Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Май 2018, 12:02 Дата и час: 25 Май 2018, 12:02

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 102 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Здравейте колеги, тази година реших да опитам да направя вино, вместо да използвам материала от асмата в двора за ракия. След като обрах гроздето (червено, сорт Отело) излезе към 60кг., го ороних и смачках. Купих си захаромер и след премерване на захарността на мъста установих, че тя е 18. След добавяне на захарен сироп (разбих захарта във гореща вода), захарността на мъста се повиши до 24. Започна бурната ферментация (и от прочетеното от мен за " шапката" на виното, реших че ще е сложно да правя двойно дъно да държи шапката потопена, взех решение да разбърквам джибрите периодично. Както и правя) при мерене на захарността на мъста започна понижаване на същата. Интересува ме при падане на захарността до 0, следва преточване на виното в друг съд (разполагам с голяма дамаджана) за тихата ферментация. При самото преместване на виното, трябва ли да добавям нещо за сулфатиране (имам калиев метабисулфит) и избистряне? Или след преминаване и на тихата ферментация се добавят продуктите за сулфитиране и избистряне (бентонит)? И мога ли да сложа в съда за тиха ферментация дъбов чипс, за да имитирам дъбова бъчва?
P.S. Извинявам се предварително, ако неправилно съм задал въпросите си. Правя първи стъпки в това отношение. Благодаря Ви.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Папи , това грозде добре сте си го правили на ракия . Въпреки приятния аромат , който ти се струва че има , то хич, ама хич не е за вино . Така или иначе си си наумил, давай . С калиевия метабисулфит можеш да изплакнеш дамаджаната , след като преди това , хубаво си я измил. Той за сега не ти е нужен за друго . Не ти препоръчвам , да го слагаш и по нататък ( така ракията ще е по-хубава , ако се откажеш да пиеш от виното) . Между разбъркванията на джибрето , вземи изчети целия раздел "Виното" , там ще намериш отговори на всичките си въпроси , че и на въпроси , които никога няма , да ти дойде на ум да зададеш . Когато източиш виното в дамаджаната , може да сложиш чипс вътре, можеш и сега . Но пак ти казвам - по-добре прочети всичко и тогава вземай решения . За всеки един въпрос , който имаш във форума има тема . Прочети , помисли и тогава , ако не ти е ясно , използвай темата и си задай въпроса - винаги някой ще ти помогне . Моят съвет , е от това грозде , с помоща на форума , да направиш изрядно вино (и после да го свариш на ракия) , за да може догодина , да купиш хубаво грозде и вече като старо куче , да има с какво да се похвалиш (леле колко да-та станаха). Хайде успех и ни дръж в течение . :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 303
[quote="ivobal"]Папи , това грозде добре сте си го правили на ракия . Въпреки приятния аромат , който ти се струва че има , то хич, ама хич не е за вино

ти как разбра, ако не е тайна че не става за вино? Има ли грозде, от което да не можеш да направиш вино?
Сигурно има - това което още не е узряло...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 22:04 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 771
Местожителство: около Пловдив
Ами никаква тайна не е, че "директните" сортове от които е отела, не се препоръчват, не че не стават, за вино. На запад са забранени, защото съдържат един дигликозид, за който се казва,че е канцерогенен (мисля,че не е доказано още), освен това има и един т.нар "Лисичи тон"- миризма на животно грубо казано, което при окисление може да стане неподушвана смрад. Обаче пък на някой им харесва.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
:google: :google: :google:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%B2%D0%BE
Директни сортове. Така наричат подложките които са били внесени в страната за подновяване на насажденията. Народното название “бодни пръчка-пий вино” е известно за тези сортове. Много имена има за тези сортове внасяни от много страни. Алжирка, Липа, Отело, Орлов нокът, Керацуда, Кераца са наименования за които може да се намери повече информация в учебниците по лозарство. Директните сортове не се използват в промишленото производство, по-голямо приложение имат в домашното виноделие. Придават на виното категоричен аромат, които доминира над другите и това го прави едностранно. За познавачите това не представлява интерес и производителите още в 19 век са отхвърлили тези сортове за промишлено производство.
-------------
http://www.kak-da.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B ... D0%B8.html
Какво представляват директните сортове

Директните сортове са кръстоски между културна лоза и американските лози или селекционирани разновидности на американските видове. Наречени са „директни сортове", защото се засаждат направо, директно, без да се присаждат върху американски подложки. Много от тях имат задоволителна или добра устойчивост на филоксерата, по-висока студоустойчивост от културната лоза и не се загрибват. Обикновено те се отглеждат без пръскане, макар че в някои години и по тях се явява мана.
Директните сортове се появяват в европейското лозарство след разпространението на филоксерата. Усилията на селекционерите са били насочени към получаването на нов сорт (кръстоска), който да бъде устойчив на филоксерата, маната и други болести като американските лози и да дава качествено грозде като европейската лоза. Такъв сорт досега не е получен, макар че са създадени над 30 000 кръстоски.
В нашата страна директните сортове също са пренесени и в някои райони са получили по-масово разпространение (Видинско, Добруджа, Елховско и др.), а разпръснати се срещат в цялата страна. Между тях може да се споменат сортовете Отело, Ноа, Кераца, Сейбел 4986 и др. На много места те носят името на страната, от която са внесени: Алжирка, Унгарка, Румънка и т.н.

Цени ли се гроздето, на директните сортове

Гроздето на директните сортове отстъпва по своите качества на гроздето на културните сортове. То има особен вкус, наречен „лисичи вкус". Обикновено зърната му са дребни, с едри семки и с дебела ципа, която се отделя от месото. Виното също има не особено приятен вкус и аромат. Директните сортове с червено грозде дават силно обагрено вино, богато с пектинови вещества, които го правят по-гъсто.
На местното население в районите, където се отглеждат директни сортове, гроздето и виното от тези сортове се нравят. За повечето консуматори обаче те не са много приятни. Във вината, предназначени за износ, не се допуска да има примеси от директни сортове. Според някои учени виното на директните сортове причинява смущения в обмяната на веществата, изменения в състава на кръвта и цироза на черния дроб. Независимо от това напоследък и у нас усилено се работи за създаването на филоксероустойчиви сортове, които същевременно да бъдат устойчиви на студ, болести и неприятели. Получените досега резултати в Института по лозарство и винарство са много обнадеждаващи.

:?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Благодаря за бързите отговори. Занапред ще използвам търсачката, ако не стане вино от гроздето, то задължително ще отиде на ракия, та няма да има празно :megagrin: Просто исках да видя дали ще се получи, а и се подведох както казахте от аромата който има гроздето. Следващия път ще купя винен сорт. А дали ще е удачно да прибавя моето грозде към винения сорт ( водя се от мисълта ми че на пазара се продава вино пример: мерло и каберне), но това догодина. Ще споделям до къде съм го докарал с виното и ще се осланям на Вашите съвети.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 22:19 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 771
Местожителство: около Пловдив
АКо ще купуваш хубаво грозде, по добре недей го добавя, прави си го на ракия.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 303
[quote="papiboy"]Благодаря за бързите отговори. Занапред ще използвам търсачката, ако не стане вино от гроздето, то задължително ще отиде на ракия, та няма да има празно

да не би да забравихме, че от хубав материал става хубава ракия? Или ако материала не е добър, айде на ракия тя ще е добра. Като си подел тая инициатива с виното си го направи и виж какво ще се получи, изводите си ги направи сам, по-горе са написали обстойно и какви са изводите - някои си го харесват някои не. Е то някои слушат чалга, някои не!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Да задължително ще продължа с виното, за да мога да се поуча от грешките който съм допуснал. Вече знам с Ваша помощ, че от директни сортове не се прави вино. Благодаря на колегата xix, за полезните препратки. Тази година си купих от сортови семена две пръчки бяло грозде, шардоне и русенско без семе. Решил съм да подменя асмата с бяло грозде. Ще черпя познания от Вас колеги и сайта.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Директните сортове , са забранени и в България . Никъде няма , да видите лозови масиви от Бял Отел ,Черен Отел , Виал , Алжирка и т.н... Но , едва ли има двор в невинарските райони ( че и в тях ) , в който да няма някой от тези сортове - най-вече Отел . Той има много предимства - устойчив е на студ , болести , изисква минимални усилия за отглеждане , дори листата му са подходящи за сърми. Дали ще стане на вино ? Да разбира се ! С тези 24% захарност , дрожди , хигиена и грижи , Ще стане силноалкохолно вино със силен аромат на малини . Все още , в някои райони на страната прибавят 20-30% Отел към Мерло , Каберне или Рубин и си харесват виното ( дори ако ги питаш , ще ти твърдят че отела е задължителен . Но ако не ти пука , че то не представлява интерес за енолозите и познавачите , поне се замисли за канцерогентноста му ( макар и не доказана). Това имах предвид , когато казах , че не е подходящо за вино . Не те съветвам и да смесваш безразборно различни сортове грозде , ако си решил винопроизводството , да ти стане хоби , може би ще е добре , да направиш основно количество вино от някой утвърден сорт и малки количества от 2-3 или повече други . След като направиш от тях вече завършени вина , можеш да смесваш (купажираш) малки количества от тях , до постигане на вкус и аромат , който ти допада. Правенето на вино изисква много време , грижи и средства , но удоволствието при постигане на добри резулатати е огромно. Не се отказвай , чети форума и дерзай . Още веднъж - успех в новото начинание !


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Здравейте отново, вече бурната ферментация е към края си (захаромера показва 2% захарност). Мисля да прецедя сока и да го поставя в стъклена дамаджана за тихата ферментация, мисълта ми е дали да добавя малолактични бактерии за ЯМКФ (ще е нужно ли?), и как да позная кога е приключила тихата ферментация. И кога се добавя бентонит за избистряне по време на тихата ферментация или след нейното приключване.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 12:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
viewtopic.php?p=16651#p16651

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
благодаря ilu6a, за съветите. Но не можах да разбера :? след като го преточа и сложа в съд за тиха ферментация дали е добра идея да сложа и малолактични бактерии за ЯМКФ, за да съм сигурен в протичането на тихата ферментация?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 13:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
Аз лично не бих глезил толкова отела.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Благодаря, мисля да сложа бактерии за ЯМКФ. Поне да видя как действат. Така и така разбрах от Вас че отела не става за вино, поне да видя действието на "препаратите" и тяхното протичане. Пък ако не става за пиене отива в казана за ракия.


Върнете се в началото
  
 
 [ 102 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима