Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 09:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Напълни ги почти до пълен обем-на клапан естествено.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
аз съм ги напълнил почти до горе има място за около не повече от 5л. за до се напълни до горе. Ще направя снимки за да се добие представа до къде съм ги напълнил. За воден клапан използвам купешките, като съм ги замазал с тесто.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
papiboy написа:
аз съм ги напълнил почти до горе има място за около не повече от 5л. за до се напълни до горе. Ще направя снимки за да се добие представа до къде съм ги напълнил. За воден клапан използвам купешките, като съм ги замазал с тесто.

Все пак, говориш за пет литра въздух.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Papi, как вървят нещата при теб ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
извинете ме колеги, че не съм писал отдавна в темата. Но в работата местим складове и нямам много време. Допълних дамаджаната с вино и така празнината намаля. Вече 10 дена е на воден клапан като напоследък намаля бълбукането. Мисля идната събота и неделя да го отточа, тъкмо ще отделя утайките и при повторното поставяне в дамаджаните съм решил да сложа бактерии за ЯМКФ. И след като протече ЯМКФ ще използвам бентонит за избистряне? :? (дали ще е нужно след като го откаля сега, и добра ли е идеята да сложа дъбов чипс с бактериите за ЯМКФ) :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 15:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
бентонита винаги е нужен,особено що се касае домашни вина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
papiboy написа:
извинете ме колеги, че не съм писал отдавна в темата. Но в работата местим складове и нямам много време. Допълних дамаджаната с вино и така празнината намаля. Вече 10 дена е на воден клапан като напоследък намаля бълбукането. Мисля идната събота и неделя да го отточа, тъкмо ще отделя утайките и при повторното поставяне в дамаджаните съм решил да сложа бактерии за ЯМКФ. И след като протече ЯМКФ ще използвам бентонит за избистряне? :? (дали ще е нужно след като го откаля сега, и добра ли е идеята да сложа дъбов чипс с бактериите за ЯМКФ) :?


Браво! Отличник!
Като се има предвид, че всички тези процеси, обикновено протичат в бъчви и бурета, чипса можеше, да го вложиш още от началото, можеш и сега, или по-нататък - както си решиш. Относно бактерии за ЯМКФ, нека Илюша каже, но мисля че и на тях сега им е момента (ако изобщо има нужда от тях). Сподели как се усеща виното на вкус, аромат, цвят...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
за вкус и цвят не мога да кажа все още, не съм го пробвал :) идната събота като го преточвам и откалявам ще споделя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
papiboy написа:
за вкус и цвят не мога да кажа все още, не съм го пробвал :) идната събота като го преточвам и откалявам ще споделя.

Егати търпеливия човек :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2011, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Здравейте колеги и честит първи сняг :) . След дълго прекъсване днес дойде времето да отточа виното след тихата ферментация и първото откаляване. Моля за съвет, имам " Бланко В" за отстраняване на киселинността, въпроса ми е след прибавянето му отново ли трябва да седи на воден клапан? Бентонита се прибавя след препарата за откиселиняване? За предстоящото отточване ще използвам маркуч за да не вдигна вече образувалата се утайка (до сега не съм слагал бентонит).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2011, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ей Папи, какво става, опита ли го вече това вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 00:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Виното е с хубав и плътен цвят, като вкус ...., с две думи става няма кисела жилка, не сладни, като за сефте добре се получи. Остава само да го стабилизирам. Благодаря за полезните съвети и насоки. Между другото идната неделя ще пека ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 22:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 16 Дек 2011, 09:54, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ами много зависи ,как е правено виното. Ако е направено по технология, както са го правили Папи и Илиян, може и да не е наложително, но ако го правиш по технологията: изсипваш гроздето в коритото, мачкаш с калните ботуши, хвърляш "у бидоно" и след два месеца пиеш в стил "е па я до са само матно сам га пил", тогава е много вероятно да ти трябват и малко по-големи дози( в случай че решиш един път, да го пробваш по-бистричко и ...)
Факт е че се продава точно с тази цел(няма да използвам сайта на Фланкер, за да няма обвинения в пристрастност): http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a
а това да се ползва или не е лично решение.

Към Папи-радвам се, че най-накрая си опитал виното, а още повече че си го харесал (все се опитвах да ти намекна, че не може да правиш вино, без да го опитваш). С нетърпение ще очаквам темата ти за ракията. Успех!

Упс, Илюша ме е изпреварил с мнение, нека поста ми не се зачита за последна дума!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
а от доста време се канех ми бях забравил за канцерогенността, за която толкова много се изписа по отношение на някои сортове грозде (и която не била доказана) та по-голямата част предполагам че си правят винцето в бидони.. За пластмаса и канцерогенност да не говорим.
Стига с тези кални ботуши, иво не каза как е било виното на дядото с чепките, където си кимнал одобрително като добър християнин :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима