Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не му се притеснявай толкова за 2-3 дни. Пък и после имаш бистрители, откислители...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Naskohondata1 написа:
Как измери,че е 0? Със захаромера винаги има разлика... :)
Ами при положение че три дена водния клапан не се беше сетил да бълбукне и като премерих покзаваше виномера 4%.След още десетина дена пак без да гъкне клапана вече показа нула.Пък може и да ме дебне и да пърди когато съм на работа :lol: И не, няма теч или нехерметичност на клапана.Просто следих какво ще отчита.
След влагането на бактериите за ЯМКФ няма разлика в показанията на виномера така че както казва Люшата:
ilu6a написа:
правете разлика между тиха ферментация и ЯМКФ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
Ами как се разбира дали е преминала Я кво беше ЯМКФ?
Има ли начин в домашни условия да се разбере дали е преминала?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Карлсон,на път сме да измислим нова Ямкф...естествено,че има разлика между тиха и Якмф,но правилата са написани,кога,как и колко,така,че после ако имаш оставено вино без бактерии и такова на което си сложил правиш сравнение.Няма ли разлика,язък за раздумката която сме водили на 16 ноември....Това се опитвах да кажа на Папибой,за да знае кога и как :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 23:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 16 Ное 2011, 23:13, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 23:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
peterstamov написа:
Ами как се разбира дали е преминала Я кво беше ЯМКФ?
Има ли начин в домашни условия да се разбере дали е преминала?

не...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 08:05 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
има! Продават се тест ленти с дозатори които служат точно за този анализ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 09:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
би ли показал...Щото аз освен хроматогрфски метод ,друг не знам...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 09:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Извинете за моето невежество относно тихата ферментация и ЯМКФ, подведох се от прочетеното в един сайт че двете са един и същи процес ( Младото червено вино изисква допълнителен процес на ферментация, при което вкусът се омекотява, а ароматът се доразвива. Този процес е познат под наименованието ябълчно-млечнокисела, или тиха ферментация. В зависимост от множество фактори тя може да продължи до около месец, че дори и повече. Когато паднат утайките, както и при бялото вино, младото червено се сулфитира и декантира. Може да се добавят допълнително бистрители. Ако се налага, този процесът се повтаря. Отново според сорта и потенциалът му за стареене, виното се оставя известно време, бутилира се и може да се остави за анаеробно стареене в избата, ако естествено е подходящо за такова. ) и реших да слагам бактерии за ЯМКФ като преточа виното и заложа за тиха. Бихте ли ми дали дали линк или някаква препратка да прочета и разбера разликите при тиха ферментация и ЯМКФ. Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 10:04 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
ilu6a написа:
би ли показал...Щото аз освен хроматогрфски метод ,друг не знам...


да

http://biz.dionislab.com/materials_quan ... kline_id=7


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
papiboy написа:
Бихте ли ми дали дали линк или някаква препратка да прочета и разбера разликите при тиха ферментация и ЯМКФ. Благодаря предварително.


http://www.bulgariandrinks.com/tehnolog ... enite-vina

След регистрация информацията е доста по-подробна.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
аз съм регистриран и в този сайт :) , но уви съм пропуснал да прочета до кай цялата статия :datz: , значи бактериите за ЯМКФ се слагат след като протече тихата ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 10:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
lambri написа:
ilu6a написа:
би ли показал...Щото аз освен хроматогрфски метод ,друг не знам...


да

http://biz.dionislab.com/materials_quan ... kline_id=7

Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!!
Като съм се забил по лабораториите явно по далеч от носа не виждам...и тези опростени за прилагане тестове съм ги пропуснал!!!!!!!!!!!!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 11:45 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
няма проблем - нали затова пишем та да вървят нещата напред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Добър вечер колеги :) , да споделя. Преточих виното в отделен съд за тиха ферментация, като количество виното е 50л. Започнало е да бълбука и се е образувала утайка на дъното на дамаджаните, която е около три пръста (дамаджаните с който заполагам са по 30л.). Да попитам, напълни съм дамаджааните с по около 25л. вино и има празно пространство по около 5л. Дали да ги допълня и да намаля празното пространство или да ги оставя така. (не съм ги пълнил до пълния им обем от страх да не ги пръсна, може и глупаво да звучи но понеже за първи път се занимавам и не съм сигурен в колилеството и скоростта на отделения газ при тихата ферментация, макар при мен водния клапан да бълбука рядко)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима