Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
така е, вярно е че обещах, просто явно някои хора са от аристокрацията, другите да ядат пасти ...
вече наистина спирам по тая тема, но имайте предвид, че много неща не са по джоба на всеки.
за какво си говорим - за мераклийско вино? Виждам че е пълен боклук и без да съм експерт по вината. Но в домашни условия се прави прилично вино, и то ако не разполагаш напълно с необходимите средства, а ако разполагаш и повече от прилично..
Някои хора май са се изнежили доста - всеки пие това, за което има възможност. Айди че пак се отнесох


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 20:35
Мнения: 19
Днес пих купаж с Отел,е не мога да го трая този сорт.
Една опаковка дрожди за ЯМкФ е 24 лева .Аз Кабернето и Мавруда не ги поглезих с тях та Отел ли?Но ако парите ти се повтарят-даваи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Каква аристокрация, какви пасти. Никой никъде не написал, че в домашни условия не се получава добро вино. Това, че си правим виното по някаква по-модерна технология, не значи , че сме аристократ нали? :lachtot: А наистина всеки е свободен да пие,яде и да прави каквото си поиска.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
hellreiser написа:
А наистина всеки е свободен да пие,яде и да прави каквото си поиска.


Точно така! А ние като добри съфорумци, трябва да го предупредим и подкрепим!

Папи, до къде стигнаха нещата при теб ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 17:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
hellreiser написа:
Каква аристокрация, какви пасти. Никой никъде не написал, че в домашни условия не се получава добро вино. Това, че си правим виното по някаква по-модерна технология, не значи , че сме аристократ нали? :lachtot: А наистина всеки е свободен да пие,яде и да прави каквото си поиска.

ми нещо ми се струва че много хора тук са се изнежили, "не пия тва, не пия онова"
та на изнежилите се им викам че са от аристокрацията :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 21:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
изнежил не означава съгласен да пиеш пумия.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Привет колеги, захарността е 0. Следва да го прецедя и сложа в дамаджана. Дали ще е проблем да поседи до събота в джибрите. Че тази седмица доста пътувам, но ако не е желателно ще го преточвам (двоумя се как да постъпя). Ще сложа и дрожди. Не е въпроса дали глезя Отела, в момента се уча и опитвам, все пак в момента гроздето което се опитвам да направя на вино е 60-80кг. Имам възможност да се сдобия с до 200кг. широка мелнишка догодина и за това опитвам на отела, а не върху 200кг. материал. Измил съм дамаджаната с калиев метабисулфит. Някъде във форума прочетох, че е желателно във водния клапан да е пълен с разтвор на калиев метабисулфит ? :? , дали е така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
защо ще слагаш дрожди?-захар няма вече , 0 е нали?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
да захарноста е 0, но нали следва тиха ферментация. Тя се подпомага от дрожди за ЯМкФ, ако не бъркам.
Или тези дрожди сеслагат само ако захарността не е 0, а вече е преминала бурната ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
papiboy написа:
да захарноста е 0, но нали следва тиха ферментация. Тя се подпомага от дрожди за ЯМкФ, ако не бъркам.
Или тези дрожди сеслагат само ако захарността не е 0, а вече е преминала бурната ферментация?

Бактериите за Ямкф се слагат при остатъчна захар 5-6 %,макар,Илюша спомена за 2-3...при 0 може да няма резултат,просто отдели малко вино на което не слагай бактерии и после сравни с това на което си сложил и сподели,макар ,че Аз лично се съмнявам да има разлика между тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Аз сложих при приключила тиха и почти 0 по захаромер.Ела гледай сега какво става, тия гадини хрупат че пушек се вдига.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
А дали ще има проблем да прехвърля виното в събота, 3 дни да седи в бидона с джибрито? Да ще опитам и двата варианта с бактерии за ЯМКФ и без тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
тихата ферментация не се нуждае от допълнителни дрожди, остави си да ферментира докрай, и съм казал сума пъти ЕДНО УХО НАД БИДОНА и щом пука си ферментира още, спре ли няма тиха вече е умряла :)
В твоя случай щом е стигнал нулата не го барай


Последна промяна falcon на 16 Ное 2011, 22:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
karlsson написа:
Аз сложих при приключила тиха и почти 0 по захаромер.Ела гледай сега какво става, тия гадини хрупат че пушек се вдига.

Как измери,че е 0? Със захаромера винаги има разлика... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
правете разлика между тиха ферментация и ЯМКФ!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, marinero_bg, Жоро и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима