Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 09:56
Мнения: 10
Илюша, ако правилно те разбитам ме съветваш да го оставя да премине тихата ферментация(4 седмиици ще станат от отделянето около на4алото на Декември) без да го откалявам и аерирам на този етап.ОК.

Въпроса ми бе базиран на това, че е възможно тези съединения да преминат в други по устойчиви ако не се аерират и тогава би имало по-голям проблем при отсраняването на миризмата на сяра.

Ще се съглася с теб и ще те послушам като признат експерт!

Но все още ме притеснява факта че не виждам мехурчета а помещението го държа над 20 градуса!

Предварително благодаря и.....
Наздраве!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
благодаря колега,веднага се възползвам от съвета ти щото и аз допусках долу-горе такъв вариант,а две седмици дали ще са достатъчни,щото това вино почва да ме изнервя???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 23:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
серния диоксид е летлив...
при бистренето с бентонит и контакта с въздуха при този процес ,ще намалее до изчизване този мирис.
А по отношение на отделянето на мехурчета аз лично съдя, че има процес като погледна шлауха газа в него да е под нивото на водата...
Ако не е то явно имаш някъде някаккво уплътнение което изпуска.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 09:56
Мнения: 10
Благодаря за пояснението, сега определено ми е по спокойно... :megagrin: !

А за газа в тръбичката като погледна е доста под нивото на водата!

Още веднъж благодаря!

Поздрави и наздраве....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 09:56
Мнения: 10
За мое голямо съжаление, проблема продължава!
Откалих виното но мириса на сяра в едния от съдовете остана много силен(измих съдовете след откаляването) а в другите два съда има слаб мирис и това направо ме влудява.....а виното иначе едно бистро, плътно, откиселено, абе мъка....!
Четох и продължавам да чета, че премахването на мириса става чрез претакане на виното върху медна ламарина, хубаво ама откъде да намеря такава?
Има ли друг начин за премахване на тази миризма на сяра?

Колеги помагайте! :cry:

Предварително благодаря!

И наздраве.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 14:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
колко пъти го преточи?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2011, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 09:56
Мнения: 10
Само веднъж от тогава, днес намерих медна ламарина и ще го преточа пак......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2011, 09:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
От един път голям ефект няма да има...
Не бързай с медната ламарина-освен ако не мислиш, че до края на зимата ще го свършиш...
Ако не ,то преточи още поне веднъж през примерно дъбова чиста дъска...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2011, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 09:56
Мнения: 10
Илюша извинявай ама за дъската не съм го видял на време... :(

Иначе през ламарината се получи, два пъти го прекарах през нея и сега нещата са в ред.
Искам да кажа че сега съм спокоен и благодаря за подкрепата!

Не зная дали ще успееем да го изпием до края на зимата, защото са 450 литра но ще опитаме......какъв е проблема с медната ламарина моля да споделиш :buch:

С уважение,

и наздраве....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2011, 23:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Могат да се натрупат медни съединения ,отделения серен двуокис директно атакува медта и като всяка неорганична реакция и тази е бърза и се получават въпросните медни съединения(йони),стандарта е 1мг/л мед ,във виното има доста метални йони и вкарването на още може да доведо до неприятности...като:
Медно потъмняване
При ферментацията вкараната мед в мъста от препарати при пръскане се утаява под формата на меден сулфид,но когато е обработено с меден сулфат(медна пластина също така) за отстраняване на сероводороден тон,количеството на медта нараства над 1мг/л и трябва да се деметализира с калиев фероцинид...Все неща за лаборатория...тоест практически неприложими в дом. условия-та за това посъветвах да е в/у дъска...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 10:25 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ .... :prost:
кабернето преди една седмица след ,като бяха протекли нормално всички ферментационни процеси го откалих и започнах откислявани а след два дни и обистрене с бентонит ,нооооо сега го опитвам и осещам едно леееко браждене на езика в първият момент хъммммм маа мка му и след като съм го оголил с бентонита се чудя какво да го правя ,да го оставям ли още 20 дни така или да сулфитирам и каквото стане


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Весели празници и на теб Ика !
Предполагам при теб става въпрос, за остатъчен въглероден диоксид във виното, който дава "вкус на газирано".
Отточи в една кана и разбъркай примерно с миксер и виж дали ще се "разгазира". Дегазирането май не е разисквано във форума, обикновено проблема е при американците, които ползват разни "кит"-ове и се налага да разбъркват многократно с бъркалка и бормашина, или да го "изсмукват" с вакум помпи. При нас проблема се решава при претакването, именно за това поне едно от претакванията в домашни условия, се прави през дъска. Освен серните миризми, така се отстранява и останалия въгледвуокис.
Пробвай и пиши дали това е проблема, или има нещо друго. Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 12:57 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
доколкото разбирам едно откаляване може да пододбри нещата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Първо виж дали това е проблема и после ще го обсъдим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 13:50 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
след като постои в чашата известно време като че ли чувството за газирано изчезва. сега в пластмасова бутилка разбърках интензивно струва ми се,че е по добре така


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима