Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 21:46 
Offline

Регистриран на: 18 Ное 2011, 21:25
Мнения: 1
Здравейте,
Изправен съм пред следния проблем и моля за съвет. Тихата ферментация на червеното виното в буре намаля драстично при постоянна темперетура в помещението 18 градуса....но за съжаление то все още е сладко с 6 % остатъчна захарност и забележете 14% алк.!!!! Мъста беше с висока захарност 24%.
Моето предпложение е, че високото алкохолно съдържане в момента (15%) подтиска понататъшната функция на дрождите и възпрепятсва преработката на остатъчната захарност на виното (около 6%) и то остава сладко. Мислех да добавя нови дрожди но те просто няма да могат да се развият при толкова алкохол. Как да намаля остатъчната захарност? Дайте идеи моля!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 21:52 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Какви дрожди си ползвал?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Здрвейте използвам темата на колегата защото и аз имам същия проблем,в две буренца съм налял каберне и мерло,кабернето беше 24-25 % захарност,а мерлото 26-27.
Виното престоя 9 дни в джибрите и после го налях в буретата,в момента е сладко.
Не съм разреждал с вода.
Моля за съвет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 21:42 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ами тогава пък същия въпрос:
Какви дрожди ползва?,какво темп. подържаш?...и въобще какво си правил преди да го налееш в буретата?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
@gossiny - как мериш тези 15% алкохол на виното???

Аз имам подобен проблем. Поради падане на температурата в мазата и тъй като не взех достатъчно мерки за подгряване на материала остана към 4% захарност и виното (каберне/мавруд) сладни.... иначе е вкусно, гъсто и много тъмно червено чак виолетово. Имам още 2 бидона вино (мерло + 1/2 димят) при които ферментацията мина нормално защото ги заложих по-рано при по-високи температури, но това вино явно заради димята стана по-слабо, по-светло и по-рядко. В момента си купажирам/смесвам от двете вина и се получава нещо доста приятно за пиене. Пробвам с различни съотношения но 1:1 май е най-успешно.
Колегите със сладките вина ако имате възможност пробвайте купажиране с по горчиви или по-кисели вина за да неутрализирате сладоста. Чел съм, че с купажиране се поправят доста дефекти в дадено вино, като нисък/висок алкохолен%, вкус, аромат и др. но винаги първо изпробвайте в малки количества и различни съотношения и най-важното е всички вина да са здрави.
Успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Дрожди не съм ползвал,в мазето е около12-16 градуса,не съм правил нищо преди да го сипя в бурето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:03 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ами значи сега ще си купиш дрожди за трудна ферментация,активатор и ще спазваш упътването по опаковките-резултата няма да закъснее.
температурата е измерена или това са предположения?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
На око /на нос/ :)

Мерси :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
илюшка-братушка напиши и 2 думи за купажирането ако имаш желание... :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ilu6a написа:
Ами тогава пък същия въпрос:
Какви дрожди ползва?,какво темп. подържаш?...и въобще какво си правил преди да го налееш в буретата?

не разбирам от вина грам ма тук колегата е много прав, как си решил да го махаш от джибрата след като не е ферментирало, защо не си следил как се развива ферментацията, а си решил да го махнеш
като и това не мога да разбера много народ изписа че виното се маха от джибрите и се оставяло за тиха ферментация, ми нали дрождите са именно в джибрите, каква тиха ферментация, какви пет лева :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:50 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
защо реши че се намират в джибрите?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a написа:
защо реши че се намират в джибрите?

...като всъщност са в магазина! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ми защото просто се съмнявам, че ако се отточи и се остави да доферментира, ще стане именно тъй..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз моето го отточих по съвет на форума (Илюша и П.Малчев) въпреки че беше на около 10% захарност още на 10-тия ден, държах го в туби с воден клапан в гаража и като се застуди го качих горе в кухнята на топло - 20 гр. Доферментира си прекрасно и без джибрата и стана перфектно вино - цвят, вкус, мирис, алкохол - 30 л. вече бидеха отточени по предназначение и с мезе. Другите 60 са пак в тубите след откаляване и стават все по-добри.
Аз мисля че дрождите са навсякъде, не само в джибрата, така че при подходящи условия (температура) виното ще си доферментира и без джибрата и няма да натрупа излишни танини и тръпчивост. При проблемни материали - с ниска захарност и т.н. може би има смисъл да се държи докрай при джибрите, защото все пак там ферментира по-бурно и сигурно, но вкусът няма да е същия. А освен това - доста по-трудно можеш да осигуриш подходяща температура на 200 литра материал, отколкото на 3 по 30 (както е при мен). И още - докато доферментира виното - джибрите могат да се използват за второ вино за ракия. и когато стане готово виното - да имаме и ракия джиброва.

Всъщност ако се хванем за буквата на въпроса "Къде се намират дрождите" - отговорът е :
1. Дивите - по външната обвивка на зърната.
2. Културните - в пакетче от магазина.
:megagrin:
Само че след започването на ферментацията и двата вида са все на едно място - в мъстта.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 10:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Дрождите при една ферментация се намират в целия обем на мъста...
Няма завишена концентрация в джибрите.
Да, действително когато се разчита на спонтанна ферментация дрождите са в/у ципите на гроздето ,но и тогава след като тръгне процеса ,твърдите части могат спокойно да се извадят...
Към проблемните матириали се подхожда според проблема,дали температура ,дали дрожди-в твърдите частици няма по-голяма ферментация,заблудата изва от там,че те изплуват заради газовете които задържат при процеса и респективно изплуват-правят шапка.
Може да наблюдавате чиста и избистрена гроздова мъст в прозрачна бутилка как ферментира-мехурчета се образуват в целия обем...
Апропо ,технологията на белите вина въобще не включва твърди частици(джибра)по време на ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима