Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 12:27 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Този сайдер можели да ти замая глава?
Тази година ще направя -на село ябълки колкото искам,но как ще изцедя 3 или 4 чувала ябълки?Ще ми трябва нещо като преса .Ако смеля ябълките през ярмомелка и после да се изцеди кашата ще стане ли?

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2012, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Ще стане, но кашата ще трябва да я сложиш някакъв чувал (или нещо като чувал) и тогава в пресата. В ютубата има много клипове.
http://www.youtube.com/watch?v=TmNWHR4dldc

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2012, 10:07 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Благодаря на krass!!!
Ще стане супер със гаците за арпаджик дето ги продават на пазара.Те са с по-малки дупки :thumbs1:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2012, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ако го направиш на каша, нищо няма да стане. Не знам как мели ярмомелката, но трябва да са на парченца 3-5 мм., (може и малко по-големи) и след това на пресата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2012, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Здравейте колеги да попитам дали ще е удачно да се изцедят ябълките в машина за сокове? При тях има цедка и мисля че няма да пропусне парчета от ябълките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2012, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Каква производителност има тази машина?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2012, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ябълките мн различно и по- трудно се цедят от джибрите .
Мойте ги минах / смлях с пасатора , изцедих малко от сока .
Самозатлачва се , трябва да е на пластове 3-4 см и зебло м/у тях за дренаж .
Сокът за минути покафенява , не знам как да остане неокислен ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2012, 13:59 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Ярмомелката има сита с най-различна големина.Ще се пробва с най-едрото и ще се прецени на място.За сока бях чел тук във форума ,че може да се съхранява във хладилник за един два дни.Само остана да дойде ябълково време :megagrin: :megagrin: :megagrin: .Мой приятел купи тази есен 500кг ябълки за ракия на 20стотинки.Не съм сигурен но мисля че ходи да ги взима от овощна градина някъде около Силистра.Плодовете не ставали за ядене защото били наранени и леко загнили.Не знам и каква ракия е изкарал.То май трябва да му се обадя ,че ако е хубава и да почерпи! :megagrin: :megagrin: :megagrin:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2012, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
svata65 написа:
Ярмомелката има сита с най-различна големина.Ще се пробва с най-едрото и ще се прецени на място.За сока бях чел тук във форума ,че може да се съхранява във хладилник за един два дни.Само остана да дойде ябълково време :megagrin: :megagrin: :megagrin: .Мой приятел купи тази есен 500кг ябълки за ракия на 20стотинки.Не съм сигурен но мисля че ходи да ги взима от овощна градина някъде около Силистра.Плодовете не ставали за ядене защото били наранени и леко загнили.Не знам и каква ракия е изкарал.То май трябва да му се обадя ,че ако е хубава и да почерпи! :megagrin: :megagrin: :megagrin:

Добре е, да му се обадиш на човека, да се чуете, но не бих те посъветвал, да пиеш ракия от загнили ябълки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2012, 14:42 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Защо ?
Аз само веднъж съм варил ракия от ябълки ,но бяха редовни и ги намачках с теслата ,сложих им 10 кг захар и стана хубава ракия.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2012, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
За използването на загнили плодове, сигурно доста е говорено във форума. Само преди няколко дни за пореден път се опитваха да ме убеждават, че в джибрите се слага всичко което се намира на и под дървото (лозата, храста...), щото видиш ли ''всичко пускало ракийка''. И как така, плода който не става за ядене, става за вино или ракия.Ако някой ми даде смислено обяснение на това, получава шише ракия, от грозде без нито едно загнило зърно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
ivobal написа:
...щото видиш ли ''всичко пускало ракийка''. И как така, плода който не става за ядене, става за вино или ракия.Ако някой ми даде смислено обяснение на това, получава шише ракия, от грозде без нито едно загнило зърно.


Обяснявам :D
Ако все още не си си пречупил мисленето е време да го направиш.За 95% от българите е важно количеството а не качеството, по тази причина се отделя не 1% за първа дестилация или съответно 2% при преврка първак а малко на дъното на чашата, същото важи и за паток.
Гордост е как си з@еб@л бидонЯ под навеса в жегите и след месец "вариш" ракия погазвайки всякакви фундаментални принципи на ферментацията.Слагат се после няколко трески дъб от строителна греда и е е станал "елексир"...
Останалите 5% от хората са заклеймявани като еретици понеже подбират плодовете, водят правилна ферментация и отлежаване.Техните дестилати са с нетипичен вкус и аромат за разлика от масово срещаната повърня оприличавана на ракия, вино или в случая сайдер.

Обяснението ми заслужава ли шишенцето ракийца :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
И яко газ на казана ,ако може за един час да свърши данданията, щом нема загорело- екстра.Е па и да има малко,нема да я фърляме я.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Цитат:
якъде около Силистра.Плодовете не ставали за ядене защото били наранени и леко загнили.Не знам и каква ракия е

Загнилата част при ферментацията отделя метилов алкохол , след това той се пречиства само частично .
Когато го пиеш после силно ти уврежда очите , и накрая подобна ракия ти излиза скъпо .
( това е отговор - кандидатствам за шишето ракия ;) )
Кофти е да отговаряте иронично на неинформиран човек .
Демек- къде сме ние - къде сте вие ? :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 10:42 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Ех мама му стара !!!Таман приятелчето се нави да почерпи сега пък мен ме страх :D :D :D .
Съгласен съм със всички колеги ,че на първо място трябва да е качеството, а не количеството!Винаги трябва да е така ,компромиси със здравето не се правят .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nikivelinov и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима