Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ти, както си я подкарал, не за пиене, ами за изложения, ще го докараш отелчето :)
Вади го вече при широк достъп до въздух, после в дамаджаната и слагай чипса и клапана. Отдели си и в една 10 литрова туба за доливане и тя на воден клапан. Сложи временно дамаджаната на топличко 25-27 градуса(правя го в банята, като обливам с топла вода от душа) и наблюдавай водния клапан. Ако започне да бълбука често остави го на 20-22 градуса за 10-ина дни докато поодмине "тихата ферментация", охлади да се поотаи и откали при малък допир с въздух и допълни от 10л. туба(преди това пробвай виното и от двете туби). Тогава( ако е необходимо-усетиш повече киселина) добави ЯМКФ и пак на 20-22 градуса с водния клапан.


Последна промяна ivobal на 14 Ное 2011, 18:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
папи, къде разбра че отела не става :smoker: не искам да се натрапвам с мнения, но ти казах направи си от отел и си виж изводите сам, току виж си получил различно мнение...
това че е канцерогенен (и не е доказано) ми се струват пълни глупости....
а вино далеч не става само от грозде.....
така че още един път ти казвам, особено ако имаш възможност си експериментирай с каквито сортове ти дойдат на ръка, и сам си направи впечатления......
аз лично от грозде още не мога да се похваля че съм правил, но ми капе кръв от сърцето като видя, че има хора които разполагат с грозде и се чудят какво да го правят.......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
falcon написа:
папи, къде разбра че отела не става :smoker: не искам да се натрапвам ..

Ей колега, ама ти си опасен. Зашо не става та защо не става. Ами защо не си намериш отел и не си направиш вино, за да видиш защо не става. Вината от директните сортове са толкова посредствени, че са отречени от цял свят. Това , че на някой му харесва този бълвоч, колкото да каже ,че пие и прави вино- добре. Но си мисля, че хората посещаващи този форум искат да правят и да пият вино,което има някакви ценни качества.
Поздрави, и без лоши чувста, да не се засегнеш. ;)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
[/quote]
Вината от директните сортове са толкова посредствени, че са отречени от цял свят.
Поздрави, и без лоши чувста, да не се засегнеш. ;)[/quote]

Обоснови се с факти че не става и няма се обаждам повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
falcon написа:

Обоснови се с факти че не става и няма се обаждам повече.

Уффффф :muede:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ами по-голям факт от това , че са отречени от цял свят като сортове, които не притежават никакви икономически качества, здраве му кажи. Едно на ръка витае мнение(официално недоказано), че заради съдържанието на малвозид са канцерогенни.На всичкото отгоре са отречени с постановления на Министерските съвети, а не просто ей така някой казал нещо си.
НАРЕДБА ЗА ПРАВИЛАТА ЗА КЛАСИФИЦИРАНЕ НА ВИНЕНИТЕ СОРТОВЕ ЛОЗИ от
Обн. ДВ. бр.80 от 20 Август 2002г., изм. ДВ. бр.110 от 21 Декември 2007г.
ЧЛ 2, ал3. Не се допуска включването в класификацията на сортовете: Noah, Othello, Isabel, Jacquez, Clinton, Herbemont.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 23:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
интересно дали ще разпознаеш някой от тези сортове, ако на бутилката пише друго :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 11:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
категорично!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
hellreiser написа:
...ЧЛ 2, ал3. Не се допуска включването в класификацията на сортовете: Noah, Othello, Isabel, Jacquez, Clinton, Herbemont.

Moжете ли да ми кажете т.нар.сорт "бучни пръчка" от директните сортове ли е!?И как му е официалното име някой знае ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Значи ето какво мога да кажа аз от скромен опит, а и не само скромен.
На селото на баба ми имахме 2 лозя с предимно десертни сортове - хамбургски мискет, памид, някакви бели дето не мога да ги кажа какви са, димят, малко гъмза и туй то.
в двора има астми с отел, после майка ми нася и още отел щото не се пръскал.
Та ето какво се получаваше - смесвахме различните сортове и понеже преобладава бяло грозде - виното беше слабоалкохолно, със слаб цвят, често и кисело и т.н. (дрожди не сме ползвали, със захаромер не сме мерили, серниста киселина слагахме чак накрая в бурето и то след два три месеца престой в джибрите).
По едно време гроздето от тези лозя намяля съвсем , а отела се увеличи значително. Виното взе да става на цвят по-тъмно, но на вкус - все по стипчиво и кисело. И аз си мислех че с отела ще цъфне и върже виното, но уви - не става така.
Затова тая година аз си купих мерло 200 кг. от старозагорско, оронках го за 3 часа (със смилането и зареждането), сулфитирах с калиев метабисулфид, охладих с бутилки, след ден засях с дрожди за червено вино, топлих, завивах, пак топлих, източих на 10-тия ден от смачкването, сега го изчаквам да спре да бълбукат клапаните и ще откалявам. Но - и сега още преди да е откалено, преди да е минала ЯМКФ - аз пия вино дето не мога да си отлепя устните от чашата и на когото съм дал да опита - всеки е казал че му харесва - не е кисело, мирише на ... хубаво, алкохол има доста а не боли глава и т.н. и т.н.
Взех и една 3-литровка от на майка ми тазгодишното - ами няма изобщо база за сравнение !
Мерлото си е мерло ! Кабернето си е каберне, и т.н.
Дрожди, сулфитиране, ЯМКФ ... ама - иска грозде дето има и захарност има и вкус има и мирис.
Отела само цапа езика и устните, вярно че оправя цвета, ама ние нали ще го пием, няма да го гледаме я !
Догодина ще я навия майка ми да сулфитира, да засее културни дрожди и да източи след седмица-две, ама отсега знам че няма да стане като сегашното ми мерло. Аз и ракия сварих от джибрите и тя стана хубава. Тъй че - има си винени сортове, има си и десертни такива , а има и сортове от които не става хубаво вино. Като студент - съквартиранта ми носеше все едно тяхно вино от алжирка - червено чак синьо - след всеки купон устните ни, езиците ни бяха лилави, даже имам черно-бели снимки дето се вижда това ! Ама не си спомням да сме му харесвали много виното.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
[quote="victoryvt"] И аз си мислех че с отела ще цъфне и върже виното, но уви - не става така.
слушай, не искам да те обиждам, но дядо ми е правил вино от каквото му дойде И НИКОГА НЕ Е БИЛО КИСЕЛО. Ако му кажа каква дискусия се води, че от отел не ставало :)))) ще умре от смях.
И аз съм нов по отношение на вината, но както стареца ми каза, най-вече се вкисвало защото хората им се свидело да слагат захар...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
То става вино от трънки и глогинки, нямало да стане от отел :smoker:
Е, ако сте намислили да се конкурирате с някоя световноизвестна марка - please, be my guest


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Колеги, че от отела ще излезе вино ще излезе. Няма спор в качеството на полученото вино. Просто тази година реших/опитам да направя вино, а не ракия а и тя не е загубена винаги мога да изпека виното и дори препека. Сега се уча, да слагам дрожди, и ще сложа и малолактични бактерии за ЯМКФ. Искам да видя как протичат реакциите, и ако успея тази година с направата, то догодина ще експериментирам с 200кг широка мелнишка, или врачански мискет. За това толкова питам кое, как и кога да използвам а не че искам да направя и постигна невиждани резултати от отела. Благодаря че ме подкрепяте и давате съвети и правилни насоки. :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Колега falcon, вярвай виното ще го позная щом го вкуся, иначе обеща по-горе ,че ако приложим факти ще се съгласиш и няма да казваш нищо повече за Отелото( защото това му е името Othello). Ти даже намеси и дядо ти. Ами освен да се съберете с него, да си отворите 1 шише от така нареченото вино и да се спукате от смях, как на хората им се вкисвало виното щото видиш ли, им се свидело захарта. Пък ние ще се мислим, чудим и маем какво изпускаме.
А на колегата пуснал темата успех с тазгодишният опит и догодина вече подготвен да си направи страхотно вино
Поздрави. :prost2:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Вече съжалявам,че "зачекнах" темата, за сортовите характеристики на Отело-то. Мисля, че Папи си е извадил, необходимите заключения. Предлагам, да спрем, да му омазваме темата с излишни спорове и да му отговаряме, на конкретни въпроси. А от него очаквам, да ни държи в течение, как се развиват нещата. Така можем, да научим нещо ново и интересно. Папи, виждам че си мераклия. Не те мързи да четеш , а и изпипваш нещата. Май след 2-3 години, теб ще търсим за съвети. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: enf и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима