Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 09:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 16:43 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
„Енира Резерва” старее върху утайка 16 месеца, 35% в нови барици и 65% в едногодишни барици.
При производството на качествени вина не се извършва филтриране; за утаяване се изчаква то да се извърши по гравитачен път, след което горната (вече бистра) част на виното се източва внимателно, за да се прехвърли в друг съд.
Съществува популярно вярване сред противниците на използването на високи технологии, че избистрянето и филтрирането лишават виното от неговия характер, че неизбистряното и нефилтрираното вино поначало е по-хубаво, дори и да няма блестящ вид. Но въпросът е доста сложен. (Най-малкото има степени на избистряне и филтриране, като например леко избистряне и нежна филтрация).
Може ли някой да разтълкува и коментира тези извадки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 12:32 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Мисля,че темата е спорна и дори сериозни винопроизводители са заформили течения по въпроса.
Мисля вече дойде време да обсъждаме малко по-"тънки" теми,защото мисля основните неща се знаят вече от всички ползващи форума и дискусиите трябва да минат на друго ниво включително и експериментално.
Видях,че във Франция има изби, които използват /още/ белтъци за бистрене./изт.TTC Evriday guide to wine/http://zamunda.net/details.php?id=264260&hit=1.Лично според мен в домашни условия мисля,че постоянната температура и помещение за съхранение е гордиевия възел, другото малко или много го правим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 12:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Трябва да се прави разлика мужду филтрация и бистрене...и защо се прилага едното и другото.
Апропо за белтъци не знам да е разпостранена практика за вина-избягва се да се вкарват белтъчини,достатъчни са тези от дрождите и проблемите от тях ...виж желатин,рибен клей ,жълта кръвна сол...
Това с белтъците е по приложимо за дестилати...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 14:36 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
често съм чувал от разни технолози да казват за домашното вино,че е добро именно поради това,че не бистрено или филтрирано. бентонита спомага за по бързото избистряне дори според мен смъква и малко киселинност но оголва виното от към цвят и вкус .... не знам така съм чувал ...аз лично бистря :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 07:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Относно бистреенето тук има доста различни мнения....поне 5-6 претакания преди да се бистри и....Истина е,че домашното вино без бистреене се различава от това в магазина,а бентонита играе добра роля в този филм :) ,...но зависи пак от обстоятелствата,кога ще се пие,и т.н.Лично при мен,може да седи и три години на клапан и да откалявам по 6 пъти на година,без да го докосвам,за тези които искат да пият преди да е станало работата е друга...бистреене,откаляване...всичко ненужно от виното трябва да бъде премахнато за да се откроят вкусовите му качества в пълен план.Аз тази година ще ползвам тази машинка за филтреене,естествено под наем :) http://www.baderbrewing.com/store/produ ... 372&page=1


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 10:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
амо че,внимателно трябва да прецениш размера на шихтовите филтри.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 10:22 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Я малко да помислим: Не съм много навътре във винопроизводството, но ми се струва че чрез добавянето на бентонит, белтък, желатин и др. се цели коагулиране на тежките частици във виното и утаяването им с цел по-лесно отделяне.
Какво би се случило, ако вместо утаяване се използва механично отделяне? Имам работа с горивни сепаратори и виждам какво остава след преминаване на вид чистото гориво през тях. Ясно е, че в домашни условия такова съоръжение е неприложимо, но в духа на форума смятам да направя следния опит. Имам от старите центробежни сокоизтисквачки. Смятам да сложа на пластмасовата им цедка, която е със отвори около 0.5мм. някаква марля и след известна модификация на корпуса /трябва да се уплътни казанчето/ да пробвам с малко количество.
Дали според вас ще има някаква промяна във вкуса или цвета след сепарирането?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 10:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
а сега де? :?в този случай просто не знам какво би се случило примерно с танините тъй като понякога чрез такава обработка(обработка с бистрители) се цели и свалянето им...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 12:52 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Казах, че не съм много запознат с тънкостите на виното, но като се филтрира по този начин /чрез помпа/ не се ли вкарва много въздух в неподходящ момент? И от там окисляване и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
В системата никъде няма въздух, освен в празния съд, където той може да бъде ограничен. Освен това в Укипедия пише, че излагането на въздух, е проблем при отлежалите вина, при младите, в повечето случаи всъщност е желателен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
ivobal написа:
ZMeyGorianin написа:
Какво би се случило, ако вместо утаяване се използва механично отделяне? Имам работа с горивни сепаратори и виждам какво остава след преминаване на вид чистото гориво през тях. Ясно е, че в домашни условия такова съоръжение е неприложимо...

А, защо смяташ, че е неприложимо ?


Според мен е мн. интереснен вариант , както това съфилтър в сокоизтисквачката ,
прим за 10 кила - става , .

То и книгите пише че културните дрожди не са приложими в домашното произв. на вино , но нещата се променят с всяка година напред ...

Тука почнаха първите схватки/ състезания м/у комшийте чие вино е по- хубаво и по- БИСТРО .
Вчера при среща с комшията чие вино е по- хубаво , го размазах като гнила круша :D
Като Парен валяк- тиква . Като Москвич -краве лайно .
Като пиян майстор - теракол .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 07:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Прикачени файлове:
php2FLz2RPM.jpg
ivobal написа:
Не са много, но ги има. Предполагам, че това добавя по някой долар, към цената.
Прикачени файлове:
phphWJSKrPM.jpg
има ги и то доста...например това мерло реколта 2002 и то не къде да е,а регион напа валей,което доста ме изненада,предвид утайката която се вижда в чашата осезаемо...перфектно вино иначе :shock: Изглежда Фланкер пак ще трябва да се намеси в случая :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 15:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
има и различни видове утайка...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
[quote= има ги и то доста...например това мерло реколта 2002... [/quote]

Като се има предвид, как в последните години, хората "луднаха" по употребата на органични продукти, мисля че ще стават все повече. Шихтовите филтри, ще намалят размера си. Производителите които използват мембранни филтри, ще го преустановят при производство на червени (че може и при бели) вина. Тъй като, производството в 98-99% от случаите е маркетингово ( оставям 1-2% на традиционното ), то ще следва модните тенденции. И, ако те са, виното да е тип "домашно", то то ще е такова.
На времето, се ядосвахме когато бирата на втория-третия ден "хващаше парцали", а в последните 4-5 години живата бира е хит.
Така че докато ние вървим напред, винарните ще тръгнат назад и ако не таз година , то догодина може да сме наравно с тях ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 10:22 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Именно затова пуснах тази тема, защото противниците на филтрирането също не са малко, а пък и това е по-удобно за домашното винопроизводство,а вместо да търсите световно неизвестни вина с гугъла, бих дал за сравнение едно вино ,което аз с удоволствие пия-Вия диагоналис на Кастра Руба,което във всяка бутилка има утайка.По-скоро бих искал да коментираме различните видове утайка,защото е ясно,че първата утайка с дрожденото съдържание трябва да се махне месец след започване на бурната ферментация.Енира резерва старее в/у утайка 16м.Каква е тази утайка?
И значи ли, че след първото откаляване/дрожденото/ след това престояването на виното с утайка е от полза?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима