Значи ето какво мога да кажа аз от скромен опит, а и не само скромен. На селото на баба ми имахме 2 лозя с предимно десертни сортове - хамбургски мискет, памид, някакви бели дето не мога да ги кажа какви са, димят, малко гъмза и туй то. в двора има астми с отел, после майка ми нася и още отел щото не се пръскал. Та ето какво се получаваше - смесвахме различните сортове и понеже преобладава бяло грозде - виното беше слабоалкохолно, със слаб цвят, често и кисело и т.н. (дрожди не сме ползвали, със захаромер не сме мерили, серниста киселина слагахме чак накрая в бурето и то след два три месеца престой в джибрите). По едно време гроздето от тези лозя намяля съвсем , а отела се увеличи значително. Виното взе да става на цвят по-тъмно, но на вкус - все по стипчиво и кисело. И аз си мислех че с отела ще цъфне и върже виното, но уви - не става така. Затова тая година аз си купих мерло 200 кг. от старозагорско, оронках го за 3 часа (със смилането и зареждането), сулфитирах с калиев метабисулфид, охладих с бутилки, след ден засях с дрожди за червено вино, топлих, завивах, пак топлих, източих на 10-тия ден от смачкването, сега го изчаквам да спре да бълбукат клапаните и ще откалявам. Но - и сега още преди да е откалено, преди да е минала ЯМКФ - аз пия вино дето не мога да си отлепя устните от чашата и на когото съм дал да опита - всеки е казал че му харесва - не е кисело, мирише на ... хубаво, алкохол има доста а не боли глава и т.н. и т.н. Взех и една 3-литровка от на майка ми тазгодишното - ами няма изобщо база за сравнение ! Мерлото си е мерло ! Кабернето си е каберне, и т.н. Дрожди, сулфитиране, ЯМКФ ... ама - иска грозде дето има и захарност има и вкус има и мирис. Отела само цапа езика и устните, вярно че оправя цвета, ама ние нали ще го пием, няма да го гледаме я ! Догодина ще я навия майка ми да сулфитира, да засее културни дрожди и да източи след седмица-две, ама отсега знам че няма да стане като сегашното ми мерло. Аз и ракия сварих от джибрите и тя стана хубава. Тъй че - има си винени сортове, има си и десертни такива , а има и сортове от които не става хубаво вино. Като студент - съквартиранта ми носеше все едно тяхно вино от алжирка - червено чак синьо - след всеки купон устните ни, езиците ни бяха лилави, даже имам черно-бели снимки дето се вижда това ! Ама не си спомням да сме му харесвали много виното.
_________________ Отлежават.......пият се:  ........  .. 
|