Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Заедно с chicholyubo се интересуваме , и мислим догодина да пробваме сайдер .
В Ю тубе има мн клипове как се прави , но който е правил може тук да помогне и сподели опит .
Става дума , от момента след изстискването на сока .
Може накрая и инструкция как аджеба се пие сайдерът( аз го пия като вода :D ) .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
emil emilov написа:
Заедно с chicholyubo се интересуваме , и мислим догодина да пробваме сайдер .
В Ю тубе има мн клипове как се прави , но който е правил може тук да помогне и сподели опит .
Става дума , от момента след изстискването на сока .
Може накрая и инструкция как аджеба се пие сайдерът( аз го пия като вода :D ) .


Брава за страхотната тема :zauf2:
Дано има хора който биха споделили такава информация с нас.

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Kakwo открих в книгата на Д. Цаков .

Захарността на ябълковият сок вероятно е 7-8%
на 10л се добавя 1 кг захар , сокът се прави 17-18 %
Сулфитиране , и посявка на к. дрожди , ферментация на в. клапан при 20 гр. целзий .
След спиране на ферментацията се откалява , иии е веднага е готово за пиенье :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 21:39 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Сайдера за мен е непозната област, но ми стана интересно когато тази година, един мой нов познат от Габрово беше решил да прави сайдер. Човекът е пообиколил доста и е събрал впечатления и технологии за сайдера. Според него има два основни вида - мътен и бистър. Мътния че получава чрез коригиране на захарността до около 20% и евентуално с използване на пектолитичен ензим. Ябълките все пак са носител на много пектин. Оттам нататък използвахме съответни дрожди и ферментацията е преминала без проблем.
Бистрия сайдер се получавал по същата технология, но с по-дълбоко разграждане на пектина т.е. пак с ензим.
В крайна сметка опитах от въпросния сайдер и в интерес на истината ми хареса. Лично бих предпочел да е с малко по-висока киселинност т.е. да е малко по-свеж, но наистина беше се получил добре.
Като пояснение, става дума за обработка на истински, готов ябълков сок.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Flanker написа:
Лично бих предпочел да е с малко по-висока киселинност

мисля че се продава ябълков оцет, виж може да ти хареса повече :)
"технология" звучи все едно е нещо сложно сложно, вместо да напишете начин, технология добрееее


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
А за да е по свеж ( киселичък ) сайдера, трябва да се подберат ябълките. Използват се ароматни и сочни сортове- Английска Ренета, Канадска Ренета,Каселска Ренета, Грени Смит(любимата ми-сладка, кисела и сочна) Златна Пармена и т.н. Събират се по дребните, добре узрели ,но не презрели плодове( като отхапеш от ябълката да ти напълни устата със сок, ако е презряла няма да е сочна,ако е неузряла няма да можеш да отхапеш :lol: ). Плодовете се измиват, почистват от загнило. Раздробяват се (най-добре на парченца с големина 3-5мм., не трябва да са на каша) и се пресоват по-най бързия начин, за да се намали максимално окисляването(загуба на витамин Ц и промяна на цвета). От тук нататък пътища много:
Път едно ( New way): както Емо каза - сулфатиране , захар до 18-20 %, дрожди за плодови или за бели вина, воден клапан....технология за бяло вино.
Път две( Old school ) :Пълните бурета или дамаджани( без диоксиди, без купешки дрожди), воден клапан, чакате до пролетта, отваряте - или имате традиционно произведен сайдер, или висококачествен и много полезен ябълков оцет.
Път три(My way) : Сулфатиране, захар (до 16-17% може и 20), бурета и дамаджани с воден клапан, но до спад на захарноста на 7-8%, шишета, капачки, хладилник. Препоръчителни дози за лекуване на лошо настроение- 0,5л. два-три пъти дневно.
Това че сайдерът може да е мътен, да не Ви притеснява, ако пък Ви,бистрете по познатите начини.
Надявам се да чуем и за други пътища!


Последна промяна ivobal на 02 Дек 2011, 22:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 23:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
falcon написа:
Flanker написа:
Лично бих предпочел да е с малко по-висока киселинност

мисля че се продава ябълков оцет, виж може да ти хареса повече :)
"технология" звучи все едно е нещо сложно сложно, вместо да напишете начин, технология добрееее


Ми,той щот човека технолог а не начинист, за туй тъй казва


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 00:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Класическия сайсер е с 6% алкохолен градус така,че с това добавяне на захар доста ще се отдалечим от истината.
На пазара има Somersby Cider...който си е ъъъъ ачик(с тази дума поздравявам Кърджали)сайдер

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 00:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Old school?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 21:37 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Самърсби сайдера някак хич не прилича на сайдер ама хайде да върви. Лимонада с вкус на ябълка и малко алкохол, някак повече би подхождало. ilu6a си е прав, че по класическа технология (falkon недей настръхва :D ) сайдера би трябвало да е с около 5-6 об.% алкохол, но това идва и от естественото захарно съдържание на ябълковия сок. Повишаването на захарността си иска и допълнителни мерки, а това определено ще се отрази и на вкуса и аромата. Нямам идея къде е златната среда, но ми се ще да опитам и сайдер без подсилване, но не знам кой прави такъв :nixweiss:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 21:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ооо АЗ веднъж спомена ,че е пил нещо прилично и на прилична цена при това точно с градуси около 6%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 21:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
От Карфур бях купувал някакъв френски сайдер, който беше в бутилка от (за) пенливо вино (шампанско) , като тапата (коркова)беше подсигурена с тел (подобно на шампанското). Въпросният сайдер имаше вкус на ябълка, като алкохолен процент мисля, че беше 5-6%, беше леко газиран и леко мътен. По дъното на бутилката остана мако кал. Мммм невероятен аромат на ябълка и дрожди (колкото и глупаво да звучи). По спомен цената беше 7-8лв. На етикета пишеше къде е произведен, някъде в северна Франция... Личното ми мнение е, че цената му от 7-8лв беше малко пресилена, при положение, че на подобна цена съм купувал отново от Карфур Australian Bush Colombard & Chardonnay, но като цяло беше много добро леко вино, което спокойно може да замести бирата (за хора с проблемно гърло като мен) и дори водата :zauf2: Имам някакви идеи за догодина, но да видим :) В момнета чета по западните форуми, но докато не ми се избистри идеята в главата не бих могъл да давам нения и съвети. Инък Съмърсби сайдера няма нищо общо с това (лично мнение).

п.п.
хихи ilu6a ме изпревари за малко :) :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2012, 15:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Прикачени файлове:
DSC03335.JPG

Остана ми 1 чувал ябълки .
Ще правя ябълков оцет , но ако иска да стане сайдер - по- добре .
Отделих 3 кг яб. сок , добавих му 330 гр захар . Сулфитирах с 2,5 кубика серниста :D , добавих винени дрожди , и ври , та пушек се дига :megagrin: ...

Ден втори , а вече ми се пие сайдер , като на смок. :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2012, 15:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Трябвало е да го избистриш преди дрождите,за 12-24 часа в хладилника с маааало бентонит.
Ама като гледам настроението(свирепо)и така ще замине....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2012, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Серниста, дрожди, захар, клапан... т'ва за оцета го разправяй на жена ти, или в '' бг мама''. Ние тука знаем к'во пра'иш ;) :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима