Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 18:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Само един апостроф относно стерилизацията. Мисля, че е силно непрепоръчителна за каквито и да е алкохолни напитки. При стерилизацията температурата отива до 120градуса, което ще промени вкуса безвъзвратно. Един метод за консервация е пастьоризацията при температура 60-70 градуса, при което бутилките се обливат чрез душ с вода.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Хммм, значи ако не ми хареса газировката при пресипването може да добавя по 2 гр захар на 2 л. бутилка ако желая да стане по-газирано. Ай дано ферментацията не е много бурна, че съм оставил само към 1/4 от обема на галона празен, че да не избие клапана в тавана, както се получи на розето таз година.
А за стерилизацията може и да се получи понеже имам газов котел, който поне по паспортни данни вдига до 60 гр. водата, като намаля чешмата и оставя по-продължително време шишето отдолу би трябвало да стане. Аз съм виждал в такива фабрики обливането трае няколко секунди, така че въпреки по-ниската температура на моята вода зора ще е да вдигна темп. на шишето до над 55 градуса.
Всъщност то от 15 л. я източа 12 л годни за пиене я не, което е общо взето с добри комшии и приятели ... една седмица ако издържи добре.
Ако се хареса от жената обаче може лесно да се произвежда от готов сок - слагаш 10-15 литра, ензим, дрожди, активатор и може би малко захар и след седмица се опиваш докато можеш. Тука във Варна има една фирма дето прави 10 л прясно изцеден сок в кутии 23 лв на дребно, 18 лв на едро, при все това разноса във Варна е безплатен. Друг въпрос е ябълковия сок от концентрат с какво съдържание е, но пък е по-евтин и ако става за целта , като себестойност няма да излиза чак толкова скъпо при условие че може да си купиш 100% ябълков сок за 1,30 лв/литър.
А какво може да му е мезето на това .... сладко и газирано? интересна комбинация със сирена може би, също така със сладки работи като за десерт, може би...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
За поддържане на историята... как вървят нещата със сайдера:
48 часа след залагането на дрождите нещата не се развиваха както ми се искаше - ферментацията видимо вървеше слабо, не се чуваше шуптене,а сока се делеше на мътна, средно мътна и по-бистра част. Затова добавих още малко дрожди - около 2,5 гр. като предварително ги сложих в 50 мл. топла вода, в която впоследствие изсипах и 200 мл. ябълков сок и изчаках около 2 часа докато сока в чашата започне да шупти и да се газира.
72 часа след първоначалното залагане на дрожди в галона се беше образувала около 1 см пяна, която при леко разклащане изчезна. Сокът обаче не се делеше на различно мътни фракции и се чуваше слабо шуптене, въпреки това водния клапан не показва отделяне на газ.
120 часа след първоначалното залагане - водния клапан не пука, течността е мътна, не се дели на фракции, "ври от целия си обем", но слабо, чува се отчетливо шуптене. При проверка със захаромер показа 16 % захарност (тук ми се случи нещо интересно - използвам захаромер любителски тип аерометър - като го сложа в чашата показва първоначално 16% а като оставя чашата малко лека-полека захаромера се вдига до около 21% захарност, това дали се дължи на отделянето на въглероден диоксид или на утаяване ? Някой ако знае да каже). Цвета на сока беше като цвят охра, все едно са мляни кайсии ( може би малко по-тъмен) и се доближаваше до цвета на снимките на emilemilov. Поради бавната ферментация добавих още малко рехидратирани дрожди(2гр.) и малко храна за дрожди.
144 часа по-късно - водния клапан пука като картечар. Сока е променил цвета си на млечно-светло-жълт, и е хомогенен поне на пръв поглед не видях утайки, отчетливо се чува шуптене.
Така вече съм по-доволен. Не знам защо съм свикнал покрай виното да виждам няколко пръста пяна и като я няма леко съм притеснен. Пяната при виното може би се дължи на съединение, което при ябълковия сок отсъства или го няма в чак такива количества. Сега като се замисля на клиповете в ютюб се виждаше че наливат сока в бурета още като го изцедят, което може би значи че по принцип ябълковия сок не може да "заври" толкова бурно колкото гроздовата мъст.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 02:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 14:04
Мнения: 9
Местожителство: София
Колеги с тоя сайдер ми взехте акъла и вече издивявам :x :x :x :x :x .Няма ли някой ПО-ПРАКТИЧЕН човек който да го е направил и да каже ето така и така се прави.Аз още не мога да започна тая ферментация а на вкус е като наторален сок.Колко процента трябва да е захарноста?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 07:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Такааа.... 192 часа след първоначалното залагане на дрождите захаромера удари дъното - т.е. захарността не е по-висока от 3%. На консистенция сока е видимо по-лек и не стои като нектар както беше преди няколко дни. Все още е със светъл млечножълт цвят, а и още шупти слабо. Ще пробвам да го оставя така няколко дни да видя дали ще почне да се бистри от само себе си като гроздовото вино. При изтеглянето на пробата с помпичка сока (вече ще го наричам виното) се разпени с хубава плътна пяна като бира. Бас ловя че ако се избистри цвета ще бъде точно като на онези клипове в ютюб, така че всички опасения за окисляването по време на рязане и пресоване трябва явно да ги забравим. Остава и на вкус да е добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 05:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
2 седмици и нещо след залагането проверих какво става в шишето - все още шупти слабо, на дъното има утайка около 2 л., а виното се е избистрило до цвят сламено жълто с лек зеленикав оттенък(вероятно и поради спада в температурите последните два дни). В момента поне на вкус е газирано вино с високи киселини. Ако го сипя в чашата след преминаване през хладилника не можете да го познаете дали е бяло гроздово вино или ябълково вино.
Ще изчакам още малко да видя дали с тия киселини няма да се подобри малко работата. Иначе нищо общо със сайдера по магазините, с две чаши мога да пратя всеки неподготвен да си поспи малко.
Даваха ми акъл да му добавя ябълков сок преди пиене, за да подобри вкуса и да наподоби купешки сайдер - и това смятам да пробвам, дори в случая смятам да правя домашен асорти сок от круши и ябълки. Така ще имаме претенции за БИО САЙДЕР :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Точно три седмици след първоначалното залагане резултата е показан на снимката.
Цвета леко оранжавее понеже сложих съвсем малко прясно изцеден сок от круша и ябълка за да го подсладя малко, пък и да видя какво ще стане. На вкус е ... мамма миа. Съседите почнаха да ми викат лорд Сомърсби, ама Сомърсби-то ряпа да яде...
Леко мътна се получи тая снимка, или е заради изкуственото осветление или съм мърдал с ръката. Срещу лампата виното съвсем слабо опалесцира и както се вижда на снимката е леко газирано.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Браво! Пита, чете, направи го и сега заслужено ще му се наслаждаваш :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Здравейте всички! Искам да споделя моята история от тази есен за направата на сайдер. Първо снимките: https://plus.google.com/photos/10589851 ... KGR-Mv6hwE И малко подробности: Ябълките са сбирщина от различни сортове от борсата, около 40 кг., почистени и настъргани с кухненският робот за има-няма два часа (имах и помощник). Следва сулфитиране с 1 г./кг. серниста киселина и влагане на ензим Lafazym Extract. По-късно в пресата в някаква мрежичка (от пердето :D ) и пресоване докато пусна 22 литра сок. Захарност 15%, коригирана до 20 със захар. Засяване с дрожди Actiflore F33 в един бидон, бидона в един спален чувал (че се очакваше застудяване), и на тавана. Бурна ферментация, тиха ферментация и след 20 дни половината количество бутилирано с добавка на захарен сироп, колкото да се получи 1% захарност с цел газиране. Другата половина - в туба за отлежаване. Газира се перфектно. Като грешка отчитам ранното бутилиране, тъй като натрупа доста утайка, която се вдига при отваряне на бутилката от мехурчетата СО2 и сайдера се размътва. На мен негазирано ми харесва по-вече. Ами това е. Имам запазено и за лятото да си го охлаждам и се освежавам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 21:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Браво поздравление за сайдера.
Това в чашата ако е "мътното" си постигнал чуден резултат!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 08:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
ilu6a написа:
Това в чашата ако е "мътното" си постигнал чуден резултат!


Това е мътното.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 12:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
тоже не плохо...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 18:26
Мнения: 3
Здравейте , сложих някъде 35 кг дюли, ябълки и круши.Дюлите са най-много сигурно 30кг, сложих и 3 лимона,2 грейфрута и 3 сока от грозде, които са домашни с 250г захар.Сложих и малко черно грозде отел.Сичко това го изчистих от загнилото и го смлях през машинка за месо от тея старите и го сложих в бидон с 5,250 кг захар и 40 литра вода.Сложих и 50г мая за хляб.Според вас дали ще се получи сайдер???Благодаря ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Може да се получи тути-фрути :) някакво, ама не и сайдер , той е от ябълки, а при теб има каквото си намерил по пазара, двора и зимника. Обикновено ,когато се смесват много различни и силно ароматни плодове, не се получава нещо запомнящо. Каква е идеята на толкова много вода,която си сложил?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
koko95 написа:
Здравейте , сложих някъде 35 кг дюли, ябълки и круши.Дюлите са най-много сигурно 30кг, сложих и 3 лимона,2 грейфрута и 3 сока от грозде, които са домашни с 250г захар.Сложих и малко черно грозде отел.Сичко това го изчистих от загнилото и го смлях през машинка за месо от тея старите и го сложих в бидон с 5,250 кг захар и 40 литра вода.Сложих и 50г мая за хляб.Според вас дали ще се получи сайдер???Благодаря ви.

Мерил ли си някаква захарност на общия материал?
Според мен на 40 л вода се полагат 10 кл захар+ захар за изравняване на
материала до 20% захарност поне в най лошия случай. Дай повече инфо....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: spas0456 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима