е сега стана ли ти ясно защо няма ферментация и какво трябва да правиш от тук нататък???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
themechanic написа:
е сега стана ли ти ясно защо няма ферментация и какво трябва да правиш от тук нататък???


ха ха , трябва да призная , че още не ми е ясно какво да правя по нататък .
Дали да каня повече проятели , дали да търся дрожди за трудна ферментация , дали да оставя виното за ракия ( което е много лоша идея ):wallbash: , дали да чакам развитието на нещата или нещо за което още не съм се сетил .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
дали да не попиташ по ясно какво те притеснява и защо ръсиш захар?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
ilu6a написа:
дали да не попиташ по ясно какво те притеснява и защо ръсиш захар?

Ами след толкова писано от мен , мисля че няма какво повече да кажа .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
и кой ти го подсказа тоя метод че така се премахвала киселата жилка???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
themechanic написа:
и кой ти го подсказа тоя метод че така се премахвала киселата жилка???

Сам, никой друг . Правил съм го и друг път , може и да съм грешил , но поне не съм го знаел за да се ядосвам. Сега обаче упорито не става .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
аз сложих точно такива дрожди,даже нямаше за червено вино и понеже бях вече сулфитирал,та продавача ми даде за бели вина и ме увери че няма никакъв проблем,и наистина сега тихата ферментация е пред финиш,но още не съм го пробвал обаче,може и аз да имам кисела жилка:)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Всички вина на този етап имат кисела "жилка".

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Това е положението , май темата се разводни .
Благодаря на всички , отзовали се за съвети и идеи .
Хайде лека нощ и бъдете здрави .
:prost:

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
и аз смятам, че трябва да изчакаш да завърши оформянето на виното като по възможност му осигуриш благоприятните за това условия - температура, влажност, проветреност, тъмниня, чистота и т.н.
ако след претакането за откалване пак ти киселее пробвай с това
http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B ... ml?u=94844
откислител за вино - Премахва киселия и горчив вкус на виното и ракията.
иначе винпромите и големите майстори мерят Ph на виното и ако киселинността е по-висока от стандарта откисляват с някаква основа :google:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Претакането няма да намали киселинността! Откислител е добре да се приложи ако наистина виното е оформено и вече няма друг изход т.е. все още е натрапчиво кисело според собствения вкус. Иначе си е нормално едно младо вино да има една свежа киселинност, но тя се усеща отзад на езика и небцето. Ако се прекали рискувате виното да стане "плоско" и блудкаво.
А това за винпромите и големите майстори не е коректно. pH и титруема киселинност са различни неща, а и няма стандарти. Има законови норми за някои неща, но чичо Google не ги връзва.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 23:02 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Наколко са причините-4 общо ,в този случай е лисичата причина,гроздето и кисело,в случая виното.Малко или никакъв буферен материал, за да не се позволи падането на рН отдрождите през първите няколко часа.Маята произвеждат значителни количества киселина, и по този начин се понижава течностното рН. естествено.
Сокове и мъста съдържат буфериращи материали , които ограничават достигането на много ниско рН.без буферен капацитет РН може да падне към 2.7, при този случай вече необратимо няма да имаме ферментация,може да се получи и от здраво сулфатиране или кисело вино(трябва и прибавяната мая да издържа алкохола-наличен и желан)или пръскано грозде здраво със син камък или др киселина.Неприятен може да е и факта ,че когато излищната киселинност се дължи на газове напр.серен двуокис,то тя е на повърхноста,а точно там са колониите дрожди.
Като цяло трябва да се крепи рН между 3.4 -4,0. Разумното използване на калиев или калциев карбонат или бикарбонат позволява да се поддържа рН в този диапазон (калиев карбонат е по-разтворим но, по-лесно се работи с калциев карбонат и е по-широко достъпен). Става и натриев карбонат (бикарбонат сода,сода за хляб) , но няма ползата за дрождите от калиевите или калциевите йони.Затова се добавя 0.12 г/л карбонат ,дрождите и след тона се поддържа при необходимост Рн 3.4-4


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Нещо не мога да намеря някаква идея в постингите досега как да започне ферментацията и какво да правя нататък .
Слушам само въпроси : какво очаквам , защо слагам захар , кой ти го подсказа тоя метод че така се премахвала киселата жилка , каква верментация искаш и т.н.
а аз съм отговорил ето така :
Цитат:
Ами какво да кажа , то аз ако знам всичко по този въпрос изобщо нямаше да я има тази тема .
Точно затова , че не ми е ясно пускам темата за да получа адекватен отговор на всички мои запитвания и очаквам идеи и помощ .


Вече си купих дрожди за трудна ферментация , с активатор , френски , по идея на MONI BARONA .
Ще изчакам ден-два и ако сега не е започнала ферментацията , ще ги използвам .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 18:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
от постовете ти не става ясно:
Метериала изферментирал ли е?
защо я слагаш тая захар,тъй като презумцията за слагане на захар с цел премахване на "кисела" жилка на етап младо вино е меко казано неадекватна и без логика?
Какъв краен резултат търсиш?
Ако "виното " ти е с добър алкохолен градус е възможно каквито и да е дрожди да сложиш да не тръгне да става нищо-тъй като и те имат таван на поносимост към алкохола...
Има процес ЯМКФ,при него голяма част от това кисело изчезва..
та така


Как искаш да ти се отговори адекватно като не е ясно какво и с какво и за какво правиш го правиш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, irkon, kaishev, stinger, vkgeorgiev1 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима