Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Подариха ми декантер - стъкленица с такава форма долу горе http://www.sky-r.com/products/1311_5611.jpg
за 1.5 л. вино е,
та искам да питам колегите които знаят - за какво точно се използва и как се процедира с него.
Аз предполагам че е за наливане в него на виното един два часа преди консумация за да си пусне ароматите и т.н. но все пак ...
Ще се радвам да чуя мненията ви.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 09:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Декантирането представлява прехвърляне на виното от бутилката в специален съд, обикновено от стъкло, с цел насищането му с кислород.
Какъв е смисълът на този процес?
Кои вина е желателно да се декантират и трябва ли това да става изобщо?
Това са въпроси, по които всеки експерт или не, има собствено мнение. Основно се очертават три насоки:
1. Виното трябва да се декантира, тъй като за оптималното му състояние преди консумация е необходимо то да “диша” известно време, т.е. да влезе в контакт с кислорода от въздуха.
2. Но пък има изследвания показали, че декантирането не оказва влияние върху виното и следователно е без значение.
3. Декантирането е дори вредно за качеството на виното.
Кое е правилно? Както споменах по-горе, по въпроса не цари единодушие. Можете да се вслушвате в съветите на признати международни експерти, а можете и въз основа на личния си опит, да прецените кое е най-добро за вас.
От декантирането принципно за мен има полза, но към всяко вино трябва да се подходи индивидуално. Повечето червени вина и някои от белите(казват)
със сигурност печелят от декантирането им поне 1-2 часа преди сервирането.
Има млади червени вина, направени така, че да бъдат консумирани в рамките на една година – със слаба танинова структура, плодови и леки. Те не биха спечелили почти нищо от декантирането.
Вина, при които често декантирането може да има негативни последици са старите червени. При контакт с въздуха, такова вино може буквално да се “срути”(промени даже цвета ) пред очите ви и да стане негодно за консумация. Ако въпреки това държите да декантирате подобни вина, за целта има специални гарафи, които позволяват съвсем ограничен достъп на въздух до виното.
Кое червено вино е старо? Някои смятат 10-годишните вина за стари, други – 20-годишните. Със сигурност обаче, едно 5-годишно червено вино не се смята за старо.
Важен момент при декантирането е запазването на подходящата температура на виното до момента на сервиране. При белите вина е възможно да поставите декантера в по-голям съд, пълен с лед и студена вода. При червените запазването на идеалната температура на сервиране е по-трудно. Това, което може да се направи, е поне да не слагате декантера до печката в кухнята или до радиатора. Можете също да го потопите в друг, по-голям съд, пълен с вода, чиято температура да регулирате. За целта ще ви трябва термометър за вино – от магазините за винени аксесоари. Ще трябва малко да си поиграете, но си заслужава-както казваме тук "КЕФ ЦЕНА НЯМА"
Лично аз декантирам червени вина 4-6 годишни с по-висок алкохол 13,5%-15% но не ги оставям час или два,а горе долу 20-тина минути преди сервирането.
Вина богати на танини ,не се препоръчва да се декантират с цел отваряне на аромати ,а единствено и само с цел да се махнат от утайката ако има такава.
Абе мнения много...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
http://www.amazon.com/gp/aw/d/B004JBBU7 ... mdp_mobile като имаш едното,другото също не е излишно


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима