Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 09:56
Мнения: 10
Здравейте,

имам нужда от вашето мнение и съвети по следния казус, който ме притеснява:

преди 3 дни приключи при мен бурната ферментация, изтчоих самотока и пресувах джибрито, получи се чудесен сок(шира) който налях в чисти съдове(бидони- нямам възможност за бурета на този етап) запе4атах и поставих под воден клапан...температурата в помещението бе около 16-17 градуса. От тогава насам 3 дни температурата в помещението я поддържам около 24-26 градуса но все още не е започнало отделяне на мехурчета във водния клапан, което малко ме притеснява...

Моля споделете дали да изчакам още няколко дни или да отпечатам бидоните и да затопля част от съдържанието за да предизвикам започване на ферментацията...?

Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Провери водния клапан дали всичко е наред и дали неиспуска някуде :!:
Същия проблем ме побърка миналата година ,оказа се че бидончето си диша от една дупчица и изобщо не надува водния клапан... :explode:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Може да няма проблем, нали е тиха ферментация, мехурчета излизат много рядко.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
и при мен мехурчетата при тихата ферментация са голяма рядкост и за това на десетия ден отворих капака и си вкарах едното ухо в бидона, чуваше се тихо шумолене, което според мен е знак за протичаща и продължаваща ферментация. Освен това при дегустация виното е леко газирано което показва същото......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 09:56
Мнения: 10
Хм, отворих един от бидоните вътре се отделят газови мехур4ета и шуми много тихо(леко) но това което сега ме притеснява е 4е понамирисва на сяра!
Дали да го прето4а-аерирам докато те4е ферментацията, коректно ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 10:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
не не е коректно-мириса е нормален за този етап...
При последващите бистрения ще изчезне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
rbalex написа:
Хм, отворих един от бидоните вътре се отделят газови мехур4ета и шуми много тихо(леко) но това което сега ме притеснява е 4е понамирисва на сяра!
Дали да го прето4а-аерирам докато те4е ферментацията, коректно ли е?

Пробвай с ДАФ..... http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... iev-fosfat ...При мен помогна. :lab:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 11:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Кое диктува нуждата да слага активатор?Виното му е най-вероятно в стадий ЯМКФ..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Кое диктува нуждата да слага активатор?Виното му е най-вероятно в стадий ЯМКФ..

Вероятно си прав, сега като се замисла помогна ми да го свраря на ракия :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
а при мен почна съвсем нормално от 10.10 до сега още излизат мехури но много рядко вече,долу горе по един мехур на минута и се чудя дали да го почвам...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
themechanic написа:
а при мен почна съвсем нормално от 10.10 до сега още излизат мехури но много рядко вече,долу горе по един мехур на минута и се чудя дали да го почвам...

И аз така - ама досега едната туба намаля наполовина, нищо че бълбука клапана веднъж на 5 мин.
Май иде време за откаляване и да допълня двете туби, а третата, каквото е останало в двулитрови бутилки за изпиване.
Балдъзата каза (а тя се пише дегустатор някакъв - ходи по разни сбирки) : "Твоето вино има един много сериозен недостатък" , викам - "какъв ?", а тя "Ами свършва много бързо !"
:megagrin:
Тъй че ...
пожелавам всекиму такава оценка !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 15:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
При мен всички процеси затихват...но ще изчакам да минат идващите 10-тина дни с плюсови температури и тогава ще почвам всякакви бистрения и т.н....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
е,умразна ми да купувам вече,днес пуснах направо 2 литра и ми се струва че е готово,пък догодина с повече търпение и повече опит,живот и здраве:)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
тия два литра дето ги отточих в стъклена дамаджана,на другия ден направиха утайка,явно още не се е избистрило,някакъв съвет за ускоряване на този процес...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 12:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
навън на студено...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, stinger и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима