Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Да се похваля , вече ферментацията тръгна , чувствам че върви на добре .
Нищо че не е завършила , аз разбира се го почнах . :zauf2:

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Flanker написа:
Претакането няма да намали киселинността! Откислител е добре да се приложи ако наистина виното е оформено и вече няма друг изход т.е. все още е натрапчиво кисело според собствения вкус. Иначе си е нормално едно младо вино да има една свежа киселинност, но тя се усеща отзад на езика и небцето. Ако се прекали рискувате виното да стане "плоско" и блудкаво.
А това за винпромите и големите майстори не е коректно. pH и титруема киселинност са различни неща, а и няма стандарти. Има законови норми за някои неща, но чичо Google не ги връзва.

Ндааа...май допуснах лека грешка с виното тази година :? Откислих по-рано от необходимото, преди да се е оформило виното, както казва Flanker
Избързах, защото прецених, че е приключила напълно ферментацията. След бистренето с бентонит, откалих и резултата като киселинност не ми допадна. Мерих ПХ-то с лакмус, но той поради силният цвят на виното, така си промени цвета, че бе невъзможно да преценя киселинноста. Затова на 100-на литра вино сложих поетапно 100 грама калиев бикарбонат. Казвам поетапно, защото направих така като пишеше в упътването на продукта. Добавях постепенно и сравнявах. Тогава ми хареса, но сега след близо 2 седмици, виното леееко ми блудкавее. Приятели казват, че е добре, но мен нещо ме гложди...
Заедно с откислителя закупих и винена киселина. Има ли начин с нея да вдигна киселинноста, като по този начин подобря вкусовите качества на виното?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 12:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Да, само че внимавай с дозите, да не се вкараш в омагьосан кръг. Малко винена киселина, изчакваш ден-два и опитваш. Ако е необходимо коригираш дозата. И винаги първо си прави експеримент с малко количество.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 14:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Благодаря много за мнението :prost2:
Хареса ми, защото има надежда да постигна максималното от този материал. Съгласен съм за количествата - ще се заиграя с една 3 литровка и ако ми хареса резултата ще го екстраполирам (ехеей ;) ) към 100литра.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Patfinderr и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима