Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ставаше въпрос за това че чепките пускат "ракийца". Виното не съм опитвал, но мисля че дори и с чепки, виното може да стане добро, че и много добро ако се спазва добра хигиена и се следва някоя отработена и научно обоснована технология.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 09:55 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ivobal написа:
Ставаше въпрос за това че чепките пускат "ракийца".

Това дали е така?
Чепката заема средно 3—7% от масата на грозда, съдържа вода около 70%, целулоза до 10%, дъбилни вещества от 1 до 3%, соли на винената киселина до 1%, свободни органични киселини от 0,3 до 1,1%, минерални вещества, хлорофил и др.При ферментиране на гроздовата каша заедно с чепките и при продължителното им киснене чепките оказват влияние върху качеството на виното като такива вина са силно тръпчиви поради дъбилните вещества, преминали от чепката във виното...Отрицателното влияние на чепката е още по-голямо, ако тя е зелена и смачкването на гроздето е силно и засяга самата чепка.
В нея практически няма захар която да допринесе към общия % захари тоест практически чепките допринасят при дестилиране само повишаване на общите примеси които отделяме като цяло.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a написа:
ivobal написа:
Ставаше въпрос за това че чепките пускат "ракийца".

Това дали е така?
Чепката заема средно 3—7% от масата на грозда, съдържа вода около 70%, целулоза до 10%, дъбилни вещества от 1 до 3%, соли на винената киселина до 1%, свободни органични киселини от 0,3 до 1,1%, минерални вещества, хлорофил и др.При ферментиране на гроздовата каша заедно с чепките и при продължителното им киснене чепките оказват влияние върху качеството на виното като такива вина са силно тръпчиви поради дъбилните вещества, преминали от чепката във виното...Отрицателното влияние на чепката е още по-голямо, ако тя е зелена и смачкването на гроздето е силно и засяга самата чепка.
В нея практически няма захар която да допринесе към общия % захари тоест практически чепките допринасят при дестилиране само повишаване на общите примеси които отделяме като цяло.

С голям интерес очаквам мнението на Фалко по въпроса.Може би ще е добре, да бъде в друга тема, че пак почваме да мажем, а има още доста да се говори относно правенето на вина с чепки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Стига с тези чепки бе хора :explode: .Илюша е написал какво има в тях-нищо. Ама Тома Неверни въпреки,че знае, че лайното не става за ядене пак си иска второ мнение.Нищо лично,но като видя, че във форума има нещо непрочетено очаквам някаква полезност, а то...

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
Krass написа:
Нацистите може да са я свалили, но знаете ли кой я е отворил?
виждам имаше нещо да кажеш, така и не разбрах какво, но бъди полезен ;)
За чепките никога не съм твърдял, че трябва да се слагат на всяка цена или пък че пускали ракия. Всъщност единствените захари по чепките са това, което остава като махнеш зърната :lachtot:
Просто исках да кажа, че като е правено с чепките не означава, че не става за пиене. А имаше един колега се изказа положително за танините, които като е с чепките са в по-голямо количество. Кое е положителното на танините?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Krass написа:
Стига с тези чепки бе хора :explode: .Илюша е написал какво има в тях-нищо. Ама Тома Неверни въпреки,че знае, че лайното не става за ядене пак си иска второ мнение.Нищо лично,но като видя, че във форума има нещо непрочетено очаквам някаква полезност, а то...

За какво второ мнение става въпрос? И кой е Тома Неверни?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Танините са фенолни съединения, които спомагат за улавяне на свободните радикали ( те пък причиняват рак). Спомагат за протеиновата устойчивост на вината, спомага за бистренето. Като цяло са едни полезни съединения.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
сега да не се окаже че с чепките е по-полезно за здравето :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не, няма да се окаже, защото най-малкото не е приятно на вкус.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 18:58 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
хич няма да се окаже че чепките са полезни. има много голяма разлика между танините от чепките. ципите и семките. най лошото което може да се направи за вкуса е да се екстрахират тези танини които са в чепките и затова трябва да се махат преди ферментация, а за да се постига стабилност на цвета и изпълване на обема на виното се добавят други.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
и двамата говорите за вкус, точно за дъбилните вещества и танините, които пускат, как се беше изразил колегата ilu6a вкуса става тръпчив, аз прочетох на едно място стипчив, еее не е болка за умиране тоя вкус предполагам, а това, че били по-здравословни исках да ви провокирам да видим какво ще кажете. Като говорим за вкус си кажете дали имате база за сравнение. Ако не взема да ви сбера и да ви предложа два вида: едно с чепки и другото също с чепки и да видим дали ще познаете кое е и кое не е с чепки :lachtot: има огромен брой хора които си го правят с чепчиците, на кой както му харесва в крайна сметка
а че е редно да се прави без тях няма две мнения..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аааа вече и да ни сбереш, знам, че се с чепки ще ни дадеш, така че все ще го познаем :saufen: даже подозирам и от какъв сорт би могло да е винот :) о

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
хех ми те вариантите са доста - мога да ви дам и без чепки, но от толкова опитвания на това с чепките едва ли ще забележите разликата ;) а за сорта убий ме и аз не знам какъв е, но много захарно грозде от асмите. Като го ядеш ти натръшва от захар. Нещо тая година имаше много грозде, но голяма част изсъхна и не знам на какво се дължи това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 20:00 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
дали ще познаете кое е и кое не е с чепки :lachtot:

нещо май не мога да разбера кое е толкова смешно... или по-скоро май опитваш да си оригинален! да, може да се познае когато чепките не са били вътре. много е просто. разликите обаче не са неща които се описват а трябва да се опитат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2011, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Честита Коледа колеги, с пожелание за здраве, щастие и берекет! Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Patfinderr и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима