Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Привет колеги, тази година заложих 300кг. широка мелнишка. След сулфатициране и посяване с дрожди, ферментацията е налице. Захарността бе 22, повиших я с захар на 24.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 23:22 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Дотук си отличник, бъркай всеки ден по 2-3 пъти и захлупвай да няма винарки,
казвай следващата стъпка и ако искаш фоорумО да ти помага- питай за нея 2 дни предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
така и правя. Бъркъм ли бъркъм но шапката е доста "тежка". До година ще мисля двойно дъно. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 00:05 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Защо ти е потопена шапка?
Ако бъркаш сутрин и вечер тя няма да изсъхне, а при бъркането влиза и малко О2,
който помага да се размножават дрождите, освен това си в контакт с виното, а то обича компанията. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
vyrhara написа:
Защо ти е потопена шапка?
Ако бъркаш сутрин и вечер тя няма да изсъхне, а при бъркането влиза и малко О2,

Кислорода е нужен в началото само...след това е излишен...
Ферментацията с потопена шапка дава най-добър контакт на мъста с ципите...и процеса протича далеч по-безопасно и добре от всяка една гледна точка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2013, 09:21
Мнения: 4
Здравейте,въпросът ми е по темата.Смачках 200кг. сунгурларски мискет и го разделих в два бидона,като добавих по 3кг.захар на бидон,така захаромера показа 22%.След 10дена извадих 60л. вино захаромера показа 5%(16-18С в мазето).След 5 дена на затворен бидон с воден клапан захарността не е мръднала(5%).Общо са минали 15дена от началото на ферментацията.Въпросът ми е нормално ли е това?Ще падне ли захарноста на 0?

P.S. за първи път правя вино


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 09:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ще падне ако поддържаш температура в рамките на мин.-15 ...а 20гр е най-добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2013, 09:21
Мнения: 4
ilu6a написа:
ще падне ако поддържаш температура в рамките на мин.-15 ...а 20гр е най-добре.




нямам възможност да затоплям мазето сега е около 17С .Завих бидона с одеало и ще чакам
благодаря за отговора
нещо да слагам ли имам впредвид сернисти киселини ,друго нещо


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 10:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
НЕ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2013, 09:21
Мнения: 4
ilu6a написа:
НЕ.

ОК
Поздрави!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2013, 09:21
Мнения: 4
ilu6a написа:
ще падне ако поддържаш температура в рамките на мин.-15 ...а 20гр е най-добре.

здравей,пак питам за същото вино още 10дена няма никаква промяна
5% захар


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 21:57 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
gorbi написа:
ilu6a написа:
ще падне ако поддържаш температура в рамките на мин.-15 ...а 20гр е най-добре.

здравей,пак питам за същото вино още 10дена няма никаква промяна
5% захар

Ако не си в лаБоратория- захарност под 15 със захаромер-"плувка за каракуди" от 1 лев няма как да измериш- явно оточваш гъста каша и си мислиш че мериш нещо си- по-скоро с тая плувка ще отгатнеш номера на мойсей цървулите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима