Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 20:56 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Четох някъде, като опция за по-дълготрайно съхранения на вино, вместо да се сулфатира, да се пастьоризира за 10-15 мин. Някой правил ли е нещо подобно, и има ли наблюдения над резултата???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 20:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
трудно в домашни условия се постига равномерна температура 65гр за 10 минути...
А след това е нужно и рязкото сваляне на температурата..-за около 1-2 мин...на 13-17градуса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 22:09 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Там където четох не пишеше за бързо охлаждане, а да се налива и запечатва още топлото вино в бутилки, което допълнително консервирало, чрез бедна на кислород среда след свиването на виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
При , пастьоризиране на вино в домашни условия , има много голям шанс да се получи вкус на 'варено вино' , който вкус , се съмнявам да ти допадне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 22:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
rosbal написа:
Там където четох не пишеше за бързо охлаждане, а да се налива и запечатва още топлото вино в бутилки, което допълнително консервирало, чрез бедна на кислород среда след свиването на виното.

би ли показал къде е това "там"?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Всъщност , това е технология за консервиране на плодови сокове .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 22:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
всъщност това няма нищо общо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 19:09 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
http://serbezov.blogspot.com/2011/02/blog-post.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
rosbal не бих им се хванал на въдицата на тия Сербезови нещата не са толкова прости както например:ори мели яж.
Доста неща трябва да се набавят и накрая най добрия случай може да има сварено вино.
Цитат:
Не търсим перфектната точност - не сме технолози. Загряване на един обем от 5-10 литра до 70-75 градуса за няколко минути не е голяма философия.

Там е работата че точно тук се изисква прецизност както за температурата така и за времето.
Предлагам да опиташ със охлаждане почти до замръзване и бутилки от ПЕТ.Пълниш почти до горе и като няма въздух няма и окисление.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 20:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
аз за това и се отказах да пиша коментар...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2010, 19:27
Мнения: 13
Здравейте, аз до сега не съм бутилирал вино, но съм чувал от стари хора и приятели как се прави това. В чисти и сухи бутилки се слага по 1на чаена лъжичка ром (български) и след това се налива виното. Запечатва се добре, съхранява се на мрачно или тъмно и прохладно място.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 17:41 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2010, 13:28
Мнения: 7
Здравеите аз мога да споделиа още една технология на бутилиране която, леко противоречи на класическите норми в което.Но от личен опит мога да кажа ч сме запазвали вино над 10г с отлични качевства поне за мен.
А именно идеиата е да се добави допалнително захар непосредственно преди самото затваряне на бутилката .Та значи наще добавяха на всяка бутилка 1 л от олио/тиа зелените от комунизма;:) по една лъжица бяла захар. Според моя опит и моя вкус това е малко много и аз сега го правя с една чаена лъжичка. Ползвам задължително нови капачки щтото бирените променят аромата .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Да възобновим малко темата с пастьоризираното вино. Вчера един колега ме убеждава как имал 30 годишно вино, било разкошно. Слагал бутилките в тенджера загрявал до 60 гр. и запечатвал


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hards, irkon, mariand4 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима