Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 18:26
Мнения: 3
hellreiser написа:
Може да се получи тути-фрути :) някакво, ама не и сайдер , той е от ябълки, а при теб има каквото си намерил по пазара, двора и зимника. Обикновено ,когато се смесват много различни и силно ароматни плодове, не се получава нещо запомнящо. Каква е идеята на толкова много вода,която си сложил?


Миналата година брат ми прави ракия от дюли, наряза дюлите и ги сложи с вода да ферментират и стана много малко ракия- пълен бидон 5 л ракия някъде.Сложих повечко вода, защото една приятелка на баба ми каза, че слагат повечко вода в дюлите да ги покрие за да изкарат повече ракия и им се получава-14-15л някъде..Сложих повече вода, защото дюлите са сухи, никакъв сок не пуснаха почти.


Последна промяна koko95 на 06 Ное 2013, 23:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 18:26
Мнения: 3
MONI BARONA написа:
koko95 написа:
Здравейте , сложих някъде 35 кг дюли, ябълки и круши.Дюлите са най-много сигурно 30кг, сложих и 3 лимона,2 грейфрута и 3 сока от грозде, които са домашни с 250г захар.Сложих и малко черно грозде отел.Сичко това го изчистих от загнилото и го смлях през машинка за месо от тея старите и го сложих в бидон с 5,250 кг захар и 40 литра вода.Сложих и 50г мая за хляб.Според вас дали ще се получи сайдер???Благодаря ви.

Мерил ли си някаква захарност на общия материал?
Според мен на 40 л вода се полагат 10 кл захар+ захар за изравняване на
материала до 20% захарност поне в най лошия случай. Дай повече инфо....


Канелката на бидона се запуши и нищо не можах да източа да премеря със захаромер.Наложи се да пусна захаромера директно в бидона, пуснах го и до колкото разбрах и видях 8-9% алкохол или тва другото на захараморе, не захарноста а другото :D:D:D . Мисля да сложа и това за избистране натриев другото наименование не го помня :D . Една част от дюлите ги сложих по-миналата събота , други през седмицата и завърших всичко в неделя. Също не ми е ясно как ще се газира сайдера или ще е негазиран? Според мен ще стане дюлево вино микс :D .Мисля да бъркам сайдера до края на тая седмица и след това да затегна обръча на пластмасовия бидон. А да вметна , че в момента ферментацията е бурна, има балончета и се чува шумене от сайдера :D . Също така не съм правил пресоване, нямаше с какво.Трябваше със сокоизтисквачка на ток да ги направя дюлите, ама на ... Давайте съвети , благодаря ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
Моят сайдер днес падна на 0. Сега малко тиха и после хайде. Вкуса е много приятен и така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 12:27 
Offline

Регистриран на: 01 Дек 2014, 11:41
Мнения: 2
Първо искам да благодаря за хубавата тема, която ми помогна да направя сайдер.
За да обогатя темата ще напиша и моят метод за направата на сайдер. :) , ще напиша и ориентировъчни дати

Използвах няколко вида ябълки, като преобладаваха малки ябълки от градината.
Смях ги с машинката за кайма като махах само изгнилите части и дръжките. След това добавих и серниста киселина( 10 октомври) и ги сложих в мазата на село . На следващия ден добавих дрожди за бяло вино, активатор и малко захар (500гр). Сложих му тензух отгоре.
На следващата седмица го прецедих здраво с тензух като успях да изкарам около 70% течност от материала . За целта при прецеждането пак му сложих малко серниста киселина. Сложих го в туби леко отворени, но превързани с тензух и покрити отгоре с парцал.
След около един месец (9 ноември) претаках утайката и пак го върнах в тубите- Ферментацията беше почти спряла и беше избистрено.
Ферментацията вече е спряна напълно (30 ноември) и го бутилирах.

За захарност и градуси нищо не мога да кажа , защото не съм го мерил. Не съм го бистрил с никакви допълнителни продукти ( яйца , бентонит и т.н.)

Резултат:
умерен вкус, избистрено, златист цвят, с лек плодов нюанс на ябълки.
Изображение

Използвани източници освен тази тема:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... 356&page=2 -втора стр2 коментар-32
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=909&page=4


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2014, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
Другари пак ще разчитам на вашата помощ.
Язе пробвах да направим сайдеру. Изцедих около 20кг ябълки със сокоизтисквачката на мама(руска машина от преди 9-ти ,прилича на центрофуга). Излезе около 14-15л , но не го прецедих,защото беше без едри частици . Захарността беше 10, ръгнах 1,5 кг захар и стана близо 20. На всичко това сложих едно пакетче суха мая. Това се случи на 20-ти Ноември, от тогава водния клапан пуска по 10-12 мехурчета на 5 секунди, от 2-3 дни обаче мехурчетата излизат на 10 секунди . не спира да борбоника. Да чакам ли още или да претакам и да отделям утайките? Да чакам ли да спре да борбоника и тогава действам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2014, 15:15 
Offline

Регистриран на: 01 Дек 2014, 11:41
Мнения: 2
най-добре да изчакаш. Щом борбоника сигурно още тече ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 20:13
Мнения: 4
Здравейте,


Ще си позволя да побутна темата, защото вече идва времето за правене на сайдер :)
Предварително много благорадя, изобщо за съществуването на този форум, невероятно полезни неща съм научила, без да ми се налага да питам :)

Сега по същество

Тази година мисля да се пробвам със сайдера, и евентуално с ябълковата ракия. До сега съм правила само вино и ракия от грозде.
Четох доста по темата, и това което разбрах като технология е следното:

1. Ябълки, чисти без гнилостни процеси... това което имам налично като сортове са златна и червена превъзходна, и ябълка "циганка" - не знам сорт ли е, една съседка така я класифицира, незнам като сортове достатъчно ли са, или да търся още някакъв, макар че честно казано не ми се купуват ябълки, при положение че дърветата са родили половин тон, но ако трябва за целите на качественият сайдер ще търся
2. Смилат се, изчаква се 1-2 дни и се прецеждат, така че да остане само сока
3. Готовият сок, се сулфатира със серен диоксид 0.5 грам, на 10 килограма сок /?/
4. След сулфатирането, се третира с дрожди /какви, колко ?/
5. Мери се захарността, и се добавя захар, докато общата захарност стане около 20
6. Идеалната температура е в диапазона 10-15 градуса, за може ферментацията да протече бавно, и да има мин. загуби на аромати
7. Затваря се и се изчаква процеса на ферментация
8. Прецежда се и се бутилира
9. Стерелизацията и пастьоризацията не я загрях, нито как става газировката, ако някой може да помогне да споделя

Като цяло, това ли е процеса, и бъркам ли някъде.

Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 21:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
viewtopic.php?p=46521#p46521

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Споделям и моя, малко мързелив опит за сайдер. Понеже ябълката тази година роди съвсем малко и всичко отиде за ябълков оцет и директна консумация, реших да заложа на готов ябълков сок. Купих 18 литра нефилтриран и непастьоризиран сок от кауфланд (кюстендилска фирма) и 6 литра подобен от Лидл.

Цитат:
Kakwo открих в книгата на Д. Цаков .

Захарността на ябълковият сок вероятно е 7-8%
на 10л се добавя 1 кг захар , сокът се прави 17-18 %
Сулфитиране , и посявка на к. дрожди , ферментация на в. клапан при 20 гр. целзий .
След спиране на ферментацията се откалява , иии е веднага е готово за пиенье :D


Понеже и аз съм тежък фен на Димитър Цаков (познавах го лично, светла му памет на професора), действах горе-долу по неговата технология. Захарността на соковете беше 15, коригирах я до около 17. Пропуснах сулфитирането и посях от тези дрожди:

https://www.brouwland.com/en/our-products/brewing/beer-yeast/mangrove-jack-s-craft-series-beer-yeast/d/mangrove-jack-s-craft-series-yeast-cider-m02-10-g#.Vitr7SvzzIU

Добавих подхранка за дрождите и затворих на воден клапан. На петия ден всички захари бяха изядени и след ден-два ще бутилирам, а утайката от дрождите ще дам на един приятел, който се чуди какво да прави с 5-6 щайги ябълки. На цвят сокът е светло жълто-зеленикав, но доста мътен. При бутилирането смятам да добавя по 2 грама на литър бяла захар за газировка. След седмица на стайна температура ще го местя в мазето за отлежаване.

Чудя се обаче дали е добре да се почва веднага консумацията. Някъде бях чел, че сайдерът става много добър след 5-6 месеца отлежаване. Вероятно ще се насоча към нещо по средата - половината се пие сега, ако вкусът е задоволителен, а другата половина се "забравя" до Великден. Ако някой е проявил героизма да чака сайдер да отлежи по-дълго, моля да сподели резултатите.

Поздрави и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2015, 12:59
Мнения: 7
Здравейте колеги и колежки,ние миналата година направихме ябълков,крушово ябълков и дюлево крушово ябълков сайдер и може би късмета на начинаещия стана страхотен.По отношение на отлежаването пихме цяло лято и до тази есен все още е страхотен да не кажа че е и по хубав.И това е само с едно соуфитиране преди ферментацията.Тази година пак сме заложили,но този път като за сайдер начална захарност 21% защото миналата година го правихме от 24%(с цел за ракия) и беше малко силен,но и това не е проблем защото носи разреждане с тоник напримерно и се получи страхотна лятна напитка,за който обича зарбирасе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Яну 2016, 22:25
Мнения: 1
Здравейте, за много години на всички!
Да се похваля и аз, окрилен от късмета на начинаещия.
Изображение
Сайдера е без добавяне на захар към изходния материал, избистри се много добре, очаквах да има по-силен аромат, но и така е добре. При добавяне в чашата на 10-15 гр. бяло вино аромата на питието се засилва.
Ще пробвам да оставя известно количество за лятото, тогава ще се котира повече, сега е време за червеното.
Късмет на всички и Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима