Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Здравейте,
кога е най-правилно да се премери алкохола на младо/ново вино?
Моето е на 3 седмици от началото на тихата ферментация и му меря 8,5/9 % алкохол
захарноста на гроздето беше 24/25% и не съм слагал допълнително захар
сулфитирах и ползвах дрожди за бурната ферментация но поради ниската температура в мазето тя премина малко по-бавно за около 2 седмици
за измерване на алкохола използвам това
http://www.bilki.bg/index.php?m=320&lan ... 4&bilki_o=
има го и тук
http://zlatnatabachva.com/index.php?pag ... &Itemid=54
с него премерих бира Ариана на чийто етикет пише 4,5% и точно толкова алкохол показа на виномера :prost2:

вие с какво мерите алкохола нса вашето вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Меря го с виномер/захаромер- ареометър , показва ми 13% алкохолинг :D
имам два различни , украински , показват еднакво
Другият начин е аналогов , с жив виномер - пиеш един буркан вино и ако ти омекнат краката , е над 10 % :)
http://www.zavinoto.com/catgs.php?cat=3

Да питам и аз , мислех че виното се състои главно от спирт и вода , и е доста по рядко от водата , но не е .
при 12% има плътността на водата , защо ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Най точният метод е чрез дестилация в лаболаторни условия, като задължително се мери и тегли точно.
На получения дестилат се мери алкохолния градус и се отнася към цялото количество.
Това с виномера (ареометър)не е точно защото виното не е спирт и вода,то и ракията не е но се доближава повече до това от колкото виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
означава ли, че колкото повече се пени при наливане виното и че е по-силно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 23:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
при виното пяната няма нищо общо с градуса...евентуално орентир би могъл да ти служи "краката"които виното образува при оттичане по ръба на чашата,повече и по-дебели, бързо се образуват ,наличие на по-висок градус.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Илюша не казваш колко е алкохола в твойто вино или в това където помагаш и контролираш..... или поне колко е добре да бъде към края на тихата ферментация и дали градуса се вдига или пада при отлежаването (в моя случай в плътно затворен бидон с торбичка дъбов чипс вътре :skeptisch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
е той няма как да се вдигне като отлежи - напротив, точно обратното
Иначе от 10 нагоре ми се струват нормални градуси като за вино..

къде ги измислих точно 10, явно заради лимонадата на илюша 7-8 градуса,
вина сигурно има и с такъв градус, иначе вино, което да усетиш е най-малко от 12 и горница


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 23:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Това не го разрах..
falcon написа:
, явно заради лимонадата на илюша 7-8 градуса,

xix написа:
Илюша не казваш колко е алкохола в твойто вино или в това където помагаш и контролираш..... или поне колко е добре да бъде към края на тихата ферментация и дали градуса се вдига или пада при отлежаването (в моя случай в плътно затворен бидон с торбичка дъбов чипс вътре :skeptisch:

Зависи с каква захарност и сорт е било гроздето и какви дрожди си използвал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 13 Ное 2011, 10:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 01:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Зависи с каква захарност и сорт е било гроздето и какви дрожди си използвал.[/quote]

или колко захар си шибнал :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима