Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Здравейте на всички,аз съм поредния начинаещ винар (курвар и рибар не станах,та реших да се пробвам във винарството :D ) ,който ще ви занимава с досадни въпроси,но моля за няколко съвета от по-опитните...изчетох доста форуми и информация,но не съм сигурен как да процедирам...
Сложих 100л Ркцители в бидон в мазата (не е студена) на 29-30/09/...не съм слагал серниста,нито дрожди (сега го правя по селската технология на баща ми),вече около 40 дена ,мина бурна ферментация (не съм претакал),сега е тихата (още ври леко),НО е МНОГО МЪТНО (боза) и ОЩЕ СЛАДНИ (като плодово сокче)...оставих една чаша за 24 часа,утаи се,но бързо потъмня цвета от бледо зеленикаво до тъмно златисто,на вкус не мисля,че става лошо,просто не ми бие на вино...досега не съм откалвал...
Та на въпросите,как да продължа!?
1.Да го оставя да се самонаправи (по технологията на баща ми :) )
2.Да откаля ли!?
3.Да сулфитирам ли!?
3.Мога ли на този етап да добавя дрожди за по пълна ферментация,защото не искам да има остатъчна захар!?
Въобще нормално ли е още да ферментира и да е още сладникаво?
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Без да се имам за опитен, мога да кажа че :
1. В бидона ти какво има - само сок ако е (а то би трябвало да е така), и няма културни дрожди , и температурата е под 15 гр. или даже и под 18 - ферментацията с дивите ще е бавна , а може и да е спряла вече. Ти казваш че е топла мазата, но едва ли е над 18 гр. - я вземи провери с един термометър.
2. Виното ще се избистри след като ферментира , сега е нормално да е мътно. За откаляване докато още ферментира не знам дали има полза, нека други да кажат, ама мисля че няма. Сулфитиране е безмислено да се прави защото е трябвало преди ферментацията да се направи, сега ако го направиш само ще я спреш съвсем. По-скоро да се купят дрожди за бяло вино и активатор (храна за дрожди - диамониев фосфат, витамин Б и нам кво още)
4. Захарност мери сега (и ако си я мерил преди сравни със сегашната) и гледай дали спада след ден два, ама щом сладни - ясно е че не е доферментирало.
5. Затопли с нещо бидона (бутилки с топла вода), завий го с одеала, найлони, вата, черги - кавото имаш, и гледай да не пада под 18 гр. в него температурата, даже ако може 20 и нагоре !
6. За един месец да е ферментирало до 0 захарност отдавна, даже понеже има алкохол вътре - захаромера лъже - показва ти 5% , а то е всъщност 10 ! Тъй че - според мен ако няма нещо друго - температурата е ниска, нищо че ти изглежда топла мазата - според мен няма 18 гр. там.
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ами благодаря,така ще направя както ме съветваш,взех дрожди и активатор,термометър,подготвих одеалце да не му е студено нощем :D .Обаче в инструкциите е записано да се добавят след сулфитиране...
Да сулфитирам ли или не като при мен вече мина бурна ферментация и има някаква тиха забавена ферментация?
И втори въпрос като меря температурата вътре да потопя ли сондата вътре или не?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Няма смисъл от сулфитиране сега, смисълът му е да убие всички бактерии, гъби, дрожди и т.н. преди да посееш с културни дрожди.
Ти вече си на някакво ниво изферментирано, ако сулфитираш сега - ще спре тотално всичко, после с новите дрожди ще тръгне пак, ама няма смисъл.
Стопли, слагай дрождите и активатора и гледай да не пада под 18 гр. температурата.
дрождите виж точно как се рехидрират - във топла вода за малко и после се размесват с малко шира и се чака да шупнат, ако трябва и малко захарец да им се сложи в кофата че ти е намаляла захарта от ферментацията. Но активатор като има - ще стане.
Иначе за другата година гледай точно какво пишат тука знаещите за бяло вино и като го спазиш , ще стане. И на бистрота и на вкус.
Аз съм правил преди години бяло самоток без дрожди с малко сулфитиране и стана добре, после го бистрихме с белтък вместо бентонит, и си стана добре, но иска цедене преди ферментацията и голяма играчка, а и аз предпочитам червено. Майка ми си прави бяло всяка година , ама не иска да ползва дрожди :)
Термометъра ако е с изнесена сонда - ръгай вътре в бидона. ако не е - виж дали няма да се повреди ако го натопиш, но то стига да видиш колко е температурата на мазата - ако е 10 гр. - спасение няма - само стопляне с бутилки периодично и завиване.
Пиши на някой спец на лично ако искаш, ама вземи премери първо температура и захарност и стопли и тогава питай :)
Според мен ще изферментира за няколко дена ако го стоплиш поне 20 гр., и след като истине - пак топлиш. докато потъне захаромера - ама да удари дъното, щото както казах вече - лъже когато има алкохол !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 21:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
victoryvt написа:
, ако сулфитираш сега - ще спре тотално всичко, после с новите дрожди ще тръгне пак, ама няма смисъл.
!

Преди всичко ,ако сулфитираш на етап някаква пък дори и остатъчна ферментация ,ще се разнесе такава ВОНЯ НА РАЗВАЛЕНИ ЯЙЦА (сероводород),че ще се чудиш какво да правиш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Захаромера всъщност показва нула,но ако лъже когато има алкохол,значи трябва да е към 5...температурата в бидона вечерта беше 13,5...с две одеала и найлон се качи на 15,5-15,7.
Това достатъчно ли е?
Не вярвам да се вдигне още,нямам възможност да включа духалка или нещо подобно...
Ако поливам одеалата през няколко часа с топла вода правилно ли е!?Ако има колебание на температурата нагоре-надолу не е ли противопоказно за ферментацията?
Утре ще сипя приготвените дрожди с активатора...
И този активатор не ми стана ясно още вечерта ли да го сложа при забърканите дрожди или непосредствено преди да ги изсипя в бидона!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 09:12 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
kitaen написа:
Захаромера всъщност показва нула,но ако лъже когато има алкохол,значи трябва да е към 5...температурата в бидона вечерта беше 13,5...с две одеала и найлон се качи на 15,5-15,7.
Това достатъчно ли е?
Не вярвам да се вдигне още,нямам възможност да включа духалка или нещо подобно...
Ако поливам одеалата през няколко часа с топла вода правилно ли е!?Ако има колебание на температурата нагоре-надолу не е ли противопоказно за ферментацията?
Утре ще сипя приготвените дрожди с активатора...
И този активатор не ми стана ясно още вечерта ли да го сложа при забърканите дрожди или непосредствено преди да ги изсипя в бидона!?


Одеялото "топли" защото изолира, ако го напокриш ще спре да "топли" :megagrin: Можеш да пробваш иновацията на Малчев с бутилката от минерална вода.
Какво пише на инструкцията на активатора? Някои се слагат в материала, други при рехидратиране на дрождите

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ами ето точно какво направих:снощи направих 5% процентен захарен сироп с вода добавих дрождите за бяло вино и по инструкцията ги оставих до сутринта на топло...сутринта добавих активатора в дрождите,разбърках и сипах в бидона...температурата показваше 13,5 (лошо :| )
Надявам се да не съм объркал нещо...
Има ли вероятност при такава температура да се задейства ферментация или си губя времето?Все пак става въпрос за доферментиране.
И ако може повече информация за приспособлението на Малчев-къде да го търся във форума?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
приспособлението на Петьо - 10 литрова( чиста) туба от минерална вода с гореща вода вода и в бидона . Добре е и да разбъркваш за по-равномерно топлоотдаване.

П.П тубата с капачката , да не я изсипеш вътре !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Българският гений е жив! :respekt:
Правилно ли съм разбрал...потапяш тубата в сока на дъното на бидона!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 10:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
По-скоро разбъркваш с нея или около нея , докато се поизравни температурата ( все пак дрождите не обичат температура от 70-80градуса)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Друга разновидност на "Метода на Петъо" е 4-5 бутилки от 2л. и въже (бутилките добре измити , въжето стерилизирано). Връзваш през дръжките или гърлата и ги "топваш" в бидона. Държейки въжето започваш , да извършваш възвратно-постъпателни (нагоре-надолу) движения . Когато се поизравнят температурите ги оставяш вътре и завиваш бидона. Егати , написах го като "ръководство за употреба , на деца в предучилищна възраст".
Успех в начинанието!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ясно,разбрах...добре,но колко максимум може да се покачва тази температура и от вечерта до сутринта няма ли да спадне драстично и да се изгуби резултата от цялата дейност?
Имам гаражно помещение (защо не съм го сложил там още в началото :datz: ) в което мога преместя виното с 3-4 туби и да включа духалка да поддържам 18-20 градуса...въпроса ми е след това добавяне на дрожди и активатор ще бъде ли противопоказно да прехвърлям сока барабар с цялата кал (а и при условие,че малко се е избистрило и трябва само да ферментира докрай)???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Благодаря на всички за съветите...метода с потопена бутилка с топла вода работи перфектно,в бидона градусите се качват на 21-22 (външна в мазата-13-14),първия ден спадаше до 18гр. за 5-6 часа,през втория ден за 12 часа...захаромера засега е още на 0...надявам се да удари дъното скоро.
Някъде прочетох една народна мъдрост,която ми хареса:"Виното е като любовница,не можеш да го оставиш да се оправя само." :D Трябва да се обгрижва периодично.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
kitaen написа:
Ясно,разбрах...добре,но колко максимум може да се покачва тази температура и от вечерта до сутринта няма ли да спадне драстично и да се изгуби резултата от цялата дейност?
[/b]


Виждам , че сам си отговорил , на този си въпрос . :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger, vin и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима