Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 19:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2011, 13:55
Мнения: 8
Здравейте Колеги,
от тази година реших да направя вино, естествено, като за първи път имам много въпроси. Изкарах бурната ферментация и поради липса на подходящи съдове преточих за тиха ферментация виното в бутилки от минерална вода (11 литрови). Капачките на бутилките пробих и към тях залепих шлаух , който в другия край потопих в буркан с вода. Смятам да изчакам 2-3 седмици да премине тихата ферментация , но тук започва проблема ми. Колкото и да четох нещо не ми стана ясто какво се прави след прпотичането на тихата ферментация? Четох за източване с маркуч закрепен за пръчка , но не разбрах какви са тези неща със сулфитиране и изобщо как да го направя.? Изобщо нека някой да ми даде необходимите стъпки които трябва да направя след като минат тези 2-3 седмици на тиха ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
и аз за пръв път се занимавах с грозде, от асмите бях събрал около 6 кофи, стареца ми вика ще сложим 10 кг захар и това ще е, аз рекох ако ще се прави нещо поне да напълним бидоните, та сложих 31 кг захар, и вече почнаха съветите. То виното трябвало минимум 40 дни за да ферментира, тя тихата ферментаия трябвала да мине и т.н. Виното не съм го пипал от бидоните докато спря да пука. Спре ли грам да пука вече няма какво да ферментира. Прелях с маркуча в туби от минерална, оставих ги две седмици и наново преточих вече за бутилки, другата година мисля да си взема бидон с канелка. Това със сулфитирането, четох там за сернисти киселини във форума на места не знам си какво не ми са познати тия неща, но пък не мисля че има смисъл от тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 17:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Ако искате да имате здраво вино :
В общи линии стъпките са следните:
1.Бистрене -Обработка с бентонит,грам на литър(като се спазват указанията на опаковката)
Около 6-8 дена по-късно се сваля от появилата се утайка-сам прецени как да го направиш така,че да не пресипеш утайката в новия съд...
2.Откиселяване-стъпка която плаши и се струва ненужна доста хора...Ако ви се струва прекалено кисело виното (с лакмус показва 2,5-под 3рН)се обработва виното с калиев бикарбонат или калциев каббонат-обикновено грам на литър сваля с 1 рН...но ти препоръчвам да сложиш по-малко ...3-4 часа след това да дегустираш(измериш с лакмус) и да добавиш още ако се налага...Разбира се може и да пропуснеш като цяло тази стъпка ...
3.Третата стъпка е т.н. сулфитиране -извършва се или със серниста киселина или с калиев метабисуфит...указания има по опаковките-непосредствено след откиселяването
Но е примерно 0,8гр на литър за кал.мет. и 0,4мл на литър за сернистата киселина при вина богати на танин и с висок алкохол(ползвани са дрожди при ферментацията..)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 07 Ное 2011, 23:23, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
илюша, чудя се преди като химията не им е била чак толкоз навлязла в живота какво вино са пиели :)
иначе ако някой както каза иска да е сигурен мисля че беше изчерпателен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
falcon написа:
илюша, чудя се преди като химията не им е била чак толкоз навлязла в живота какво вино са пиели :)

Не се чуди ,а питай някой по-възрастен каква отврат са пиели, пият и сега неграмотниците по селата. От там идва и лафа: Киселко - веселко

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
кисело вино при нас не е имало никога, а с химии не съм виждал да процедират, сега не искам да се четкаме, тия неща е важно да се знаят където ги е драснал колегата по-горе и все пак мисля че е важно и да се каже, че не са задължителни...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
напротив,въобще не е важно какво са правили преди време,че те и с каруци са се придвижвали...много еко...и без химии.
Тук форума е да споделим знания и технологии-2011 година е !Стига напеви-химия та химия
Ако искаш да правиш вино,общо взето методите са тези-хората учат по 5-7 години за да постигнат забележими резултати...
А иначе , ако искаш да спазиш"технология"на т.нар. стари хора-може да нахвърляш ечемик върху джибровата шапка да покълне ...за "запечатване"-дано ти хареса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
продължавам да не съм съгласен, а това че са били с каруци - така е, но също е възможно да са летели и в космоса :) ако разглеждаме виното като наука, определено си прав, но това което исках да кажа е, че хубаво вино става и без да се набляга на такива истории

Не забравяй, че са направили някои неща, които сега като сме по-знаещи не можем да направим :!:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
ами не се сещам за такива неща от последния ти ред...
А уважаемия съфорумец veselin74 ясно зададе въпросите си, на които се постарах да отговоря.Няма въпрос как са правели виноподобни напитки преди век..или по-малко.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
уважаемия съфорумец не е наясно с много неща и правилно пита. Но това не означава, че трябва да почва с бентонита, какво беше там още .. Това ми напомня все едно влизаш да тренираш във фитнеса, начинаещ си и слушай ония които ти приказват за стероиди :)
Това какво са направили в древността, ще вземем да го обърнем на история, е не са правели сгради по километър високи - там в Дубай колко беше, но са местели блокове над хиляда тона


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
:buch:
В началото на 18 век във Франция са ползвали серен диоксид ,бентонит(глина) и дрожди във вино производството...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 07 Ное 2011, 23:46, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
:smoker: определено е забавно де , още един път ще подчертая това е мое мнение, че тия неща които ги казваш не са излишни, но да се знае че хубаво вино може да стане и без да се набляга на тях


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
да нещо с алкохолен градус 7-9%...но кво пък, градус има...значи става за пиене-като го разредим с лимонада...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
така можем да си приказваме до утре и няма да стигнем до никъде. По пощата ли да ти пратя бутилка та да си промениш мнението?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
да.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, nipresi, zicfrid и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима