Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2011, 20:49 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Извинявам се за невежеството, но какво значи
Цитат:
органолептична преценка
-лепиш си го на органа ли :nixweiss: :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2011, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Да лепваш си го на органа :D само че органа е език както при интелектуалците.
Това се субективни преценки за цвят, мирис, вкус за материи може и допир.
В дадени направления от производството на стоки дегустаторите заемат високо ниво и са ценени.
Иначе въпрос на вкус казал агронома за оборския тор :lachtot: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2011, 13:55
Мнения: 8
Темата е стара , но две години по-късно се завръщам за нови подвизи. Добре, че бях повдигнал темата преди две години, че сега да си припомня какви трудности съм имал преди. Тази година имам много грозде(миналата нямаше и 10 кг), поне 100 кг и ще се налага пак да правя вино , но вече съм "гърмян заек" и смятам, че няма да се изложа, защото вече съм и по-подготвен. Явно ще трябва да се отвори и нова тема примерно "Бурна ферментация", защото всяко вино започва от там , но не сме записали що е това чудо и как се осъществява то.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
oткъде се купуват всички тези неща,от София съм,помогнете ако можете,серниста киселина ,карбонати разни и всичко което е необходимо за направа на домашно вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
;)
Електронни магазини да искаш !
Ама и агро-аптеките не спят, и те енологични стоки предлагат - дрожди, серни продукти, активатори ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2013, 19:05
Мнения: 4
А някой да е виждал това нещо на живо http://prodavalnik.com/prodavam-elektro ... -i24547197 дали ще върши работа


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 15:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2011, 13:55
Мнения: 8
цветан написа:
oткъде се купуват всички тези неща,от София съм,помогнете ако можете,серниста киселина ,карбонати разни и всичко което е необходимо за направа на домашно вино.


Щом си от София няма начин да не знаеш Женския пазар. Там в началото на пазара (от към бул.Сливница) има магазин за сортови семена , овошки и т.н. В него се продава всичко нужно за направа на домашно вино. Естествено, ако не ти се разкарва до там, има страшно много интернет магазини, от които можеш до купиш всичко това и да го получиш на адрес, който ти посочиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Имам бяло вино, което е от 25 дена на тиха ферментация и има нужда от откиселяване и избистряне. Купил съм Бентонит и Калиевбикарбонат. Няма да се бутилира за отлежаване.

Въпросът ми е как е правилно:
- вариант 1: Откиселяване(КБ) и после избистряне или
- вариан 2: Избистряне с бентонит и след няколко дни откиселяване. ?


Последна промяна banichkata на 28 Окт 2013, 12:25, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 12:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Нито единия вариант..
Просто бързаш,избистри го първо-нека стои с бентонита поне 7-8 дена...може и повече.
За откиселяване на този етап е много рано...нека дойдат студовете,нека виното постои тогава 2-3 седмици на температури по-ниски,така ще падне доста винен камък и киселинността ще намалее ,до тогава корекции на киселинността ще се просто прибързани мерки
п.с...и не е сулфит,а калиев бикарбонат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Разбрах- засега само избистряне и след няколко дни откаляване, Благодаря. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 09:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Здравейте.За първа година ще се пробвам в направата на вино.До сега само ракия правих.Заложих 110кг.червено грозде,мляно,без чепки.Направих захарноста на 23,сложих калиев метабисулфит и дрожди.Бурната ферментация тече екстра.Въпросите на които не намерих точен отговор са:
1.Кога да отточа 20 л. вино за тиха ферментация?Заложил съм го на 29,09 и бурната ферментация почти е приключила.
2.Като го отточа,да откалявам ли веднага с бентонит,или да изчакам да премине тихата ферментация и тогава?Или да го направя на два пъти,сега и след тихата ферментация.
3.Как да разбера кога е преминала тихата ферментация?Определен период от време ли е?
Благодаря Ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 09:40 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Отговора на всичките въпроси е тук:
viewtopic.php?f=10&t=3061#p45074

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 10:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Бих се радвал някой да ми отговори конкретно на въпросите.
Чел съм темата за виното няколко пъти,но пак оставят неясноти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 10:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
1. За да не се огруби излишно виното се отточва на 7-10 ден ( това си е лична преценка)
2. Рано е за бентонит още, нека постои няколко седмици да мине т.нар тиха.
3. В домашни условия трудно се установява края на тихата, зависи и от температурата на помещението, може да продължи няколко дни, до няколко седмици.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 11:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Благодаря.В Неделя ще отточа един двайсетак. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser, nikivelinov, onomed, vnnaidenov и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима